Iti place vinul rosu. Preferi aromele fructate, textura catifelata si structura densa. Obisnuiesti doar soiuri frantuzesti si italiene. Atunci e timpul sa afli totul despre Monastrell, al treilea cel mai cultivat soi de strugure din Spania, cunoscut in Franta drept Mourvedre. Un soi exact pe gustul tau!
Istoria soiului Monastrell
Se crede ca Monastrellul a ajuns in Peninsula Iberica adus de fenicieni in urma cu aproximativ 2500 de ani. Desi in prezent este mai cunoscut dupa denumirea folosita de francezi – Mourvedre – acest soi antic s-a luat defapt numele de la localitatea Murviedro (acuma Sagunto) langa Valencia.
Cultivat in mai multe arealuri vitivinicole atat din lumea veche cat si din lumea noua a vinului, cele mai cunoscute vinuri produse din Monastrell/Mourvedre se gasesc in Jumilla, Alicante si Almansa din Spania si Bandol (Provence) , respectiv Valea Ronului din Franta.
Important de retinut este faptul ca a fost cel mai plantat soi de strugure in Provence inainte de filoxera. Apoi, datorita caracterului capricios s-a optat pentru soiuri mai docile la altoire si a pierdut din faima, insa ramane strugurele de referinta pentru vinurile Bandol.
Caracteristicile soiului
Soiul Monastrell are pielita boabelor groasa, continut de tanini mare si se coace tarziu. Este un soi destul de greu de cultivat si ingrijit, cu o tendinta de a produce o recolta buna intr-un an iar in urmatorul sa dea rezultate mai slabe. Un alt aspect descurajator pentru viticultori este durata de timp prelunga – aproape 10 ani – de la momentul plantarii vitei pana la prima recolta cu potential comercial.
Manastrellului ii plac zonele aride cu multa caldura ce-i permit sa se coaca lent. Una dintre cele mai cunoscute zone cu conditii optime pentru acest soi este Murcia in sud estul Spaniei. Aici sunt defaopt cele 3 arealuri vitivinicole de origine controlata – Jumilla, Yecla si Bullas – unde vom gasi si cele mai bune monosepaje din soiul Monastrel. Nivelul de elevatie fiind unul deluros asigura temperaturi joase pe timpul noptii si oscilatii de temperatura pe timpul zilei ceea ce rezulta in vinuri cu o aciditate buna.
Vinurile din Monastrell au un caracter rusti si sunt foarte corpolente, adesea asemanate cu cu Cabernet Sauvignon, motiv pentru care de cele mai multe ori va fi cupajat cu alte soiuri. In regiunea vitivinicola Valea Ronului acesta este amestecat cu Grenache si Syrah, formand astfel vinurile GSM. Dintre acestea cele mai faimoasele provin din regiunea Chateauneuf-du-Pape.
Profil aromatic
Vinurile create doar din Monastrell (Mourvedre) vor genera la primul contact cu simtul mirosului note generoase de afine, mure si prune. Dupa aerisire si datorita modului de vinificare va oferi un complex aromatic intrigant compus din indicii florale (violete si trandafiri) acompaniate de tonuri piperate, usor pamantii. O caracteristica specifica acestui soi este si o aroma tipica de carne. De obicei acesta este baricat obtinand si note de lemn, cafea si ciocolata neagra.
Alte detalii despre Monastrell
Desi Monastrellul se cultiva preponderent in Spania si Franta il mai gasim si in California si Australia sub denumirea de Mataro.
Monastrell este uneori unul din ingredientele secrete folosite la producerea vinului spumant spaniol Cava (in varianta rosé)!
Din punct de vedere al asocierilor culinare acest soi se intelege perfect cu preparatele din carne rosie la gratar complementate de ierburi aromate precum rozmarinul si cimbrul.
Daca doresti sa te bucuri de un vin rosu din soiul Monastrell facut ca la carte langa o ceafa de porc sau o pulpa de miel la gratar te invitam sa vezi oferta noastra. Pofta buna!