Sursa imagine @Alina Iancu via Culture Trip
Feteasca Neagra este fara indoiala unul dintre cele mai cunoscute si apreciate soiuri de struguri din Romania. Avem vinuri din Feteasca Neagra de calitate dar si de volum. Am putea spune ca Feteasca Neagra este pentru noi ce este Tempranillo pentru spanioli sau Sangiovese pentru italieni. Asadar vorbim de un soi din categoria grea. Te invit sa descoperi de ce Feteasca Neagra este coloana vertebrala a viticulturii romanesti si cu ce soiuri internationale se aseamana.
Feteasca Neagra: Istoric
Primele mentiuni despre Feteasca Neagra dateaza de la sfarsitul secolului 18, presupunandu-se ca ar fi aparut in judetul Iasi in proximitatea localitatii Uricani. Este un soi de struguri de culoare inchisa responsabil pentru productia unora dintre cele mai bune vinuri rosii romanesti.
Cu privire la arealul de raspandire de pe teritoriul Romaniei, Feteasca Neagra se gaseste mai peste tot unde se poate cultiva vita de vie. Cu toate acestea gasim cele mai bune vinuri din Feteasca Neagra in regiunile viticole Dealurile Munteniei si Olteniei, Dealurile Moldovei, Banat, Crisana si Maramures, Colinele Dobrogei, Terasele Dunarii si Podisul Transilvaniei. De asemenea Feteasca Neagra este unul din cele mai cultivate soiuri si in Republica Moldova.
Feteasca Neagra: Caracteristici
- Se adaptează bine la condițiile de cultură de la șes și de pe dealuri.
- Feteasca neagră este un soi timpuriu, fapt care asigură în fiecare an maturarea lemnului, înainte de venirea iernii.
- Acest soi preferă să fie cultivat pe dealuri însorite, unde produce struguri de calitate superioară. Nu suportă umiditatea prea mare, condiții în care strugurii putrezesc, înaintea atingerii maturității depline.
- Soiul Fetească neagră este rezistent la ger, dar nu și la brume. Face față cu brio secetei.
Feteasca Neagra: Profil aromatic
Din Feteasca Neagra se obtin preponderent vinuri rosii, de culoare violet-rubiniu inchis. Notele olfactive pot fi fructate (coacaze, mure, prune uscate, visine negre) si/sau condimentate (vanilie, scortisoara, piper, coaja de paine prajita, piele). Pe palatin se resimt aromele fructelor amintite in nas cat si o textura catifelata, complexa. Finalul este de cele mai multe ori proaspat si lung.
Temperatura optima de servire a unei sticle de Feteasca Neagra este de 16-18 grade Celsius. Iti recomandam sa decantezi vinul minim 30 de minute si de asemenea sa il servesti intr-un pahar supradimensionat, precum paharul Super 800 sau Magnifico, oferindu-i astfel vinului posibilitatea de aerisire pentru ca tu sa te bucuri de toate componentele si aromele de care dispune. Feteasca Neagra este cunoscut ca un soi din care rezulta vinuri rosii cu potential de invechire, reusind in timp sa dezvolte un gust mai amplu, cu tanini carnosi si fini.
DE RETINUT!
Daca esti fan de vinuri rosii obtinute din Feteasca Neagra cu siguranta vei aprecia si vinuri rosii obtinute din soiurile Alicante Bouschet, Nero d’Avola, Malbec, Petit Verdot, Negroamaro sau Montepulciano. Asemanarea cu Feteasca Neagra este surprinzatoare!
Alicante Bouschet
La fel ca Feteasca Neagra, soiul de struguri Alicante Bouschet este si el un strugure teinturier. In Spania, Portugalia si Franta (Languedoc-Roussillon), Alicante Bousquet este cel mai des folosit in cupaje. Pe langa caracterul sau extractiv, soiul se remarca prin aromele sale de cirese negre, prune si mure continuate de tentele de piper si tutun uscat. Suna cunoscut?
Recomandarea noastra pentru tine este Madxa Tinto 2019 de la Casa Relvas, un vin rosu portughez expresiv si generos in note de fructe rosii si negre supracoapte alaturi de note piperate si indicii balsamice:
Nero d’Avola
Nero d’Avola este un soi de struguri foarte raspandit in Sicilia, Italia. Extrem de extractiv, Nero d’Avola contribuie la productia de vinuri rosii intense si generoase in arome fructate (cirese negre, prune negre) completate de indicii de piper, frunze de tutun si lemn dulce. Suna cunoscut?
Malbec
Malbec este un soi de struguri originar din Cahors AOC, recunoscut pentru productia de vinuri negre din Cahors, Franta. Totodata soiul a devenit iconic in productia de vinuri rosii argentiniene care spre deosebire de un Malbec frantuzesc care este intens, elegant si taninos, in Argentina acesta va fi mai gemos si mai fructat.
Recomandarile Rewine pentru tine sunt:
Georges Vigouroux – Le Vassal de Mercuès 2018, un vin rosu incantator si fructat cu taninuri catifelate si un final savuros:
Bodega Argento – Seleccion Malbec 2018, un vin rosu generos in note de fructe negre de padure (mure, cirese si coacaze) acompaniate de note de baric (ciocolata neagra si vanilie):
Petit Verdot
Petit Verdot este un soi de struguri originar din Franta. Desi il vom gasi cel mai adesea in clasicul vin rosu de Bordeaux, acesta se face raspandit si in regiuni viticole din Africa de Sud, Chile sau Spania. Avand pielita groasa si foarte pigmentata, la fel si vinurile vor avea o culoare intensa. Un vin produs din soiul Petit Verdot ne va incanta prin aromele sale de cirese negre si prune acompaniate de arome de violete, liliac si salvie.
Pentru inceput it recomandam Bodegas Bleda – Pino Doncel Black Magnum 2019, un vin rosu complex in care se remarca fructele rosii si mirodeniile dulci:
Negroamaro
Negroamaro este un soi de struguri negri din Puglia, Sudul Italiei. Este un soi foarte des intalnit in vinuri rosii cupajate alaturi de Primitivo, Malvasia Nera, Sangiovese sau Montepulciano.
Un vin rosu obtinut din Negroamaro va fi de culoare rosu – rubiniu intens in care vor domina aromele de cirese negre, prune, afine si tente de cimbru.
Ti-am facut pofta? Iata recomandarea noastra pentru tine:
Claudio Quarta – Tenute Eméra – S – Salice Salentino 2017, un vin rosu dominat de aromele de fructe negre si mirodenii dulci:
Montepulciano
Montepulciano este un soi de struguri cunoscut din Italia. Cele mai bune vinuri rosii produse din soiul Montepulciano se vor gasi in regiunea viticola din centrul Italie, Abruzzo. Acestea se remarca prin culoarea lor rosu rubiniu intens si prin aromele de visine, prune, zmeura urmate de arome vegetale.
Un foarte bun exemplu rcomandat de noi este: Fonte Maggio Montepulciano d’Abruzzo 2017 de la Colle Corviano, un vin rosu complex cu arome de fructe negre de padure, mocha si alune de padure:
Asocieri culinare ideale cu Feteasca Neagra
Intensitatea si amplitudinea unui vin rosu obtinut din Feteasca Neagra (sau poate alternativele recomandate mai sus) este ceea ce il recomanda ca bun partener pentru costite de porc sau vita, steak de vita, piept de rata, vanat, miel sau iepure.
Daca esti vegan/vegetarian recomandarea noastra ar fi un pahar de vin rosu acompaniat de paste si alte delicatese pe baza de condimente verzi, otet balsamic, usturoi, piper rosu, sare de mare sau desigur condimente dulci (scortisoara, vanilie).
De asemenea Feteasca Neagra face echipa buna cu deserturi precum mere coapte, mousse de ciocolata neagra sau lava cake.
Stiai ca …
- – alte denumiri pentru Feteasca Neagra sunt “Poama Fetei Neagra”, “Coada randunicii” sau “Pasareasca Neagra”;
- – Feteasca Neagra se afla printre cele mai premiate vinuri rosii din tara la concursuri nationale (ex: Premiile de Excelenta Vinul.ro) dar si internationale (ex: Concursul Mondial de la Bruxelles);
- – exista in prezent 3079.32 hectare de Feteasca Neagra in Romania;
- – punctul de initiere al strugurelui Feteasca Neagra este centrul viticol Uricani (jud. Iasi).
Acestea fiind spuse, te invit sa savuram impreuna selectia noastra de vinuri bune accesand Rewine.ro.