Desi acest top de vinuri frantuzesti are o ordine stabilita de noi, doar degustatorul poate decide care este locul fiecarui vin in topul sau personal. Avand o traditie milenara in cultivarea vitei de vie si a producerii vinului, Franta ne ofera unele dintre cele mai bune vinuri cu fiecare millésime. De la celebra sampanie la mult apreciatul vin rosu bordelez, Franta continua sa ne surprinda placut aducand in primplan eleganta si complexitatea .
Cele 10 vinuri rosii frantuzesti special alese pentru tine te vor purta prin cele mai importante terroiruri din Franta. Asadar, sa incepem :
Chateau Kirwan – Margaux Grand Cru Classe 2019
Margaux Grand Cru Classe 2015 produs de Chateau Kirwan este un vin rosu intens creat din 50% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 10% Cabernet Franc si 5% Petit Verdot, nas complex de fructe negre si rosii de padure (cirese, afine, coacaze negre, zmeura si mure), note de capsuni, lemn dulce, petale de trandafir, piper roz si vanilie, gust vibrant si proaspat, plin si savuros.
Recomandam asocierea lui cu orice fel de carne rosie, branzeturi maturate dure si semi-dure, mezeluri fine dar si cu steak de ton si ciuperci de padure.
Domaines de la Côte de l’Ange – Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes 2012
Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes 2012 este un vin rosu cupajat elegant obtinut din 80% Grenache si 20% Mourvedre. Buchetul din nas este complex si expresiv cu note de zmeura, capsuni completat de nuante de cacao. Gustul este savuros si bogat in arome de fum, cimbru, rozmarin si vanilie iar postgustul este fructat, persistent si usor afumat.
Acest vin rosu delicios este usor de asociat cu branzeturi maturate dure si semidure, preparate din carne rosie si produse de charcuterie.
Château des Pèlerins – Pomerol 2016
Un vin Pomerol rosu-violaceu obtinut dintr-un cupaj savuros de Merlot, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc. Nasul ofera note intense de prune coapte si tonuri de baric in care se resimt puternic ciocolata, vanilia si cremenele. Este un vin suplu si elegant cu tanini catifelati si un gust dulceag de fructe coapte. Finalul este fin si persistent.
Este perfect impreuna cu preparate din carne de miel si file de porc.
Château Brillette – Moulis en Médoc
Chateau Brillette este un vin rosu rubiniu obtinut din Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot si Petit Verdot. In nas se distinge maturitatea vinului prin notele fructelor negre coapte precum cele de coacaze, afine si prune completate cu tonuri de lemn dulce si vanilie. Gustul este bogat si complex cu taninuri moi si aciditate sublima. Finalul este catifelat, fructat si persistent.
Asocieri culinare: miel/vita la gratar, carne la cuptor, peste, branzeturi, salata de fructe
L`Etendard de Château Valade – Saint-Emilion Grand Cru 2011
Saint-Emilion Grand Cru 2011 este un vin rosu clasic, nas expresiv cu note de prune, coacaze negre, cacao, cedru, menta, tabac si vanilie, gust rotund, corp mediu, taninuri fine si un postgust lung cu o aroma subtila de humus (pamant). Acest vin rosu frantuzesc a fost maturat timp de 12 luni in baricuri noi 80% si din anul al doilea 20%.
Se asociaza perfect cu branzeturi maturate dure si semidure, carne de vanat si carne rosie.
Georges Vigouroux – 2016 Château de Mercuès Cuvée 6666
Malbec tanar de culoare rosu-rubiniu inchis cu reflexii purpurii in margini, are un nas expresiv si in acelasi timp enigmatic cu note de lemn dulce, ciocolata neagra, mure, gem de coacaze negre, violete si caramel. Gustul este incantator si elegant cu arome de cirese negre, afine si prune.
Acest vin rosu savuros se asociaza perfect cu: branzeturi maturate dure si semidure, preparate din carne de pui si rata, vitel la cuptor si legume caramelizate.
Domaine de Lacombe – Pomerol 2011
Cuvee din Merlot (75%) si Cabernet Franc (25%) de culoare rosu-purpuriu, nas expresiv de prune negre si cirese coapte, cuisoare si piper negru si gust catifelat cu o structura echilibrata. Aromele de fructe negre de padure, violete, ciocolata neagra si condimente piperate se resimt si in postgust care este prelung si elegant.
Fiind 3/4 Merlot, deoarece in Pomerol acest soi are mereu rolul principal, avem in pahar povestea unui vin rosu feminin. Partea de Cabernet Franc ii ofera structura si corpolenta unui clasic Grand Vin de Bordeaux creat pentru a fi savurat in compania unor preparate din vita, vanat, vitel, miel sau porc la cuptor sau pe gratar dar si cu steak de ton.
Charmes de Kirwan – Margaux
Cupaj din Cabernet Sauvignon (43%), Merlot (40%), Cabernet Franc (10%) si Petit Verdot (7%) de culoare rosu-rubiniu inchis, nas elegant cu note de mure, visine, coacaze negre si rosii, gust complex, fructat, echilibrat, proaspat si rotund cu arome de lemn ars si un postgust prelung, usor condimentat.
Recomandam asocierea lui cu branzeturi maturate dure si semi-dure, miel si deserturi pe baza de ciocolata.
Château Bel Air Puisseguin St-Emilion 2015
Cupaj din Merlot (90% ) si Cabernet Franc (10%) de culoare rosu-grena, nas de fructe rosii cu tonuri lemnoase, gust plin si catifelat cu taninuri rotunde, arome de prune, cirese, cassis, mure si cuisoare, iar postgustul este prelung, fructat si proaspat. Acest vin rosu a fost maturat 12 luni in baricuri din stejar frantuzesc si are un potential de invechire foarte bun.
Ideal pentru mancaruri pe baza de carne rosie.
Château Sigognac – Médoc
Château Sigognac Medoc 2016 a fost obtinut dintr-un cupaj clasic de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot. Are o culoare eleganta rosu-rubinie inchisa cu reflexii violacee in margini, nas expresiv si incantator in care se simte un parfum bogat de fructe negre supracoapte completat de tonuri de cedru si piper negru. Are un corp amplu si taninuri fine, oferind un gust placut si catifelat si totodata un postgust aromat si de durata.
Asocieri culinare: vita, vanat, miel, carne de pasare.
Recomandam servirea unui pahar de vin frantuzesc in cinstea sarbatorilor de iarna, iar daca inca esti indecis, te invitam pe Rewine.ro sa descoperi gama noastra de vinuri rosii frantuzesti.
Santé!