Obisnuiti cu denumiri de vinuri linistite – sec, demisec, demidulce si dulce – cand vine momentul sa cumparam vinuri spumante (sampanie, cava, corpinnat, franciacorta sau prosecco) intampinam un alt set de clasificari. La prima vedere nu ne spune mare lucru, ba chiar mai mult, ne poate face sa ne simtim oarecum confuzi si de-a dreptul profani.
Insa la fel ca si in cazul vinurilor linistite si la spumante clasificarea se face dupa nivelul de zahar rezidual. Adica zaharul pe care-l are orice vin in momentul cand ajunge in sticla. Asadar, cum ar zice francezul, “par exemple”:
Brut Nature / Brut Zéro / Zéro Dosage
Daca vedem indicatia Brut Nature, Brut Zéro sau Zéro Dosage pe eticheta inseamna ca avem un vin spumant, cum ar fi o sampanie, cu zero zahar rezidual (RS).
Extra Brut
Extra Brut este sinonim cu un continut de RS (zahar rezidual) intre 0 si 6 g/ L.
Brut
Apreciat de cei mai multi consumatori de vinuri spumante, Brut este probabil cel mai intalnit cuvant pe etichetele de sampanie, cava, franciacorta sau prosecco. Defapt Brut indica un nivel de zahar ce se incadreaza intre 6-12 g/L RS aspect care-l face foarte versatil in asocierile culinare!
Pentru iubitorii de ceva mai dulce, pe piata exista 4 optiuni. Spre exemplu, in general numim Sec un vin care are un continut scazut de zahar. Ei bine, in cazul unui vin spumant, termenul “Sec” sau ”Dry” este echivalentul unui vin demidulce, nicidecum “demisec”.
Asadar pornind de la aceasta premisa, in functie de nivelul de zahar rezidual vom avea urmatoarele tipuri de VIN SPUMANT:
Extra Dry: 12 – 17 g/L RS
Echivalentul unui vin demisec. E un spumant care s-ar preta perfect ca aperitiv.
Dry/Sec: 17 – 32 g/L RS
Echivalentul unui vin demidulce.
Demi-Sec : 33 – 50 g/L RS
Echivalentul unui vin dulce. In general este degustat ca desert.
Doux : 50+ g/L RS
Este cea mai dulce varianta de Vin Spumant.
Acum, ca stim aceste detalii importante, exista posibilitatea sa va fi facut niste socoteli si sa vi se para putin mari cantitatile de zahar din spumante, dar va mai “vand” un pont. La fel ca si in cazul vinurilor fara bule si la cele spumante avem de-a face cu un alt factor, la fel de important, a carui responsabilitate este sa aduca echilibru in ecuatia gustului. Acesta este aciditatea.
Aciditatea (nu ma refer la dioxidul de carbon, CO2 care creeaza bulele dintr-un vin spumant) are rolul de a oferi structura oricarui vin. Produce acest efect pozitiv prin reactiile chimice pe care le provoaca. Atunci cand gustam vinul, aciditatea o resimtim prin receptorii papilari ca si un gust acru. Pentru o experienta gustativa cat mai placuta acesti doi factori, zaharul rezidual si aciditatea, trebuie sa fie in echilibru.
Insa cum toti suntem unici si avem gusturi diferite putem alege din mai multe trepte de “echilibru” astfel incat sa ne bucuram fiecare de un vin spumant creat parca pe gustul nostru. Exploreaza categoria de VINURI SPUMANTE din magazinul nostru si alege sampania,cava, franciacorta sau prosecco-ul care ti se potriveste!
Iar daca doresti sa afli cate tipuri de sampanie exista pe piata, te invit sa citesti articolul nostru: “Tipuri de Sampanie“.