21 shades of rosé

Desi complex rosé-ul este un vin plin de carisma ce stie sa se faca placut de la prima intalnire. Usor de baut, rosé-ul a devenit in ultimii ani, in special pe perioada verii, alegerea fireasca pentru majoritatea iubitorilor de vinuri si nu numai. Consumat singur sau langa o salata mediteraneana cu fructe de mare, rosé-ului ii place sa fie servit rece (sub 8 grade), insa la cat e de celebru sunt sigur ca stiti deja acest lucru. Citeste mai mult „21 shades of rosé”

Cava, sampania spaniolilor

Vinurile spumante nu sunt doar pentru ocazii speciale insa ele fac orice ocazie sa fie speciala. Aceasta propozitie va rog sa o asimilati ca pe o mantra si sa o repetati pana cand intelepciunea ce salasluieste in adancul ei devine una cu voi si voi una cu ea. Si pentru ca tot vine vara am ales sa va povestesc putin despre un vin spumant excelent care de multe ori este mai bun si mai pe placul buzunarelor noastre decat celebra sampanie (champagne). Citeste mai mult „Cava, sampania spaniolilor”

Pouilly-Fumé

Pouilly-Fumé este un vin alb sec din Franta, mai precis de pe Valea Loarei, produs doar din struguri de Sauvignon Blanc. Numele vinului se trage de la localitatea Pouilly-sur-Loire si de la Blanc Fumé care este porecla data de localnici Sauvignon Blanc-ului. Se poate intampla, involuntar bineinteles, sa-l confundati cu Pouilly-Fuissé care este un vin alb, exclusiv din Chardonnay, din sudul Burgundiei dar sa revenim la Loara si al ei Pouilly-Fumé. Citeste mai mult „Pouilly-Fumé”

Marlborough, Noua Zeelanda

 

Marlborough (se pronunta la fel ca si celebra marca de tigarete) este o regiune viticola din indepartata Noua Zeelanda. Mai la dreapta pe harta de Australia. Legenda spune ca pe la sfarsitul anilor ’70 aici au aparut niste Sauvignon Blanc-uri care au transformat Marlborough dintr-o zona obscura intr-un terroir de nivel mondial. In ziua de azi in aceasta regiune se cultiva 77% din intreaga suprafata viticola a tarii iar pe langa sauvignon blanc mai gasim Pinot Noir si Chardonnay, insa acestea sunt doar date statistice. Citeste mai mult „Marlborough, Noua Zeelanda”

Jumilla

JUMILLA

Cand cineva pomeneste de vinuri spaniole avem tendinta de a ne gandi ca acestea provin din zone viticole precum Rioja, Navarra sau Ribera del Duero, ceea ce este absolut normal avand in vedere vinurile stoarse din aceste terroir-uri de renume. Insa Spania are mult mai mult de oferit iubitorilor de vinuri de aceea noi ne-am uitat dincolo de faima si am descoperit Jumilla.

Citeste mai mult „Jumilla”

Vinuri din Nordul Italiei II

 

Amarone della Valpolicella

Partea 2 – Duminica Pastilor 1993

Clopotele bazilicii Santuario di Santa Maria Di Valverde anuntau sfarsitul slujbei. Construit din piatra si marmura la sfarsitul secolului al XVII-lea, locasul de cult era viu in toate duminicile si mai cu seama in zilele de sarbatoare ca aceasta. De aici, de sus, se vedea in zilele senine pana dincolo de lacul Garda a carui oglinda lucea necontenit asemenea unui El Dorado. Unul italian.

Citeste mai mult „Vinuri din Nordul Italiei II”

Ce vin ne luam de Paste?

Ce-mi place mie foarte mult la sarbatorile Pascale este diversitatea felurilor de mancare de pe masa si contrastul puternic de gusturi, arome si texturi pe care trebuie sa le asociez cu vin. Si da! O fac! Asociez fiecare fel cu vin.

Va invit sa incercati urmatoarele paritati pentru a va bucura la fel de mult ca mine de  delicatesele noastre traditionale de Pasti.

Paște = primavara = legume proaspete, verdeturi, telemea proaspata = vin alb proaspat cu aciditate suficient de ridicata ca sa le sustina.
totodata
Paște = friptura de miel, drob de miel si alte „greutati”  = Vin rosu, bogat in tanini cu o structura ampla care sa faca fata tuturor „greutatilor”

Click aici pentru selectia noastra de vinuri pentru sarbatorile pascale.

Multumim Femeilor pentru Vin

Cei mai multi istorici sunt de parere ca vinul a fost descoperit cel mai probabil de o femeie.
Aceasta concluzie este sprijinita de datarea care a dovedit ca vinul din struguri cultivati se producea cu 6000 de ani i.e.n. in zona Muntilor Caucaz, pe teritoriul actual al Georgiei, si s-a convenit de comun acord ca deoarece femeile erau responsabile de colectarea fructelor la un moment dat una a uitat strugurii intr-un vas de ceramica undeva intr-un loc rece si ferit de lumina.

Cand si-a adus aminte de struguri, cateva saptamani mai tarziu, a descoperit in locul lor o zeama fermentata care avea un gust agreabil si un efect usor ametitor, dar placut. Astfel s-a nascut vinul!

De aici putem trage si noi concluzia ca trebuie sa fim recunoscatori femeilor nu numai pentru ca ne-au oferit darul vietii si al iubirii dar si pentru inventarea vinului de care ne bucuram cu totii. Va iubim si va apreciem pentru ceea ce sunteti si pentru tot ceea ce faceti. De ziua voastra bucurati-va de vin impreuna cu toti cei dragi voua. La multi ani!!!