In spatele oricarui vin bun exista o poveste. In ceea ce priveste povestea vinurilor din Barolo aceasta este cel putin extraordinara. Cunoscut in intreaga lume ca “vinul regilor”, Barolo este defapt o subregiune viticola unde se produc vinuri rosii din soiul Nebbiolo.
Cu gandul la o vacanta in stil italian, vino pe Rewine.ro, comanda un vin rosu Barolo si descopera-i secretele in randurile de mai jos!
Ce este Barolo?
Cea mai prestigioasa expresie a soiului Nebbiolo, vinul cunoscut ca si Barolo provine din regiunea Piemonte, sau “Burgundia” Italiei cum i se mai spune. Mai exact din comitatul Barolo.
Relieful idilic de la poalele muntilor Apenini prieste soiului Nebbiolo. Acesta are aici toate conditiile de coacere necesare, fapt ce se evidentiaza excelent in momentul degustarii unui vin Barolo. Notele si aromele distincte ale acestor vinuri rosii carismatice sunt expresia pura a terroirului si a soiului Nebbiolo.
Fun Facts:
- In timp ce soiul Nebbiolo face parte din tabloul de vinuri italiene inca din secolul 13, notiunea de “Barolo” a devenit foarte sonora pe la inceputul secolului 19. La acea vreme nobila Giulietta Falletti, Marchiza de Barolo, crea din strugurii recoltati de pe domeniul ei din La Morra, Serralunga d’Alba si Barolo un vin rosu in stil bordelez. Rezultatul fiind un vin rosu de calitate ce a atras repede atentia aristocratiei acelor vremuri. Printre cei mai de seama degustatori a fost si regele Carlo Alberto di Savoia care l-a facut si pe vin si pe Marchiza de Barolo faimosi.
- Aproximativ in aceeasi perioada, Emanuele Alberto Guerrieri, fiul nelegitim al Contelui de Mirafiori, mai tarziu devenit si primul rege al Italiei (n.b. Vittorio Emmanuele II) a finantat o ampla actiune de plantare a soiului Nebbiolo in jurul domeniului de familie Fontanafredda, aflat in proximitatea subregiunii Serralunga d’Alba. In prezent Fontanafredda este unul din cei mai cunoscuti producatori de vinuri Barolo din lume.
Asadar, vinurile din Barolo si regalitatea italiana au mers in tandem o lunga perioada de timp.
Ce particularitati are un veritabil vin rosu Barolo?
Somelierii din inteaga lume vor folosi doua cuvinte pentru a descrie un Barolo autentic: trandafiri si gudron. Pe langa cele doua arome specifice, acest vin de culoarea rubinului va prezenta arome de cirese si zmeura completate de indicii de trufe, condimente dulci, ciocolata, vanilie si/sau piper. Structura unui Barolo este robusta si catifelata, cu taninuri ferme si un postgust indraznet si persistent.
Wine Facts:
- Inainte de imbuteliere, un vin Barolo trebuie sa stea cel putin 18 luni in baricuri de stejar (plus inca 18 luni de maturare in sticla). Desi pare mult, vinurile Barolo sunt menite pentru a fi invechite. Mai mult, traditional vorbind cele mai bune vinuri Barolo vor sta 10+ ani la invechit pentru a-si tempera si rotunji taninurile.
- Barolo “Riserva” va sta cel putin 5 ani la maturat, iar daca pe eticheta vedem “Vigna” inseamna ca avem un vin “Single Vineyard”.
Giovanni Rosso – Barolo DOCG 2016
Un vin complex si generos in note florale (violete si petale de trandafir) si indicii de cirese si zmeura.
Giovanni Rosso – Barolo Del Comune di Serralunga D’Alba DOCG 2017
Barolo Del Comune di Serralunga D’Alba DOCG 2017 este un vin expresiv si complex. Buchetul din nas este dominat de note de ciocolata, fructe rosii supracoapte, prune si indicii piperate, iar gustul are o structura suculenta si savuroasa.
Bel Colle – Barolo D.O.C.G. Simposio 2015
Barolo Simposio 2015 este un vin eteric/vaporos cu note fructate si florale completate de tonuri condimentate, vanilie, ciocolata, lemn dulce si piper.
Giovanni Rosso – Barolo Cerretta DOCG 2016
Un vin de culoare rosu rubiniu, elegant si generos in note gemoase alaturi de indicii de ciocolata si tonuri vegetale. Gustul este intens si fructat.
Asocieri culinare
Fiind un vin complex si totodata taninos, Barolo are nevoie de preparate culinare pe baza de carne rosie (cu sosuri si/sau paste). Recomandarile noastre pentru o asociere de succes sunt: Risotto cu trufe, Fritto misto alla Piemontese, Bistecca alla Fiorentina sau poate un platou cu mezeluri fine (Culatello).
Pentru mai multe idei de asocieri culinare, iti recomandam sa citesti si “Vacanta in Italia – Ghid de asocieri culinare pentru gurmanzi”.
Indraznete si carismatice, vinurile Barolo merita incercate macar o data in viata. Pentru mai multa sursa de inspiratie, vino pe Rewine.ro si descopera selectia noastra de vinuri rosii italiene.