Stiai ca exista mai multe tipuri de sampanie? Probabil ca ai mai auzit de sampanie Blanc de Blancs sau Blanc de Noirs. Ei bine sampania este un vin spumant foarte versatil, ceea ce o face o bautura excelenta pentru mai toate gusturile si momentele. Daca inca nu ti-ai descoperit “sufletul pereche”, Rewine te invita sa descoperi ce tip de sampanie ti se potriveste cel mai bine.
Tipuri de sampanie dupa terroir si soiuri de struguri
Sampanie Grand Cru, Premier Cru si Autre Cru Villages
In regiunea Champagne “Cru” este o clasificare care stabileste calitatea terroir-ului, strugurilor si a intreg procesului de vinificatie in intregime. Pornind de la aceasta idee, in Champagne exista 324 villages (sate in care se produc sampanie) autorizate sa produca sampanie:
Grand Cru: (cea mai inalta calitate) : 17
Premier Cru: 43
Autre Cru villages: 264
Champagne Facts:
Doar aceastea au autorizatie legala de a produce vinuri spumante cu denumirea “sampanie”. Daca doresti sa afli mai multe despre ce presupune o sampanie, te invit sa citesti articolul “Alternative la casele de sampanie Moët & Chandon si Dom Pérignon”
Blanc de Blancs sau Blanc de Noirs
In general o sampanie este produsa din soiurile de struguri Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Meunier. Mai exista insa inca 4 soiuri care pot fi folosite la producerea sampaniei. Acestea sunt Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier si Arbane insa utilizarea lor ramane mai mult o optiune enologica decat una de necesitate.
Fiecare soi de struguri din sampanie are o personalitate aparte si un mod unic de a se evidentia. Datorita acestui aspect au fost create sampaniile monovarietale (doar dintr-un singur soi) iar ele sunt: Blanc de Blancs si Blanc de Noirs.
- O sampanie Blanc de Blancs este produsa exclusiv din struguri albi (ex. Chardonnay). Aceasta sampanie este perfecta pentru asocierile culinare cu fructe de mare, sushi sau branza de capra.
- O sampanie Blanc de Noirs este produsa exclusiv din struguri negri (Pinot Noir sau Pinot Meunire) si este un partener excelent pentru branzeturi maturate dure, caviar sau carne alba.
Tipuri de sampanie in functie de vechime: vintage sau non-vintage
Sampanie Non-Vintage
Am putea spune ca o sampanie non-vintage este semnatura Casei de Sampanie de care apartine. Este un blend creat din vinuri ce provin din ani diferiti sau chiar calitate diferita (Grand Cru/Premier Cru) alese in functie de ce doreste oenologul sa obtina.
Sampanie Vintage
O sampanie vintage este creata din vinul obtinut dintr-un anume an (vintage/millésime) atunci cand toate conditiile de cultivare si recolta sunt favorabile. Aceste sampanii vor fi mai complexe si mai rare. Ca regula nescrisa, doar una sau doua editii per deceniu intruneste toate conditiile necesare pentru a obtine o sampanie vintage.
Tipuri de sampanie in functie de culoare
Sampania poate fi produsa in varianta de vin spumant alb sau rosé. Insa in regiunea Champagne se produce si vin spumant de culoare rosie cunoscut ca si Coteaux Champenois.
Sampania clasica (alba)
In aceasta categorie intra majoritatea sampaniilor fie ca sunt Grand Cru sau Premier Cru, Vintage sau Non-Vintage s.a.m.d. Dar uneori, pentru o mai multa fantezie si de dragul marketingului oenologii din Champagne produc si sampanie rosé.
Sampanie Rosé
In general o sampanie rosé este rezultatul procesului de maceratie a strugurilor de culoare neagra (Pinor Noir & Pinot Meunier) prin care se extrage din pielitele boabelor de struguri culoarea rosie. In functie de timpul maceratiei peliculare se obtine o culoare roz mai subtila sau mai intensa. O alta metoda de obtinere a sampaniei rosé este amestecul dintre vin alb si vin rosu linistit, exclusiv din apelatiunea Champagne, inainte de inceperea celui de-al doilea proces de fermentare.
Tipuri de sampanie in functie de durata procesului de maturare
Obligatoriu, o sampanie va sta la maturat minim 15 luni in cramele producatorului. Perioada de maturare va creste la 3 ani sau mai mult in cazul unei sampanii vintage. Cu cat sampania va sta mai mult la maturat cu atat gustul va fi mai amplu si mai complex.
Procesul de maturare in cazul unei sampanii Non-Vintage
In aproape toate cazurile, o sampanie non-vintage va sta la maturat cam 2-3 ani de la data imbutelierii. In rest, totul depinde de strugurii folositi si calitatea acesteia.
Procesul de maturare in cazul unei sampanii Blanc de Blancs
Desi in general se spune ca un vin alb nu are un potential de invechire foarte mare, fiind produsa din struguri Chardonnay de inalta calitate, o sampanie Blanc de Blancs are un potential de invechire foarte bun. Specialistii spun ca Blanc de Blancs isi releva potentialul dupa minim 10 ani de la data imbutelierii iar cele mai bune exemplare isi vor atinge potentialul maxim dupa 20 sau chiar 25 ani.
Procesul de maturare in cazul unei sampanii Vintage
In teorie, o sampanie vintage este de calitate superioara cu un potential de invechire de pana la 10 ani. Exceptii sunt cazurile in care unii producatori produc sampanie vintage din struguri mai putin calitativi pentru vanzare in masa.
DAR o casa de sampanie prestigioasa te va sfatui sa astepti cel putin 10 ani de la data imbutelierii pana sa desfaci o sticla vintage. Iar daca este depozitata corespunzator, aceasta mai poate astepta inca 10 ani in plus fara a-si altera gustul in vreun fel.
Aceeasi regula se va aplica si in cazul unei sampanii prestige cuvée.
Tipuri de sampanie in functie de sticla
O sticla clasica de sampanie va avea o capacitate de 750 ml in timp ce o sticla Magnum va avea o capacitate de 1,5 L, dimensiunea perfecta pentru petreceri sau festivitati. Bineinteles, acestea nu sunt singurele dimensiuni. O sticla de sampanie poate varia de la 200 ml pana la echivalentul a 40 sticle (adica 30 L). Exact, 30 Litri. Am putea spune ca exista o sticla pentru orice ocazie…
Tipuri de sampanie in functie de nivelul de zahar
In functie de nivelul de zahar rezidual (RS) vom avea urmatoarele tipuri de sampanie:
Zéro Dosage
Zéro Dosage este o sampanie cu zero zahar rezidual (RS).
Extra Brut
Extra Brut este sinonim cu un continut de RS (zahar rezidual) intre 0 si 6 g/ L.
Brut
Brut este probabil cel mai intalnit cuvant pe etichetele de sampanie, cava, franciacorta sau prosecco. Defapt Brut indica un nivel de zahar ce se incadreaza intre 6-12 g/L RS aspect care-l face foarte versatil in asocierile culinare.
Extra Dry: 12 – 17 g/L RS
Echivalentul unui vin demisec. E un spumant care s-ar preta perfect ca aperitiv.
Dry/Sec: 17 – 32 g/L RS
Echivalentul unui vin demidulce.
Demi-Sec : 33 – 50 g/L RS
Echivalentul unui vin dulce. In general este degustat ca desert.
Doux : 50+ g/L RS
Este cea mai dulce varianta de Vin Spumant.
Iar pentru mai multe detalii legate de nivelul de zahar din sampanie respectiv spumante, nu ezita sa consulti articolul “Brut, extra brut, dry… Ce inseamna?“
“Come and taste the stars” ne indemna la un moment dat celebrul Dom Pérignon. Iar mie nu-mi ramane decat sa te invit sa pornesti cu simturile inainte si sa degusti cele mai bune sampanii din portofoliul Rewine!