Probabil ai auzit despre studii ce analizeaza efectele alcoolului asupra sistemului nervos pe termen lung. De obicei afirmatiile venite din diverse surse se afla mai mereu la poli opusi: fie ca alcoolul tine doctorii la distanta, fie ca-ti dauneaza. Care o fi adevarul? Din postura de iubitor de vinuri de calitate tind sa cred ca adevarul este undeva la mijloc. Haideti sa aruncam totusi o privire mai atenta asupra acestor opinii si sa tragem concluziile impreuna.
ALCOOL VS. CREIER
In februarie 2018, “The Center for Translational Neuromedicine” de la Universitatea Rochester a publicat un studiu despre efectele expunerii prelungite de alcool asupra sistemului nervos central. In studiul lor au expus soareci la diferite niveluri de etanol (alcool) in doze mici, intermediare si mari. Ideea studiului era sa descopere in medie de cat alcool este nevoie pentru a deteriora functia sistemului nervos central. Pentru a face asta au observat sistemul glimfatic.
Rezultatele au fost surprinzatoare, dar inainte sa elaborez ma gandesc ca te intrebi ce este de fapt acest sistem glimfatic. Eh, ganditi-va la el ca la sistemul de eliminare a deseurilor din creier. Pana nu demult se credea ca creierul este singurul organ privat de sistemul limfatic. Sistemul glimfatic nu este altceva decat o retea de distributie a compusilor esentiali (glucoza, aminoacizi, neurotransmitatori) prin sistemul nervos central.
Revenind la vinuri de calitate… pardon, la studiul mentionat mai sus, avem si vesti bune si vesti sa zicem mai putin bune de pe urma lui:
Vesti bune:
Studiul a demonstrat ca functia glimfatica la soareci s-a imbunatatit cu o expunere la doze mici de etanol. In termeni umani ar fi echivalent cu aproximativ 2 pahare si jumatate de vin rosu/ zi (pentru o persoana de 70-75kg). Expunerea la etanol a redus de asemenea inflamatia si a marit eficienta eliminarii deseurilor in creier.
Vesti mai putin bune:
Pe de alta parte expunerile moderate (1,5 g/kg) si cele mari (4 g/kg) au scazut functia glimfatica a soarecilor rezultand in activitate suprimata, alocare eronata a compusilor si a produs anumite daune la nivel celular. Autorii studiului au sugerat ca aceste reactii adverse pot creste riscul de dementa.
Curiozitate: Stiai ca pentru femei limita de alcool este de 7 pahare de vin rosu/ saptamana in timp ce pentru barbati este de 14 pahare de vin rosu/ saptamana ?
Argumentul este simplu: barbatii au mai multe enzime necesare pentru a metaboliza alcoolul consumat decat femeile.
CE GASIM IN INTERIORUL UNUI VIN DE CALITATE?
Ca sa intelegi mai bine ce iau in calcul toate aceste statistici si studii referitoate la cantitatile de alcool si cum ne influenteaza acestea, cred ca e important sa fim informati cu privire la ce anume compune vinul, macar la nivel general:
85% din sticla de vin include apa, antociani (un antioxidant) si polifenoli (inclusiv taninuri si resveratrol care se gasesc in cantitati mai mari intr-un vin rosu). Toate aceste ingrediente s-au dovedit a fi bune pentru tine.
15% cuprinde partea mai “sensibila”, chiar daunatoare in cantitati mari. Tehnic vorbind vinul are intre 5,5% – 21,5% alcool in functie de vinificare si soi. Alcoolul rezultat din fermentare reprezinta o neurotoxina (cea care te face sa te simti ametit), iar atunci cand este metabolizat in ficat acesta se transforma intr-un cancerigen numit Acetaldehida. Foarte important de retinut acest aspect!
VINUL TE FACE FERICIT/A
Consumat cu moderatie, alcoolul din vin elibereaza serotonina si dopamina. Cu alte cuvinte, aceste substante chimice naturale provoaca creierul sa produca sentimente placute de euforie si stare generala de bine. Repet, te poti simti asa ori de cate ori servesti vin in cantitati echilibrate, insa daca consumi mai mult vin intr-o zi vei epuiza nivelul de dopamina si serotonina iar rezultatul va fi resimtit ca o usoara depresie. Asadar este foarte important sa consumi vinul moderat.
MODERATIA ESTE ESENTIALA!
Este important de retinut ca oamenii care consuma vin (in special vin rosu) au un stil de viata mai sanatos deoarece vinul este asociat cu mancaruri sanatoase si cu o educatie aparte. Da, este important sa retinem si ca oamenii care au consumat vin peste masura pe o perioada foarte lunga de timp au ajuns la un declin al puterii cerebrale. Concluzia la care ajungem, si cred ca putem sa fim de acord cu totii aici, este ca moderatia este cheia.
CONCLUZII ASUPRA BENEFICIILOR UNUI VIN DE CALITATE
Oamenii spun lucruri incredibile despre vin insa adesea doar pe jumatate adevarate si fara o cercetare indelungata care sa justifice aceste opinii. Cel mai bine e sa privesti dincolo de titluri si vorbe mari si sa iei in calcul faptele. Vinul ramane in continuare prin definitie o bautura alcoolica obtinuta de pe urma fermentatiei alcoolice exclusive a mustului de struguri.
Testarea pe soareci, in ciuda asemanarilor genetice si biologice dintre ei si oameni, nu este intotdeauna 100% corecta. Desi ramane o modalitate practica pentru a descoperi lucruri in sistemul uman, ar fi intelept sa lasam loc de virgula si sa luam in calcul procedurile de precautie si moderare care difera de la persoana la persoana.
Ca degustatori de vinuri, este esential sa intelegem efectul cuantificabil al alcoolului asupra sistemelor noastre imune, digestive, endocrine si cardiovasculare, precum si asupra sistemului nostru nervos central.
Pe Rewine.ro vei gasi vinuri alese pe care sa le degusti cu masura alaturi de cei dragi. Fireste, se va intampla sa consumi si cantitati mai mari de vin la cate o ocazie speciala dar in acest caz asigura-te ca cei 2L de apa/zi nu vor lipsi din alimentatia ta zilnica.