Cat de complicat este sa organizezi o degustare de vinuri? Depinde doar de tine cat de formala sau informala vrei sa fie degustarea. Pentru inceput cel mai bun sfat despre cum sa organizezi o degustare de vinuri este sa iei lucrurile usor si sistematic. Sa incepem cu…
Accesorii esentiale pentru o degustare de vinuri
- Accesorii din sticla: pahare de vin (vin spumant, vin alb si vin rosu), plus vreo doua decantoare
- Tirbusoane: un tirbuson pentru vin linistit sigur ai deja prin casa dar daca doresti sa organizezi o degustare de vinuri mai pretentioasa cu vinuri scumpe s-ar putea sa ai nevoie si de un tirbuson special pentru vinuri vechi.
- Alte accesorii pentru o degustare de vinuri ca la carte: aerator, deversor si dop pentru sampanie (odata scos dopul de pluta inapoi nu mai intra, asa ca ai nevoie de un dop pentru vinuri spumante care sa pastreze delicatele bule inauntru – asta daca nu se toarna intreaga sticla de sampanie si mai vrei sa te bucuri de aceeasi experienta si mai tarziu).
La cate persoane ajunge o sticla de vin?
- Deschide degustarea cu un pahar de vin spumant bun pe care-l puteti asocia cu un platou de branzeturi si fructe confiate, ca de exemplu un prosecco.
- In functie de cati participanti vor fi la degustarea de vinuri (cu cat mai multi, cu atat mai bine) iata un exemplu de cum sa imparti corespunzator o sticla de vin:
- 75ml din fiecare sticla este cantitatea suficienta pentru a-ti face o idee despre vinul pe care il degusti. Si bineinteles, daca mai ramane vin, mereu e loc de un refill.
- Daca tinem cont de acest aspect, o sticla normala de vin de 750 ml va ajunge pentru 10 serviri.
Degustare de vinuri in functie de tematica

Alege o tematica! “Sky is the limit” cand vine vorba de alegerea unei teme principale pentru degustarea ta de vinuri. Un singur sfat: complexitatea tematicii sa fie direct proportionala cu experienta degustatorilor participanti.
Exemple de tematici:
- Cele mai populare soiuri de struguri
- Vinuri din Italia
- Vinuri din Franta
- Vinuri din Italia vs. Vinuri din Franta
- Vinuri din Franta vs. Vinuri din California
- Asocieri culinare pentru vinuri rosii, albe sau rosé
- Pinot Noir din Burgundia vs Pinot Noir din Noua Zeelanda
- Chardonnay baricat vs. Chardonnay nebaricat
Daca doresti sa organizezi o degustare de vinuri intr-o maniera formala, cel mai bine ar fi sa optezi pentru un restaurant care deja are propria selectie de vinuri sau poate o crama. Cu putin noroc, posibil sa va puna la dispozitie si un somelier care sa prezinte vinurile.
Daca in schimb preferi un cadru mai intim, dar totusi nu acasa, ideal ar fi undeva in aer liber, poate pe un rooftop. Asta daca vremea e de partea voastra.
Ce mancare servim la o degustare de vinuri

Ai doua variante sigure cand vine vorba de asocieri culinare la o degustare de vinuri.
Daca doresti sa servesti cate un fel de mancare pentru fiecare vin degustat, cel mai bine e sa optezi pentru preparate specifie zonei din care este vinul.
Exemple:
Daca degustati Barolo, Fritto misto alla piemontese este o reteta traditionala din Piemonte cu care acest vin se preteaza excelent. Pentru a te ajuta, iti recomand sa citesti articolul nostru “Vacanta in Italia – Ghid de asocieri culinare pentru gurmanzi”.
Daca optezi pentru platouri simple, ghideaza-te dupa culoarea vinului astfel:
Pentru vinuri spumante si vinuri albe platourile cu branzeturi maturate precum gorgonzola, camembert, brie, branza de capra, gouda, grana etc. acompaniate de migdale prajite, miere, caise uscate, masline, struguri si/sau un platou cu fructe de mare.
La vinuri rosii platoul ideal suna cam asa: branzeturi maturate dure si semidure acompaniate de mezeluri fine.
Nu uita sa pregatesti apa, ulei de masline cu putina paine (necesare pentru resetarea papilelor dupa fiecare vin degustat) si poate un mic desert de final acompaniat de un vin de Porto.
Transforma degustarea intr-o experienta cu adevarat inedita optand pentru cele mai bune vinuri de la Rewine. Atata timp cat aromele vinurilor te insotesc, seara de degustare va fi fara indoiala una de succes.