Jumilla este o regiune aflata in Sud Estul Spaniei, pe coasta marii Mediterane, avand titlul DO Murcia. DO se traduce ca “denominación de origen”(denumire de origine) si face parte din sistemul de clasificare utilizat in Spania, in agricultura. Multi oameni cred ca acest sistem clasifica doar vinurile, insa de fapt este utilizat si pentru branzeturi, condimente, miere sau carne. In ceea ce priveste vinul, acest sistem este similar cu cele de rancare din Franta sau Italia. Rolul sistemului este de a pune in evidenta calitatea si originea geografica.
Regiunea viticola Jumilla se afla intre regiuniile Yecla (in Nord) si Bullas (in Sud) si este considerata cea mai importanta, in Spania, din punct de vedere al cantitatii si al calitatii; Jumilla este si cea mai veche regiune, existand inca din 1966.
Jumilla este caracterizata de un relief deschis, extins si relaxant cu vai largi si campii, intrerupt de “serrania”, adica lantul muntos ce traverseaza Murcia de la malul marii pana la Meseta Spaniola. Din punct de vedere climatic, zona poate fi descrisa ca una uscata si caniculara. In ciuda acestor conditii climatice aparent nefavorabile, vitele de vie au fost cultivate inca din Epoca Romana, oferind regiunii o reputatie buna pentru vinurile rosii corpolente.
Industria viticola in Jumilla a primit un mare impuls atunci cand viile din Franta au fost invadate de filoxera, o insecta mica, galbena, aproape invizibila ce contamineaza vita de vie. In acel moment cererea de vinuri din Jumilla a crescut, spaniolii profitand de moment. In ciuda exploziei comerciale, regiunea a avut de suferit in 1989, cand a fost infestata cu paduchi. Aceasta “tragedie” a fost sinonim “unei binecuvantari”, deoarece a oferit posibilitate regiunii sa modernizeze procesele si sa dezvolte vinuri mai elegante si mai usoare.
Precum alte regiuni din Spania, productia de vinuri in Jumilla are la baza soiul de strugure Monastrell (in proportie de aproximativ 80% din plantatia totala de vie). Soiul Monastrell este perfect adapatat in conditiile climatice aspre, iar cele mai bune vinuri obtinute au o paleta variata si complexa: arome de fructe pline si pamant; cand vinul este tanar exista note de mineralitate, care se dezvolta in arome complexe de fructe maturate, cafea si baric. In regiune Jumilla sunt produse, de asemenea, si rose-uri de exceptie.
Din anii 1990, moment in care regiunea a ajuns la potential maxim, Jumilla a adus asupra ei multa atentie de peste hotare, chiar si de la producatori straini, ce isi vor infiinta crame aici. Rezultatul acestei popularitati este si cultivarea mai in abundenta a soiurilor consacrate precum Cabernet Sauvignon, Merlot si Syrah, avand rol si in imbunatatirea vinurilor ce au ca baza Monastrell. Aceste cupaje pe baza de Monastrell au crescut si mai tare reputatia regiunii, facand-o un punct de reper in cultura viticola spaniola.
Intra pe site-ul nostru la categoria Jumilla si descopera selectia noastra de vinuri! Bestseller-ul ReWine si anume Pino Doncel este chiar din aceasta regiune!