Cu toti ne intrebam care este scopul invartirii vinului din pahar, la ce ajuta aceasta actiune?
Raspunsul este unul simplu: din moment ce aromele vinului ne fac sa ne indragostim de acesta, invartirea vinului va aerisi mai bine lichidul delicios, scotand la iveala mai multe arome. Acestea vor ramane in pahar in asa fel incat noi sa ne putem infrupta din ele. Bineinteles nu este nevoie sa invartim exagerat paharul (in cazul in care vinul nu este foarte vechi si trebuie aerisit mult), ci doar, in medie, inainte de a lua prima inghititura din pahar.
Ce efecte are de fapt invartitul?
Invartitul elibereaza sute de compusi aromatici diferiti regasiti in vin. Acesti compusi sunt motivul pentru care vinul dispune de o multime de arome. Spre exemplu, intr-un Cabernet Sauvignon de California corpolent si complex probabil vom descoperi aromele de mure, cedru si vanilie, toate deodata. Acesti compusi minusculi plutesc din alcoolul evaporat direct in nas; lucru ce transmite aromele in sistemul olfactiv. Spunem “aroma” deoarece o mare parte din placerea vinului se regaseste in capacitatea noastra de a distinge prin miros.
Aromele din vin sunt foarte importante: incearca sa degusti vinul in timp ce te tii de nas. Toate aromele de fruct vor disparea si adevaratul gust (acru, amar, dulce si sarat) si textura a vinului se vor izola de arome.
Stiai ca: Aromele din vin sunt numite “stereoizomeri” si redau mirosurile pe care le cunoastem din viata de zi cu zi (de exemplu: capsuni, trandafir, unt, …)
Cum invartim de pahar fara sa ne murdarim…?
Cel mai usor mod de a incepe sa invarti vinul in pahar este prin a plasa degetul mare si aratatorul la baza piciorului unui pahar de vin, in timp ce paharul sta pe masa. Apoi, se deseneaza pe masa cercuri imaginare in timp ce baza paharului este tinuta fix.
Cu timpul, vei reusi sa invarti paharul fara masa sub el; iar inainte sa iti dai seama, o sa invarti inclusiv cafeaua.
Achizitioneaza diferite tipuri de pahare de pe site-ul nostru si vezi daca poti sa invarti vinul in toate!