In general cand ne gandim la vin spumant, avem tendinta de a ne referi de cele mai multe ori la sampanie sau la prosecco. Dar categoria de vinuri spumante mai include si alte tipuri cum ar fi: cava, franciacorta, crémant, asti, sekt, pezsgö sau lambrusco. Fiecare tara producatoare de vin are propria varianta, sau mai multe, de vin spumant si din acest motiv ar fi pacat sa nu le cunoastem. Mai cu seama cand ne putem bucura de ele si in varianta de vin spumant rosé.
Foarte la moda in ultimii ani printre consumatorii de bule, vinurile spumante rosé sunt fructate, usor florale, cu un perlaj fin si placut. Ideale langa un spectru larg de aperitive vinurile spumante rosé sunt un rasfat papilar si se preteaza perfect cu orice ocazie.
Tipuri de vinuri spumante rosé
Prosecco Rosé
Nu putem decat sa ne bucuram de vestea cea mare… In 2020, Consortiul Denominazione di Origine Controllata (DOC) si-a dat acordul in mod oficial asupra productiei de Prosecco Rosé. Iar in ianuarie 2021 au si aparut pe piata primele sticle de prosecco rosé care dincolo de culoare se mai diferentiaza de prosecco clasic si printr-o fructuozitate ceva mai pregnanta.
Prosecco este un vin spumant produs in nord-estul Italiei prin metoda Charmat (sau Martinotti) din soiul Glera (minim 85%). Pentru varianta de prosecco rosé, pe langa Glera, reteta se imbogateste cu soiul de strugure nobil Pinot Noir (cam 10-15%). Daca doresti mai multe informatii referitoare la prosecco, iti recomand articolul “Cum alegem cel mai bun Prosecco”. Merita daca vrei sa stii totul despre Prosecco!
Contarini – D.O.C. Millesimato Extra Dry
Un Prosecco de culoare roz pal cu un perlaj fin si persistent, generos in arome proaspete, delicate si fructate.
Sampanie Rosé
Sampania este un vin spumant foarte versatil, ceea ce o face o bautura excelenta pentru mai toate gusturile. Produsa exclusiv in regiunea Champagne, din Franta, cu precadere din soiurile de struguri Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Meunier (plus inca 4 soiuri rar folosite: Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier si Arbane), o sampanie de calitate va aduce un plus de eleganta oricarui eveniment. Fie el si o simpla zi de miercuri, pentru ca la urma urmei de ce nu?
Pentru iubitorii de sampanie cu gusturi si viziuni mai colorate, producatorii din regiunea Champagne au creat sampania rosé. Acest vin spumant se obtine fie in urma procesului de maceratie peliculara a strugurilor negri (Pinot Noir sau Pinot Meunier), fie prin metoda amestecului dintre vin alb si vin rosu linistit. Metoda amestecului este folosita exclusiv in apelatiunea Champagne, inainte de al doilea proces de fermentare in sticle. Pentru a descoperi mai multe informatii despre cate tipuri de sampanie exista, citeste “Tipuri de Sampanie”.
Francois Secondé – Rosé Brut
O sampanie de culoarea somonului, cu nas floral, aromat si proaspat. Gustul descrie o textura cremoasa, pura completata de un perlaj fin si catifelat.
Cava rosé
Obtinuta prin Metoda Traditionala (una si aceeasi cu metoda Champenoise folosita in productia de sampanie), Cava este considerata sampania spaniolilor. Asadar daca simti ca ai chef de ceva mai mult decat un prosecco, dar parca o sampanie este cam scumpa, Cava este exact ceea ce cauti. Perlajul fin si abundent completat de aromele expresive si complexe specifice te vor cuceri inca de la prima picatura.
Desi exista multe similitudini intre sampanie si cava, exista bineinteles anumite particularitati care le disting. Sa incepem cu regiunea. Ca regula, doar spumantele produse in regiunea Champagne au dreptul legal de a se intitula “Sampanie”. Un alt aspect important sunt soiurile de struguri, iar spre deosebire de sampanie, cava este obtinuta din Macabeu, Xarel•lo si Parellada.
In functie de perioada de maturare in sticle, Cava se imparte in patru categorii:
- Cava Traditionala: minim de 9 luni
- Cava Reserva: minim 15 luni
- Cava Gran Reserva: minim 30 luni
- Cava de Paraje Calificado: minim 36 luni, din vinuri single vineyard produse in locatia proprie. Mai mult, varsta viilor de provenienta trebuie sa fie de cel putin 10 ani.
Cava vs Corpinnat
Dupa cum spuneam, Cava este un DO ( in romana s-ar traduce: apelatiune de origine) care inglobeaza acele vinuri spumante spaniole produse prin Metoda Traditionala. In Catalonia gasim cele mai cautate Cava, iar connaisseurii stiu ca in subregiunea El Penedès este concentrata 90% din productia de Cava.
Revenind, Corpinnat impreuna cu Classic Penedès sunt doua subcategorii de Cava produse sub auspiciul Penedès DO, din Catalonia, care pun in evidenta specificitatea si calitatea superioara a intregului proces de vinificare. Corpinnat este o eticheta de excelenta inregistrata in 2017 prin care se produc spumante cava din struguri 100% organici, culesi manual si vinificati la locatie. Asadar daca pe sticla apare eticheta “corpinnat” veti sti ca aveti de-a face cu un cava de calitate superioara.
Pentru un plus de culoare, recomandarea noastra pentru tine este Cava Rosado (sau Cava rosé). Acest vin spumant spaniol emana multa gratie si eleganta datorita culorii sale roz stralucitoare. Cava rosé este obtinuta prin procesul de maceratie peliculara folosind soiuri de struguri negri precum Garnacha, Monastrell, Pinot Noir si/sau Trepat.
Llopart – Corpinnat Rosé Brut Reserva 2018
Corpinnat Rosé Brut Reserva 2018 produs de crama Llopart are un aspect limpede, culoare roz inchis, perlaj fin si dens. Nasul este dominat de note de fructe de padure iar gustul este echilibrat si savuros.
Franciacorta rosé
Franciacorta este un vin spumant italian creat in oglinda cu mai celebra sampanie. Obtinuta tot prin prin Metoda Traditionala, Franciacorta trebuie sa contina urmatoarele soiuri de struguri in aceste proportii: 85% Chardonnay, 10% Pinot Nero si 5% Pinot Bianco.
Maturarea unui vin spumant Franciacorta NV trebuie sa fie de minimum 25 de luni din care 18 luni in contact cu drojdiile. In varianta de spumant rosé, Franciacorta are la baza soiul de strugure Pinot Noir. Rezultatul este o Franciacorta Rosé eleganta si complexa, iar cea de la crama Monte Rossa este cel putin savuroasa.
Monte Rossa – Flamingo Rosé Brut
Franciacorta Rosé Brut este un vin spumant expresiv si incantator, cu arome de toast si fructe. Cuvée-ul este compus din 85% cele mai bune vinuri din anul recoltei plus 15% din vinuri aflate in rezerva cramei.
Vin spumant rosé
Pe langa aceste vinuri spumante rosé mai exista multe altele, fiecare cu un farmec aparte. De la fructate si foarte complexe, la proaspete si delicate, in functie de preferintele si gusturile fiecaruia, ne putem bucura in orice moment de gustul unui spumant luminos de culoare roz.
Cuvage – Nebbiolo d’Alba DOC Millesimato Rose Brut 2017
Nebbiolo d’Alba DOC Millesimato Rosé Brut 2017 este un vin spumant de culoare roz cu perlaj fin si abundent. Nasul este delicat cu note de petale de trandafir si nucsoara, iar gustul este elegant si savuros.
Acquesi – DOC Rosé Brut
Piemonte DOC rosé produs de crama Acquesi este un vin spumant de culoare roz pal cu perlaj fin. In nas regasim arome delicate de flori iar gustul este dominat de note crocante de fructe rosii.
Mirabeau – La Folie Rosé Brut
La Folie Rosé Brut este un spumant rosé delicat cu un perlaj fin si abundent. Nasul este generos in note de fructe rosii de padure, grepfrut roz si ananas, iar gustul este echilibrat si revigorant cu arome de capsuni si zmeura acompaniate de indicii de citrice.
Indiferent de starea vremii, alege sa-ti inseninezi ziua cu cele mai bune vinuri spumante rosé de la Rewine!