Pentru iubitorii de vinuri albe, in special vinuri albe frantuzesti, va invitam sa descoperiti un vin emblematic pentru Valea Loarei: Pouilly-Fumé. Putini stiu cat de bun este un vin din Pouilly-Fumé insa tu vei afla in randurile de mai jos totul despre acest vin. Ce soi se foloseste pentru a obtine un Pouilly-Fumé. Ce caracteristici are un Pouilly-Fumé. Si istoria arealului Pouilly-Fumé.
Vinuri din Valea Loarei
Franta este locul in care au aparut unele dintre cele mai bune vinuri albe din lume. Obtinute din soiuri cum sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Chenin Blanc variantele sunt coplesitoare insa unele sunt mai vinuri decat altele. Valea Loarei este o regiune care si-a castigat faima datorita celebrelor vinuri albe din soiul Sauvignon Blanc, dar care mai nou aduce in primplan si vinuri rosii interesante. Totusi soiul rege din aceasta regiune viticola este Sauvignon Blanc iar subregiunile Pouilly-Fumé impreuna cu Sancerre ne ofera unele dintre cele mai bune vinuri albe frantuzesti. Ca sa ma exprim in limbajul timpurilor noastre, daca Valea Loarei ar fi Instagram, Pouilly Fumé ar fi cel mai mare influencer.
Wine Fact:
Sauvignon Blanc in arealul Pouilly-Fumé este cunoscut ca si Blanc Fumé. Termenul “fumé” (afumat) are doua implicatii: prima cu privire la fruct iar a doua la sol. Asa cum am specificat, Blanc Fumé este de fapt soiul Sauvignon Blanc. La maturitate fructul capata o pelicula gri-fumurie, de aici denumirea “fumé.” Totodata datorita solului vechi de milioane de ani compus din argila silicioasa, marna Kimmeridgiana si calcar, celebrele vinuri din Pouilly Foumé vor dobandi arome distincte de cremene completate de note minerale si proaspete cu indicii fructate (piersica alba, lychee, fructul pasiunii) si florale.
Geografia arealului viticol Pouilly-Fumé
Arealul Puilly-Fumé este asezat in regiunea Pouilly sur Loire, departamentul Nièvre, pe malul drept al Loarei in comunele: Pouilly, Mesves sur Loire, Tracy sur Loire, St Andelain, Les Berthiers, St. Martin sur Nohain si St. Laurent l’Abbaye. Clima este predominant temperata cu influente continentale iar temperaturile variaza intre -1°C iarna si 26°C vara.
Istoria Pouilly-Fumé
Oficial, podgoriile din Pouilly-Fumé au fost recunoscute in sec. 5 urmand ca in sec.12 traditia sa fie lasata in mainile calugarilor Benedictini. In 1937 arealul si-a castigat statusul de AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).
Caracteristicile vinului Pouilly-Fumé
Un vin alb Pouilly Fumé autentic il recunosti foarte usor datorita notelor expresive de cremene completate de note minerale, fructate si indicii de ierburi aromatice. Desi aparent similare, daca ar fi sa comparam un vin din Sancerre cu un vin din Pouilly-Fumé , vom descoperi ca un vin alb din Pouilly Fumé are o aciditate mai blanda si este mai bogat in arome fumé specifice regiunii, pe cand un vin alb din Sancerre se va remarca prin note mai minerale si mai citrice. Fructele de mare si preparatele din carne alba ar completa perfect caracterul afumat ale acestor vinuri de calitate.
Vin alb Pierre Marchand et Fils – Pouilly-Fumé 2019
Vin Alb Gitton Pere & Fils – Pouilly-Fume Nebula 2020
Pentru a aprofunda mai in detaliu a acestor vinuri blanc fumé din Valea Loarei va invit sa degustati vinuri noastre Pouilly Fume si sa va convingeti de calitatea lor. Cheers!