Daca esti genul de persoana care se opreste sa simta mirosul florilor din gradina sunt sanse foarte mari sa iti placa vinurile aromate.
Vinurile aromate sunt create din soiuri de struguri albi care au in mod natural un nivel aromatic mai pronuntat.
DE RETINUT: Un vin aromat nu inseamna ca “musai” trebuie sa fie un vin dulce!
Ca sa fie totul mai usor de inteles am selectat mai jos 7 soiuri de struguri din care se obtin vinuri aromate:
1. Sargamuskotaly
– face parte din cele 6 soiuri aprobate de vinificatorii Tokaji.
Vin de culoare galben pai, cu nas debordant, floral, in care se disting note de flori de vita si de soc, completate de caise si pere. Gustul este lung si savuros, cu arome de citrice si mere verzi, grefate pe o structura sustinuta de o aciditate reconfortanta.
2. Albarino
– este cultivat in Galicia, Monção si Melgaço; din acesta se obtin diverse variante de vinuri albe
Albarino de culoare galben pal cu nas foarte aromat in care se regasesc caise, fagure de miere si piersica alba suculenta. Vinul se descrie ca unul usor si proaspat, cu toate ca aromele sunt intense. De asemenea, paleta are si un caracter usor mineral, ce se ascunde dupa aromele proaspete.
3. Greco di Tufo
– de origine greaca acest soi de struguri albi aromati a devenit faimos in Italia.
Greco Di Tufo de culoare galben-pal cu reflexii verzui in margini, nas plin de prospetime cu note florale si fructate continuate de tonuri minerale si de un gust revigorant, perfect echilibrat si complex cu arome intense de piersici, caise, flori de campie si pere. Postgustul se resimte fructat, savuros si persistent.
4. Feteasca Regala
– acest soi dateaza din 1930 avand ca loc de provenienta judetul Mures. In mare parte acest soi este crescut in Romania si Slovacia, dar si in Ungaria si Austria unde se gaseste in cantitati mai mici.
Feteasca Regala a cramei MaxiMarc este un vin limpede, de culoare galben straveziu cu reflexii verzui in margini, nas parfumat in care cele mai evidente note sunt cele de caise si piersici. Gustul este proaspat si echilibrat, iar finalul aromat, proaspat si persistent.
5. Sauvignon Blanc
– renumitul Sauvignon Blanc are pielita verde si pulpa alba, este plantat in mai peste tot in lume in cantitati mai mari si mai mici in functie de climat. Din acesti struguri ies vinuri remarcabile, seci si puternic aromate.
6. Pinot Grigio
– s-ar putea sa il stii si sub denumirea de Pinot Gris sau Grauburgunder; este tot parte din categoria strugurilor albi insa pielita este rose. Din acest soi se obtin vinuri placut aromate.
Pinot Grigio 2019 are culoarea galben pai inchis, nas parfumat dominat de note de fructe (piersici, mere verzi, nectarine, pepene galben si citrice) acompaniate de note minerale subtile, miere, flori de salcam si ghimbir. Gust plin si catifelat, rotund si echilibrat, iar postgustul se resimte onctuos, revigorant si savuros cu o nuanta de migdale pe final.
7. Gewurztraminer
– este un soi originar din Alsacia, numele lui insemnand defapt “Traminer parfumat”. Culoarea boabelor este roza. Pulpa este rosiatica si caracterizata printr-un gust aromat care da unicitate vinului.
Un vin puternic aromat de culoare galben pai cu reflexii aurii, parfum de scortisoara, trandafir, cuisoare, coaja de portocala si un gust persistent de mirodenii.
Termenul “aromat” atunci cand e folosit pentru a descrie un vin poate sa fie destul de vag, fiindca la caracterizarea unui vin intervin multi factori. De accea cand iti doresti un astfel de vin consulta-te cu somelierul sau vanzatorul pentru a fi sigur(a) ca obtii vinul pe care ti-l doresti. Cum spuneam si mai sus: Un vin aromat nu inseamna ca “musai” trebuie sa fie un vin dulce! Insa este foarte adevarat ca vinuri dulci sunt mai aromate decat cele seci deoarece zaharul potenteaza aromele.