Vinurile spumante nu sunt doar pentru ocazii speciale insa ele fac orice ocazie sa fie speciala. Aceasta propozitie va rog sa o asimilati ca pe o mantra si sa o repetati pana cand intelepciunea ce salasluieste in adancul ei devine una cu voi si voi una cu ea. Si pentru ca tot vine vara am ales sa va povestesc putin despre un vin spumant excelent care de multe ori este mai bun si mai pe placul buzunarelor noastre decat celebra sampanie (champagne).
Cava este defapt sampania spaniolilor. Pardon. Este sampania catalanilor deoarece cava a fost inventata in Catalunia. Este produsa dupa aceeasi metoda ca si sampania, cu a doua fermentare la sticla, insa din struguri cu totul diferiti. Primul soi al acestui melanj este floralul si migdalatul Macabeu. In ajutorul lui vine Xarel·lo care echilibreaza amaruiul dat de aroma de migdale cu note de fructe de vara, iar in final este introdus Parellada care-i ofera aciditate. Rezultatul este un vin spumant brut, crocant si fructat.
In ceea ce priveste asocierile culinare cava merge perfect cu gustarile de tip tapas, salate de vara, paste cu fructe de mare, peste la gratar sau branzeturi moi. Asadar, cava este un vin spumant de care va puteti bucura oricand si de preferat in compania cuiva care nu va judeca pentru ca va place sa va incepeti diminetile cu un pahar de bule. Pofta buna!