Desi Franta este locul de origine al extractivului soi de struguri Malbec, acesta a devenit celebru in Argentina. Regiunile viticole argentiniene reprezinta cam 70% din productia de vin rosu Malbec. Sansele sunt ca daca ai baut vreodata un Malbec, e foarte probabil ca acesta sa fi fost de aici. Pe de alta parte apelatiunea Cahors din Franta ramane arealul nativ al soiului Malbec oferind consumatorilor de vinuri rosii unele dintre cele mai emblematice vinuri rosii frantuzesti.
Te invit in randurile de mai jos sa descoperim impreuna ce gust are un vin rosu Malbec si cat de dramatice sunt influentele terroir-ului asupra soiului:
Ce inseamna “terroir”?
Termenul “terroir” inglobeaza toti factorii regionali care in final se vor reflecta in gustul vinului. Acesti factori sunt: soarele, solul, unghiul de inclinatie al dealului, proximitatea fata de o sursa de apa, clima, conditiile meteo si altitudinea. Terroir-ul lucreaza vita de vie inainte ca viticultorul sa aiba ocazia de a vedea strugurii, iar orice oenolog cu experienta iti va spune ca un vin bun se cunoaste inca din podgorii, nu din crama.
Originile soiului Malbec
Initial Malbec a jucat doar un rol secundar in productia de vinuri rosii din Bordeaux iar de cele mai multe ori nu unul foarte de succes. Aparent soiul Malbec era mult prea sensibil pentru clima oferita in Bordeaux. Mai tarziu soiul a inceput sa migreze in sud-vest, inspre raul Garonne, unde s-a adaptat perfect. In zilele noastre aceasta regiune este Cahors iar aici se produc unele dintre cele mai bune vinuri rosii din Franta. Briza racoroasa a Atlanticului nu permite strugurilor sa putrezeasca in timp ce adierea calda a Mediteranei permit strugurilor sa-si atinga potentialul maxim de coacere. In apelatiunea Cahors, Malbec se mai numeste si “Cot” iar in Evul Mediu se mai numea “vin negru” datorita culorii sale inchise si patrunzatoare.
Malbec Argentinian vs. Malbec din Franta
Malbec din Cahors, Franta
- – AOC
- – Alte denumiri ale soiului: Auxerrois, Côte Noir
- – Cupaj: minim 70% Malbec, impreuna cu Tannat si Merlot
- – Soluri calcaroase
- – Potential de invechire ridicat
Malbec din Mendoza, Argentina
- – Podgorii: Luján de Cuyo, Uco Valley
- – Viile sunt situate la altitudini inalte si sunt supuse unor schimbari bruste de temperatura: temperaturile scazute din timpul noptii incetinesc procesul de coacere permitand astfel strugurilor sa retina aciditatea.
- – Soluri nisipoase si argiloase bogate in minerale.
- – Categorii de vinuri rosii Malbec din Argentina:
- Categoria de inceput: Vinuri rosii nebaricate, fructate, menite sa fie baute imediat
- Categoria de mijloc: Vinuri reserva, in general mai complexe fiind baricate (cel putin 1 an)
- Categoria superioara: Vinuri rosii Gran Reserva
- – Sugestie: alege un vin care a fost prelucrat manual
Fun Facts despre Malbec:
- Malbec iubeste soarele. Lumina soarelui ajuta acest soi sa obtina o pielita mai groasa si foarte pigmentata (antocianina= pigmentul violet).
- Argentina a salvat soiul Malbec. Inainte, Malbec se gasea doar in Sud-Vestul Frantei, iar acum ocupa aproape trei sferturi din regiunile viticole ale Argentinei.
- Indiciu pentru degustarea in blind: Un vin Malbec clasic se remarca prin culoarea sa violacee cu reflexii purpurii in margini.
- La inaltime e cel mai bine! Malbec o duce cel mai bine cand se afla la altitudine mare. Altitudinea si variatia de temperatura ajuta strugurele sa isi mentina aciditatea.
- De notat in calendare! Ziua Internationala a Malbec-ului are loc in data de 17 Aprilie
Ce gust are un vin rosu Malbec in functie de regiune?
Vinuri Malbec din Argentina
Cam 70% din vinurile argentiniene (in mare parte Malbec) provin din regiunile cele mai insorite si aride cu soluri bogate in minerale. Aici, la poalele Anzilor se produc vinuri rosii argentiniene expresive si bogate in note fructate (cirese negre coapte si prune) acompaniate de note florale (violete si liliac) si – dupa caz- note reminiscente de baric (ciocolata, lemn dulce si vanilie). Gustul este savuros, fructat si persistent.
Vinuri Malbec din Franta
Intense, fin, elegante si fructate, cu indicii de mirodenii (sofran si piper negru), gust sofisticat cu taninuri rotunde. Cam asa am descrie un Malbec frantuzesc de calitate.
Solurile calcaroase din regiunea Cahors permit soiului Malbec sa produca cele mai extractive si mai voluptuoase vinuri, bogate in arome de fructe negre de padure, violete si petale de trandafir in tinerete ca apoi la maturitate sa expuna arome elegante de cafea, tutun uscat si fructe negre supracoapte. Datorita solului calcaros, viile sunt nevoite sa sape adanc in pamant pentru a gasi nutrientii necesari, rezultand astfel un fruct mai concentrat respectiv un vin mai corpolent.
Exemple de vinuri rosii Malbec:
Malbec – Asocieri Culinare
Malbec est un vin rosu mediu spre corpolent caruia ii sta foarte bine pe langa preparate din carne rosie, in special vita si miel. Totodata deoarece nu este atat de “agresiv” ca un Cabernet, Malbec e un partener bun si pentru branzeturi moi (blue cheese, provolone, mozzarella sau melted swiss) si preparate pe baza de mult sos.
Pregateste-te sa imparti un vin bun alaturi de cei dragi si intra pe Rewine.ro pentru a descoperi intreaga oferta de vinuri rosii Malbec!