Toate fac parte din categoria de vin spumant insa cam aici se si termina asemanarile dintre sampanie, prosecco si cava. Cu siguranta ai auzit ca sampania se serveste la momente festive si ca prosecco e mai mult considerat un vin spumant de vara. De cava posibil sa nu fi auzit dar vom corecta acest mic detaliu. Asta pentru ca e pacat sa nu te bucuri de fiecare. Dar sa incepem cu inceputul…
Sampanie
Produsa exclusiv in Franta, sampania este cel mai renumit vin spumant. Denumirea i se trage de la regiunea istorica Champagne, iar soiurile principale de struguri folosite la producerea ei sunt: Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Meunier. In linia a doua vom mai gasi: Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Meslier si Arbane.
Cele 5 areale viticole unde se poate produce sampanie sunt: Côte des Bar, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims si Vallée de la Marne.
Bulele obtinute in urma procesului de vinificare provin dintr-un proces elaborat si foarte meticulos. Producatorii de sampanie ii spun Metoda Champenoise (sau Metoda Traditionala insa vom reveni asupra acestui aspect la Cava).
Cum functioneaza Metoda Champenoise
1. Mustul se lasa la fermentat ca pentru oricare alt vin dupa care se adauga vinului rezultat un mix de zahar si drojdii speciale (amestec cunoscut ca si liqueur de tirage);
2. Acest vin se imbuteliaza (la sticla) pentru a fermenta a doua oara, astfel obtinandu-se dioxidul de carbon care se dizolva in vin si genereaza bule;
3. Asezate pe rafturi speciale sticlele sunt tinute pe diagonala cu capul inclinat usor in jos si periodic sunt rotite pentru ca drojdiile care au consumat zaharul din vin si au produs dioxid de carbon si alcool sa se sedimenteze uniform pe partea interioara a dopului (proces denumit Remuage);
4. Dupa perioada de maturare ce poate dura intre 15 si 36 de luni (uneori chiar mai mult) drojdiile sedimentate pe capacul provizoriu sunt inghetate si evacuate. Acest procedeu se numeste DEGORJARE (dupa fr. dégorgement) si presupune desfacerea dopului provizoriu. Presiune obtinuta din fermentare impinge drojdiile sedimentate afara. Putin din lichid se pierde in aceasta etapa.
5. Insa totul se “repara” prin adaugarea unui mix de vin si zahar cunoscut ca si liqueur d’expedition. Desigur cantitatea de zahar difera in functie de ce rezultat se urmareste pentru sampania in cauza. Acest proces este cunoscut ca si DOZAJ (din fr. dosage).
Cele mai cumparate marci de sampanie
In cele mai multe topuri apar cam aceleasi marci de sampanie, cu un “pedigree” valoros sa-i spunem asa. Din fericire putem confirma ca o sampanie buna nu trebuie sa fie scumpa sau vice versa. Atunci dupa ce criterii ne ghidam cand alegem o sampanie buna? Raspunsul normal ar fi traditie, notorietate, pret si nivel de zahar pentru ca la urma urmei de gustibus non est disputandum, nu?!
Asadar, iata cateva dintre cele mai cumparate marci de sampanie:
1. Dom Pérignon – debuteaza in 1921 si vinde acest cuvée de prestige abia in 1936;
2. Louis Roederer – mosteneste afacerea de la unchiul sau in 1833, iar in 1876 creaza primul cuvée de prestige denumit Cristal in cinstea tarului Alexandru al II-lea;
3. Salon – a fost infiintata in 1911 insa Aime Salon creaza prima s-a sampanie in 1905;
4. Krug – fondata de Joseph Krug in 1843 este considerata printre cele mai prestigioase crame din Champagne, producand unele dintre cele mai colectionate si mai scumpe sampanii;
5. Moët & Chandon – poate fi considerata cea mai renumita crama din regiunea Champagne cu o istorie de aproape trei secole fiind fondata in 1743;
6. Taittinger – fondata in 1932 s-a cladit repede un renume pe plan mondial prin cuvée-urile sale in care soiul chardonnay predomina
7. Bollinger – numele original al cramei a fost Renaudin-Bollinger & Cie (1829) pana in 2008 cand pentru prima data in istoria s-a proprietarul nu provine din familia fondatoare;
8. Perrier-Jouët – marca a debutat concomitent cu mariajul dintre Pierre-Nicolas Perrier (fabricant de dopuri de pluta) si Adele Jouët in 1811, iar in 1815 incepea sa exporte sampanii in Regatul Unit;
9. Pol Roger – unul dintre cei mai proeminenti producatori de sampanie la avut ca si brand ambassador pe insusi Winston Churchill;
10. Veuve Clicquot – una dintre cele mai faimoase marci de sampanie, a fost fondata in 1772 si i se atribuie inventarea remuage-ului (invartirea periodica a sticlelor de sampanie);
11. Piper-Heidsieck – istoria marci este strans legat de comertul cu vin inceput de compania Heidsieck&Co. in 1785, fiind in prezent una dintre cele mai de succes crame din Champagne;
12. Jacques Selosse – domeniul pe care se afla crama a fost dezvoltat pe la mijlocul seciolului XX, fiind renumita in prezent pentru adoptarea stilului de vinificare solera incepand cu 1986;
13. Billecart-Salmon – fondata in 1818 la putin timp dupa mariajul dintre Nicolas François Billecart si Elisabeth Salmon se regaseste azi printre cele mai de succes crame din Champagne fiind recunoscuta pentru stilul biodinamic implementat in cele 14 hectare de vie;
14. Ruinart – una dintre cele mai vechi marci de sampanie, fondata in 1729, poarta numele calugarului Dom Ruinart ale carui scrieri despre vinificare si despre arealul vitivinicol Champagne au pus bazele casei Ruinart pe care o cunoastem in prezent;
15. Palmer & Co. – fondata in 1947 de sapte familii de viticultori din regiunea Montagne de Reims, s-a focusat pe producerea de sampanii ultra-premium folosind stilul de vinificare solera;
16. G.H. Mumm – unul dintre cei mai mari producatori de sampanie avand 220 ha de vie care genereaza aproximativ 25% din intreaga productie a cramei, restul strugurilor provenind de la viticultori independenti;
17. Deutz – fondata in 1838 de comerciantii de vinuri William Deutz si Pierre-Hubert Geldermann, iar in 1983 a fost cumparata de familia Rouzand (proprietari si ai marcii Louis Roederer);
18. Laurent-Perrier – marca s-a format datorita unui concurs de conjuncturi insa a fost fondata in 1812, iar mai tarziu, in 1939 a fost cumparata de Bernard de Nonancourt, erou in al doilea razboi mondial si partas la descoperirea colectiei private de vinuri a lui Adolf Hitler;
19. Pommery – fondata in 1860, se considera ca fiind inventatorea vinificarii sampaniei in Brut si detine un complex de crame subterane cu o lungime de 19 km format din 120 de cariere de calcar si creta din vremea Imperiului Roman;
20. Armand De Brignac – desi numele a fost inregistrat de familia Cattier la inceputul anilor 1950 aceasta marca a aparut abia in 2006 cand a lansat primul cuvée Armand de Brignac Brut Gold.
SAMPANIA IN 2019 (PERFORMANTE)
Dupa atatea date putem trece la un vin spumant mai jucaus…
Prosecco
Cand vine vorba de Prosecco trebuie sa mentionam cateva lucruri. Prosecco este un vin spumant specific zonei de nord-est a Italiei (Veneto si Friuli-Venezia Giulia). Dar Prosecco mai este si o localitate in apropiere de Trieste si totodata vechiul nume al strugurelui (azi cunoscut ca si Glera) din care se face vinul spumant.
Din punct de vedere al calitatii Prosecco are 4 trepte de calitate: Vini Generici, IGP (Indicazione Geografica Protetta), DOC (Denominazione di Origine Controllata) si DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Ca sa nu existe nicio confuzie intre ce se vede pe harta si aceste trepte de calitate le vom prezenta calitativ incepand cu cel mai prestigios areal viticol.
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
Pozitionat chiar la marginea localitatii Valdobbiadene, arealul viticol Cartizze reprezinta, in special pentru cei pasionati de Prosecco, kilometrul zero in materie de calitate. Cele 107 hectare produc 1.4 milioane de sticle de Prosecco.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG
Rive este format din 43 de localitati pozitionate pe dealurile dintre Conegliano si Valdobbiadene. Prosecco din aceast areal este de calitate superioara producandu-se anual in jur de 2 milioane de sticle.
Asolo Prosecco Superiore DOCG
Singurul areal unde este permisa vinificarea Prosecco-ului in Extra Brut. Anual se produc 12.3 milioane de sticle fiind considerata una dintre zonele de top.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Daca ai degustat un Prosecco Superiore DOCG a fost produs aici. Anual se fac 95 de milioane de sticle in cele 15 comune care compun acest areal.
Prosecco Trieste DOC si Prosecco Treviso DOC
Impreuna aceste areale produc in jur de 150 milioane de sticle anual. Calitatea bineinteles este una excelenta, insa DOC-ul este totusi o treapta sub DOCG.
Prosecco DOC
La acest nivel de calitate poate fi produs in restul regiunilor Veneto si Friuli-Venezia. Anual se produc 300 milioane de sticle, unele mai putin reusite ca altele.
Cum se face Prosecco
Diferenta majora dintre prosecco si sampanie/cava se rezuma la cea de a doua fermentare. La prosecco se petrece in cisterne din otel inoxidabil grabind astfel procesul care la sticla este mult mai lent. Procesul prin care se obtine Prosecco se numeste Metoda Charmat si este mai rapida si mai ieftina decat Metoda Champenoise.
Cum a aparut si cum functioneaza Metoda Charmat
Initial s-a numit metoda Martinotti dupa inventatorul ei Federico Martinotti care a descoperito in 1895. Dar Eugene Charmat a adus cateva imbunatatiri in 1907 si a patentat procesul dupa numele sau.
1. La fel ca si la metoda Champenoise se incepe cu mustul care fermenteaza producand vinul linistit;
2. Vinul obtinut se transfera in cisterne din otel inoxidabil (autoclave) si i se adauga liqueur de tirage declansand a doua fermentare;
3. Dioxidul de carbon fiind sub presiune se dizolva in vin si genereaza bulele;
4. Tot procesul dureaza intre una si saptamani dupa care proseccoul rezultat este filtrat si imbuteliat. Si aici DOZAJUL se face la sticla!
Prin utilizarea acestei metode vinurile spumante pastreaza caracterul fructat dar le lipseste complexitatea obtinuta de sampanii prin invechirea la sticla. Si astfel ajungem la ultimul vin spumant…
Cava
Okay. Doresti sa te bucuri de un vin spumant foarte bun. Prosecco nu este chiar ce cauti, iar sampania are un pret piperat? Cava se incadreaza exact la mijloc. Defapt Cava este tot o sampanie, insa a spaniolilor. Obtinuta prin Metoda Traditionala (una si aceeasi cu Champenoise dar din motive geografice spaniolii sunt obligati sa-i spuna altfel).
Cava, desi se produce preponderent in Pededes, Catalonia, reprezentand totodata si cel mai cautat D.O. (Denominación de Origen) poate fi intalnita in mai multe areale, raspandite pe tot restul Spaniei.
In spaniola, cava inseamna grota sau pivnita, iar pana in 1970 acestui vin spumant i se spunea champaña sau champán. Diferenta dintre cava si sampanie consta in primul rand in soiurile de struguri folosite. Daca la sampanie avem Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Meunier, la Cava se folosesc:
Macabeu – cunoscut si ca Viura, acest soi da cavei corpolenta;
Xarel•lo – acest soi este responsabil de aciditate dand cavei si arome florale;
Parellada – vine in completarea celorlalte doua cu arome de citrice si mere verzi.
Desi Pinot Noir si Chardonnay nu fac parte din soiurile traditionale ele sunt permise in a fi utilizate ca si completare. Pentru Cava Rosado (adicta rosé) se pot folosi urmatoarele soiuri: Garnacha, Monastrell, Pinot Noir si Trepat.
Pentru a obtine nivelul de calitate Cava trebuie maturata in sticla pentru minim 9 luni. Ca sa dobandeasca Reserva si Gran Reserva are nevoie de 15, respectiv 30 de luni de maturare in sticla.
Diferentele dintre sampanie, prosecco si cava
Acum ca suntem in cunostinta de cauza putem sa analizam mai bine diferentele dintre cele trei vinuri spumante. Desi pot parea similare fiecare are particularitatile sale.
Pentru a aprofunda mai in detaliu aceste vinuri spumante te invit sa vizitezi magazinul online de vinuri Rewine ce-ti sta la dispozitie non-stop!