Versatil si cu un farmec aparte, pentru majoritatea consumatorilor, alegerea unui vin rosé se rezuma la marca. Cunosti vinul sau crama si pentru tine este suficient. Felicitari! Insa pentru cine nu si-a gasit acel vin rosé de suflet avem cateva sugestii si multe informatii despre ce inseamna un vin rosé bun. In plus vei descoperi unele dintre cele mai bune retete de cocktail pe baza de vin rosé de care sa te bucuri la discretie.
Ce este un vin rosé?
Fie el rosé, rosado sau rosato toti acesti termeni descriu acelasi tip de vin. Noi romanii, mai francofoni de felul nostru, ii spunem vin rosé. Culoarea, gustul si parfumul unui vin rosé sunt influentate direct de soiul de strugure folosit si de timpul petrecut de must in contact cu pielitele strugurilor macinati dar despre aceste “secrete” vom elabora in randurile de mai jos.
Pentru vin rosé procesul de vinificare este la fel de complex precum cel al unui vin alb sau rosu. Multi enologi sustin ca rosé-ul necesita de fapt o precizie tehnica mai mare. Exista 2 metode principale prin care putem sa obtinem un vin rosé de calitate. Ar mai fi o a treia metoda, mai neortodoxa, dar majoritatea enologilor o evita. Sa vedem despre ce este vorba:
Metoda maceratiei peliculare

Maceratia peliculara este cea mai simpla metoda prin care se poate obtine un vin rosé: strugurii sunt zdrobiti, iar pielitele sunt adaugate pentru a intra in contact cu mustul racit, pentru ceva timp, in general intre doua si douazeci de ore. Cu cat mustul va ramane mai mult timp in contact cu pielitele strugurilor cu atat va deveni mai intensa culoarea. Mustul “rozaliu” este apoi drenat pentru a fi fermentat. Metoda maceratiei peliculare este probabil cea mai frecvent folosita in productia vinurilor rosé.
Saignée sau metoda “sangerarii”

Metoda Saignée decurge cam asa: in primele ore de producere ale unui vin rosu, o parte din must este lasat sa “sangereze” si pus intr-o noua cuva pentru a se continua procesul de vinificare. Scopul “sangerarii” mustului nu numai ca produce un rosé captivant, dar concentreaza si intensitatea vinurilor rosii. Rosé-urile facute prin metoda Saignée sunt intalnite destul de rar, datorita faptului ca acesta metoda permite ca doar 10% sau mai putin din vinul destinat initial ca rosu sa se produca in rosé.
Metoda amestecului

Aceasta metoda se aplica mai mult in productia de vinuri spumante rosé (ex: sampanie rosé, cava rosé) si prea putin la vinuri linistite.
Aceasta metoda presupune procesul simplu de a adauga un pic de vin rosu intr-o cuva de vin alb pentru a face un vin rosé. De obicei nu este nevoie de mult vin rosu pentru a colora un vin alb si a-l transforma in rosé. Aceste vinuri vor avea un procent de pana la 5% de vin rosu adaugat.
Un mic sfat: pentru a descoperi calitatea unui vin rosé lasati-l sa se incalzeasca la temperatura camerei (maxim 20° C). Observati daca aromele sunt inca proaspate. Are alcoolul inca echilibrat de aciditate? Daca da, atunci avem un castigator!
Vin rosé spumant sau vin rosé linistit?
Acum ca am lamurit aspectele referitoare la felul in care se produce gama de vinuri rosé ne ramane doar sa stabilim ce stil de vin vom alege: vin spumant sau vin linistit?
Daca esti fan declarat al bulelor indiferent de anotimp atunci recomandarea noastra ar fi un spumant rosé plin de arome fructate si proaspete. Asadar fie ca doresti un upgrade al zilelor de vara sau pur si simplu simti nevoia de mai mult, un vin spumant va aduce mereu o nota in plus oricarei ocazii indiferent ca e vorba de un simplu pranz, o cina sau Valentine’s Day.
Daca in schimb preferi un vin rosé linistit ce e important de stiut este ca in general intr-un rosé vom intalni arome precum fructe rosii, flori, citrice si pepene galben cu tonuri mai mult sau mai putin subtile de verdeata crocanta pe final, asemanator telinei sau rubarbei si arome specifice soiului din care este obtinut.
Spre exemplu daca preferam vinuri cu tenta mai dulce si mai fructata vom urmari ca in compozitia vinului sa gasim soiuri precum Zinfandel, Merlot sau Muscat. Daca in schimb suntem fani vinuri seci vom alege un vin rosé obtinut din soiurile Grenache, Sangiovese, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Pinot Noir.
FUN FACT: Un vin rosé se gaseste de cele mai multe ori sub forma de vinuri cupajate. Foarte rar vom gasi un monosepaj (obtinut dintr-un singur soi de struguri).
Cat zahar contine un vin rosé?
Asa cum am mentionat mai devreme, in general nivelul de zahar din vin este dictat de soiul de struguri din care este obtinut si de zaharul rezidual (RS) ramas in urma procesului de fermentare.
Asadar in functie de aceste aspecte vom avea:
- Sec 1-10 g/L RS (zahar rezidual)- aprox. 0-6 cal din zahar/ pahar
- Demi-sec 10-35 g/L RS– aprox. 6-21 cal din zahar/ pahar
- Dulce 35-120 g/L RS– aprox. 21- 72 cal din zahar/ pahar
Asocieri culinare
Cand vine vorba de asocieri culinare o sticla de rosé este oricand o idee buna datorita caracterului sau versatil. Asadar in prezenta unui vin rosé de calitate ne vom putea rasfata cu preparate pe baza de fructe de mare, peste, salate, paste si bineinteles preparate picante din bucataria asiatica.
Top vinuri rosé sub 100 lei
Acestea fiind spuse venim in intampinarea ta cu 5 sugestii de vinuri rosé de calitate la preturi foarte avantajoase.
Mirabeau – Pure Rose 2020
Obtinut din 60% Grenache si 40% Syrah acest vin rosé din Provence- Franta ne ofera un nas floral generos continuat de note delicate de citrice in special de grapefuit. Este un partener gastronomic excelent pentru aperitive!
Mirabeau – Forever Summer Rosé 2020
Forever Summer Rosé 2019 este un vin racoritor de culoare roz pal. Buchetul aromatic ne intampina cu note de fructe rosii de vara, cirese, zmeura si capsuni. Profilul gustului este echilibrat si revigorant cu arome de citrice si final proaspat de lunga durata.
Asocieri culinare: preparate vegetariene, salate, tartine, carne alba la gratar, peste si crustacee, sushi si bucatarie asiatica.
Mirabeau – X Rosé 2020
Mirabeau X Rose 2019 provine din Coteaux d’Aix en Provence. Este un vin rosé plin de arome florale si de fructe rosii de vara. Gustul se simte armonios cu arome pregnante de mure, piersici coapte si flori de portocal, iar postgust este fin, proaspat si fructat. In concluzie avem in pahar un vin rose excelent pentru un spectru larg de delicii culinare dar care poate fi savurat oricand, de preferabil putin rece.
Asocieri culinare: aperitive, carne de vitel sau rata la grill, fructe de mare, bucataria mediteraneana in general.
Quinta do Vallado – Rose 2019
Un vin rosé portughez obtinut exclusiv din soiul
Touriga Nacional ce ne incanta prin nasul sau fructat si generos acompaniat de note delicate de flori.
Asocieri culinare: platou de branzeturi, preparate din carne de pui, fructe de mare, paste, salate.
Biscardo – Rosapasso 2021
Rosapasso 2021 este un vin de culoare roz stralucitor. Obtinut din 100% Pinot Noir vinul ne ofera un nas generos in note elegante de fragi si cirese. Gustul este armonios cu arome de fructe.
Asocieri culinare: platou de branzeturi, preparate din carne de pui, fructe de mare, paste, salate.
Poderi dal Nespoli – Filarino Rose 2020
Filarino este un vin rosé luminos. Parfumul din nas este delicat si expresiv, dominat de note de trandafiri, rodie si portocale rosii. Gustul este foarte aromat si fructat, amintind de violete si cirese. Este proaspat, echilibrat si plin de viata.
Asocieri culinare: aperitive, carne alba, peste prajit, branzeturi de sezon.
Bodegas Alceno – Sierra de Enmedio Rosado 2019
Alceno Rosado 2019 este un vin rosé obtinut 100% din Monastrell cu un parfum placut in nas dominat de note florale si fructe de padure. Gustul este echilibrat si bogat in arome de fructa supracoapte.
Asocieri culinare: platou de branzeturi, preparate din carne de pui, fructe de mare, peste, paste, salate.
Cocktailuri pe baza de vin rosé
Nimic nu descrie mai bine buna dispozitie decat un cocktail racoritor pe baza de rosé. Iata 3 retete care se cer incercate:
Rosé All Day

Ingrediente
- 60 ml vin rosé
- 30 ml rom alb
- 30 ml fresh de portocale
- 15 ml suc de lamaie
- 10 ml suc de rodie
- Apa minerala
- Decor: coaja de lamaie
Mod de preparare:
Adauga toate ingredientele (mai putin apa minerala) in shaker impreuna cu gheata si agitati. Turnati compozitia rezultata intr-un pahar de vin, completati cu apa minerala si ornati cu gheata si coaja de lamaie.
Frosé

Ingrediente (Pentru 4 persoane)
- 1 sticla de vin rosé (750 ml- de preferat un rosé mai amplu din pinot noir sau malbec)
- 70 ml Sirop simplu
- 30 ml Aperol
- 30 ml suc proaspat de lamaie
- Decor: coaja de lamaie rasucita
Mod de preparare:
Turnati sticla de rosé intr-o tigaie incapatoare dupa care pastrati-o in congelator timp de aproximativ 6 ore. Turnati compozitia rezultata intr-un blender alaturi de restul ingredientelor si completati cu gheata. Piuré-ul rezultat se va imparti in patru pahare coupe si se va orna cu coaja de lamaie rasucita.
Provence Cooler

Ingrediente
- 20 ml vodka
- 15 ml de suc proaspat de lamaie
- 15 ml de sirop simplu
- 3 frunze de busuioc
- 2 bucati de mure si inca una pentru garnisire
- 3 oz My Essential Wine French rosé
- 90 ml vin rosé
Mod de preparare:
Adaugati vodka impreuna cu sucul de lamaie, siropul, murele si 2 frunze de menta in shaker si completati cu gheata. Agitati continutul viguros dupa care turnati-l intr-un pahar (de preferat pahar mare cilindric) si completati cu vin rosé si gheata. Ornati cu frunza de busuioc si mure.
Ai chef de o cina speciala? Daca masa este pregatita, mai ramane doar sa deschizi o sticla de vin rosé si sa continui cu un cocktail delicios. Pentru mai multe sugestii de rosé te invitam sa intri pe site si sa-ti alegi cel mai bun vin pentru gusturile tale.
Cheers!