Sursa photo: planetofhotels.com
Montepulciano d’Abruzzo este unul din cele mai cunoscute vinuri rosii din Italia. Obtinute din soiul cu acelasi nume, vinurile Montepulciano d’Abruzzo ne intampina cu arome fructate si mirodenii dulci. Iar pentru ca se pot asocia excelent cu pizza sau paste cu ragu, vinurile Montepulciano d’Abruzzo sunt optiunea ideala si la restaurant dar si acasa. Descopera tot ce trebuie sa stii despre acest vin rosu din Italia in randurile de mai jos.
Montepulciano si Montepulciano d’Abruzzo DOC
Foarte adesea confundat cu pitorescul orasel renascentist de pe dealurile idilice ale Toscanei al carui nume il poarta, Montepulciano este un soi de strugure indigen cultivat cu precadere in regiunile Abruzzo, Marche si Molise. Ca regula, in toate cele trei regiuni, un vin rosu va fi obtinut preponderent din soiul de strugure Montepulciano d’Abruzzo. Asta ca sa facem o mica paranteza intre acesta si Vino Nobile di Montepulciano de pe dealurile Toscanei, unde soiul Sangiovese este cel care primeaza.
Wine fact 1:
Montepulciano d’Abruzzo a obtinut in 1968 certificarea DOC reprezentand in prezent cea mai mare parte a arealului vitivinicol Abruzzo.
Wine fact 2:
Pentru ca un vin rosu Montepulciano d’Abruzzo sa obtina titlul de Riserva acesta trebuie sa stea la maturat cel putin 3 ani, din care minim 6 luni in baricuri de stejar. Aceste vinuri au un potential extraordinar de invechire, iar conform reglementarilor apelatiunii, “reteta” vinului permite o completare de pana la 15% cu soiul de strugure Sangiovese.
Ce gust are un vin rosu Montepulciano d’Abruzzo?
Inca de la jumatatea secolului 18, vinurile Montepulciano d’Abruzzo s-au facut remarcate prin culoarea lor rosu rubinie densa, adesea prezentand reflexii violacee pe marginea paharelor. Acest aspect este indicativul unui vin corpolent care poate evolua daca este pastrat in conditii optime intr-o maniera pozitiva. Olfactiv, vinul este generos in note fructate precum cele de prune si mure, completate de indicii vegetale (cimbru uscat) plus note specifice maturarii la baric (mirodenii, mocha si alune de padure). Gustul este revigorant avand o aciditate foarte buna ce-i da un plus de prospetime.
Colle Corviano – Fonte Maggio Montepulciano d’Abruzzo 2017
Fonte Maggio Montepulciano d’Abruzzo este un vin complex si bogat in note de fructe de padure completate de note specifice maturarii la baric. Gustul este complex cu arome de fructe de padure, mocha si alune de padure.
Colle Corviano – Montepulciano d’Abruzzo 2020
Un vin rosu generos in note de fructe rosii supracoapte care se imbina elegant cu notele specifice maturarii la baric.
Asocieri culinare
In mod normal, temperatura optima de servire al unui vin tanar Montepulciano (2-3 ani) este de 16°-17° C, iar daca acesta a stat la maturat mai mult de 3 ani, vom opta pentru o temperatura un pic mai ridicata (18-19°C sau poate chiar 20°C).
Aceste vinuri rosii fructate si foarte bine structurate se impaca excelent cu preparatele din carne rosie, sa nu mai vorbim de pizza sau chiar o portie de paste cu sos rosu. Daca doresti mai multe idei de cum sa asociezi culinar un vin italian, citeste si “Vacanta in Italia – Ghid de asocieri culinare pentru gurmanzi”.
Spuneam la un moment dat in articolul “Vinuri din Italia de calitate” ca daca ai degusta cate un vin italian in fiecare saptamana, ti-ar lua cam 20 ani sa calatoresti gustativ prin toate regiunile. Pornind pe aceasta nota, comanda acum o pizza de la restaurantul preferat, un Montepulciano d’Abruzzo de pe Rewine.ro si da startul sezonului de vinuri rosii!