Inainte de toate dorim sa va reamintim ca orice fel de exces are urmari negative asupra sanatatii noastre, insa uneori exista si exceptii.
107 ani
Un astfel de caz special a fost cel al spaniolului Antonio Docampo Garcia care s-a stins la venerabila varsta de 107 ani si care obisnuia sa consume zilnic patru litri de vin rosu punand pe seama acestui fapt longevitatea sa de invidiat. Pentru multi dintre noi o asemenea cantitate de vin, considerat bautura alcoolica, poate parea un exces dar batranul proprietar de podgorie din Vigo era de alta parere si le spunea curiosilor ca din cei 60000 de litri de vin pe care-i producea anual isi pastra 3000 doar pentru el pentru a fi sigur ca-i va ajunge tot anul. Oricum am privi aceast numar sau pur si simplu daca am face un calcul matematic concluzia la care am ajunge, raportandu-ne binenteles fiecare la propria persoana, ar fi in unanimitate una sceptica. Poate domnul Garcia a avut un pachet genetic extraordinar si un metabolism titanic care i-a permis sa consume cantitati atat de mari de vin rosu sau poate ca exact in asta consta reteta unei vieti lungi si sanatoase.
Paradoxul francez
Putin mai la nord, in Franta, a aparut la inceputul anilor ‘80 expresia “Paradoxul francez” in urma unui studiu dedicat bolilor cardiovasculare. Studiul arata ca desi pe plan national francezii consumau alimente bogate in colesterol si grasimi saturate rata deceselor cauzate de bolile de inima era mult sub media tarilor occidentale, iar in Bordeaux, faimoasa regiune viticola din S-V Frantei, aceasta rata era si este sub media nationala. Fata de restul occidentalilor, in speta natiunile anglo-saxone, francezii folosesc vinul ca si aliment consumand zilnic 2-3 pahare. La fel se intampla si in restul tarilor Sud Europene (Grecia, Italia, Spania si Portugalia) unde vinul este prezent mereu pe masa alaturi de mancarea gatita. Asadar aici se face diferenta dintre ei si restul care consuma vinul strict ca si bautura, de obicei la sfarsit de saptamana, in loc sa-l perceapa ca pe un aliment ce trebuie consumat in doze mici (un pahar de vin = 150ml) in fiecare zi impreuna cu felul de mancare careia i se potriveste. Si noi romanii am preluat din obicieiurile occidentalilor dar dupa cum ne sta in fire le copiem pe cele proaste. Mancam pe fuga, mecanic, fara sa ne dam ragaz pentru a savura cum se cuvine hrana care adesea provine din bucataria fast food-urilor si ca sa alunece mai usor ne potolim setea cu sucuri pline de zahar rafinat. In timp rezultatele acestor metehne apar sub forma unor boli, unele cronice, cum sunt: diabetul, tensiune arteriala, cancere s.a.m.d.
Educatia gastronomica la francezi
Daca stam sa-i observam pe francezi singurul lor atuu in ce priveste calitatea vietii este acela ca dobandesc de timpuriu educatia gastronomica care desi paradoxala este corecta. Ce stiu ei si noi nu? Ca pentru o dieta sanatoasa e nevoie din toate cate putin. Ca desi nu traim ca sa mancam si sa bem aceste actiuni sunt inerente vietii care trebuie savurate ca atare. Ca vinul este in proportie de aproximativ 85% apa si ca in componenta lui pe langa etanol se mai gasesc: aminoacizi, minerale, antioxidanti, glicerol (molecula ce ajuta la formarea trigliceridelor), fenoli, zahar natural si sulfiti (350 parti/milion). Toate aceste elemente sunt esentiale organismului pentru a-si produce sange, deci pentru a se mentine in viata. Prin urmare vinul este viata, in special cel rosu deoarece in el gasim o cantitate mai mare de resveratrol (polifenol natural antioxidant) decat in vinul alb datorita maceratiei peliculare a pielitelor de strugurii negri. Trebuie mentionat ca intr-un pahar de vin rosu se gasesc intre 0.03-1.07 mg de resveratrol fata de 0.01-0.27 mg in cel alb si desi nu s-a demonstrat ca ar prelungi durata de viata sau ca ar reduce rata mortalitatii in randul populatiei varstnice sanatoase aduce urmatoarele beneficii organismului:
- Contribuie la reducerea riscului de ateroscleroza
- Ajuta la cresterea colesterolului bun (HDL)
- Scade colesterolul rau (LDL)
- Reduce tensiune arteriala
- Previne formarea de cheaguri
Acestea fiind spuse ne ramane fiecaruia in parte sa decidem modul in care preferam sa ne bucuram de viata si cum alegem sa ne protejam sanatatea dar vinul ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra de zi cu zi. In primul rand pentru ca ne place si in al doilea pentru ca ne face bine.