Hai sa aflam impreuna de ce baricul este o parte atat de importanta in producuctia de vinuri de calitate. De ce se foloseste? Ce gust da vinului? De cate tipuri este?
De ce se matureaza vinurile in baricuri?
Inainte de existenta paharelor de vin, prin anii 1600, cele mai multe vinuri erau depozitate in butoaie de lemn. Chiar si in picturile din aceasta perioada se pot observa butoaie de vin asternute in peisaj. Iar, datorita necesitatii de a transporta vin in butoaie de lemn de-a lungul anilor, populatia a inceput sa aprecieze gustul dat de acestea. Astazi, baricurile de lemn sunt o parte integrala din productia vinului.
Ce efecte are lemnul de stejar asupra vinului?
Stejarul are trei efecte majore asupra vinului:
- Ii da diferite arome – cum ar fi aromele de vanilie, cuisoare, fum, si chiar cocos
- Lasa oxigenul sa patrunda foarte incet – ceea ce ii da un gust mai afumat si mai putin astringent
- Creeaza un mediu potrivit pentru diferite reactii metabolice (ca de exemplu: Fermentatia Malolactica) – ceea ce face vinul sa fie mai cremos.
Ce arome ii da vinului?
In productia de vin nu sunt acceptati aditivi de gust, spre deosebire de bere. Insa baricul de stejar a fost singurul acceptat sa afecteze gustul vinului. Atunci cand vinul este maturat in baricuri de stejar, aromele celor doua se combina si dezvolta potentiale noi arome.
Compusi aromatici din stejar
- fururol – fruct uscat, migdale arse, zahar ars
- guaicol – accente de arome arse
- lactona din stejar – arome lemnoase, de marar si cocos
- eugenol – note de condimente, cuisoare si fum
- vanilina – vanilie
- siringildehida – asemanator cu vanilia
Incearca cele mai bune vinuri baricate de la ReWine! Noi iti asiguram calitatea vinului!
Aboneaza-te la newsletter si profita de ofertele saptamanele! Descopera lumea prin cele mai bune vinuri de la ReWine!