Rosé este alb si rosu. Masculin si feminin. Este yin si yang, un echilibru perfect intre eleganta si util. Dati o petrecere si observati cum un vin rosé dispare primul. Iar pentru majoritatea dintre noi, este suficient sa ne bucuram de rosé asa cum este, plin de arome si o culoare placuta in pahar.
Varietatea de vinuri rosé ce a inundat piata romaneasca in ultimii ani denota setea romanilor pentru aceasta bautura la moda, fructat-revigoranta. De curiozitate doar, v-ati pus intrebarea cum se obtin vinurile rosé? Aflați despre diferitele stiluri prin care se poate produce in randurile de mai jos.
Rosé – Gust si Miros
Aromele principale ale unui vin rosé sunt de fructe rosii, flori, citrice si pepene galben, cu tonuri mai mult sau mai putin subtile de verdeata crocanta pe final, asemanator telinei sau rubarbei. Desigur, in functie de tipul de struguri, vinul rosé dobandeste si arome specifice soiului/soiurilor din care a fost creat.
In general un vin rosé de calitate trebuie sa ne intampine cu note aromatice florale, fructate si/sau minerale insa de prea multe ori descoperim in pahar doar un vin c-un aspect elegant. Iar daca tinem la aspect, ca o parere personala, de preferat ar fi sa fie un roz-translucid sau “pelure d’oignon”.
De unde vine aceasta culoare roz? La fel ca si la vinurile rosii, ea se extrage din pielitele boabelor de struguri, dar si aici sunt diferite metodele folosite pentru a obtine rosé-ul dorit: macerare scurta, saignée si amestecul musturilor, despre care vom afla mai multe imediat.
SFATUL SPECIALISTULUI
Un test bun de aplicat pentru a descoperi calitatea unui rosé este sa-l lasati sa se incalzeasca la temperatura camerei (maxim 20° C). Observati daca aromele sunt inca proaspate. Are alcoolul inca echilibrat de aciditate? Daca da, atunci avem un castigator!
Cum se face vinul rosé ?
Procesul de vinificare al vinului rosé este la fel de complex precum cel al unui vin alb sau rosu. Multi enologi sustin ca rosé-ul necesita de fapt o precizie tehnica mai mare. Asadar, sa vedem despre ce e vorba.
1. Metoda maceratiei peliculare
Maceratia peliculara este cea mai simpla metoda prin care se poate obtine un vin rosé: strugurii sunt zdrobiti, iar pielitele sunt adaugate pentru a intra in contact cu mustul racit, pentru ceva timp, in general intre doua si douazeci de ore. Asta pentru a obtine culoarea dorita. Cu cat mustul va ramane mai mult timp in contact cu pielitele strugurilor cu atat va deveni mai intensa culoarea. Mustul “rozaliu” este apoi drenat pentru a fi fermentat. Metoda maceratiei peliculare este probabil cea mai frecvent folosita in productia vinurilor rosé.
2. Saignée sau metoda “sangerarii”
Metoda Saignée (“San-yay”) decurge cam asa: in primele ore de producere ale unui vin roșu, o parte din must este lasat sa “sangereze” si pus intr-o noua cuva pentru a se continua procesul de vinificare. Scopul “sangerarii” mustului nu numai ca produce un rosé captivant, dar concentreaza si intensitatea vinurilor rosii. Rosé-urile facute prin metoda Saignée sunt intalnite destul de rar, datorita faptului ca acesta metoda permite ca doar 10% sau mai putin din vinul destinat initial ca rosu sa se produca in rosé.
3. Metoda amestecului
Cand vorbim despre metoda amestecului, ne referim la procesul simplu de a adauga un pic de vin rosu intr-o cuva de vin alb pentru a face un vin rosé. De obicei nu este nevoie de mult vin rosu pentru a colora un vin alb si a-l transforma in rosé. Aceste vinuri vor avea un procent de pana la 5% de vin rosu adaugat. Aceasta tehnica de a obtine vinul rosé nu este des intalnita in randul producatorilor de vinuri linistite, dar o intalnim in regiunile unde este folosita pentru producerea de vinuri spumante rosé.
Alte modalitati la metoda amestecului
Stiu la ce te gandesti. Este cea mai simpla motoda de a face rosé, si anume sa se amestece vin rosu si alb, nu? Dar vinurile albe sunt vinificate pentru a fi albe. Vinurile rosii sunt vinificate pentru a fi rosii. Acestea sunt doua produse finale diferite si, prin urmare, nu se amesteca bine, potrivit expertilor. Cu toate acestea, exista si alte modalitati de a pune in aplicare acesta regula:
1) Cea mai obișnuita metodă de a face sampanie rosé este sa se adauge pur si simplu un pic de vin rosu la alb, doar pentru culoare.
2) In anumite regiuni viticole, cum ar fi Provence si Rhône, enologii vinifica impreuna strugurii rosii si albi. Adica amesteca in acelasi rezervor inainte de fermentare. Aceasta tehnica se numeste co-fermentare.
3) Mai exista totusi un mic truc neortodox, sa-i spunem asa, pentru a obtine un vin rosé placut ochiului. Indiferent de ce metoda a fost folosita pentru a-l face, vinificatorul adauga drojdiile de la un vin alb la mustul de rosé. Astfel el consuma un anumit procent din acel pigment, dar totodata exista pericolul ca acesta sa-si piarda din aroma. Nu intalnim aceasta metoda foarte des, dar cred ca este un exemplu interesant de inventivitate a vinificatorului.
Acum ca am aflat cum se face vinul rose, parca ar merge excelent un pahar ca tot au venit zilele mai calduroase. Pe ReWine.roveti gasi vinuri rose din Franta, Italia, Spania, Noua Zeelanda, Romania sau Republica Moldova. Noi iti propunem sa le incerci si sa descoperi care e preferatul tau!