Sursa photo: kazzit.com
Sa iti placa un vin italian este absolut normal. Seducatoare, complexe si foarte generoase din punct de vedere aromatic si gustativ, mult iubitele vinuri din Italia te vor cuceri inca de la prima picatura.
Desi in Italia exista o gama vasta de soiuri de struguri indigeni, soiul Sangiovese este probabil cel mai cameleonic dintre toate. De la vinuri rose delicate si florale precum un Filarino Rose (Poderi del Nespoli), la vinuri rosii intense si taninoase precum celebrele vinuri din Toscana, din soiul Sangiovese se poate obtine cate un vin pentru fiecare.
Posibil sa gasesti in randurile de mai jos vinul preferat din Sangiovese, asa ca te invit la o scurta si interesanta lectura.
Originile soiului Sangiovese
Cand vorbim despre celebrele vinuri rosii din Toscana precum Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Carmignano este greu sa nu pomenim si de soiul Sangiovese. Asta deoarece Sangiovese este ingredientul comun si principal.
Legenda spune ca soiul Sangiovese isi are originile in antichitate, pe vremea civilizatiei Etrusce. Aparent acest soi a fost cultivat inca din acele timpuri in ceea ce azi cunoastem ca si regiunea Toscana. Alte teorii ar spune ca soiul Sangiovese dateaza de pe vremea romanilor.
In orice caz primele mentiuni cu privire la acest acest soi de strugure milenar au aparut in secolul XVI cand agronomul Gian Vettorio Soderini pomenea despre un anume soi “Sanghiogeto” din care obtinea vinuri bune.
In secolul XIX, soiul Sangiovese capteaza atentia din mometul in care Baron Bettino Ricasoli, propietar al Castello di Broliosi, inovator al celebrelor vinuri Chianti imbunatateste reteta, iar Sangiovese devine soiul principal in productia de vinuri Chianti.
Fun Facts despre Sangiovese:
- Numele “Sangiovese” este de origine Latina si tradus mot-a-mot inseamna “sangele lui Jove”. Jove face referire la supremul zeu al romanilor, Jupiter.
- Specificul celebrelor vinuri din Toscana consta in faptul ca soiul Sangiovese are o contributie de 70-80% fiind completat de soiurile Canaiolo Nero si Colorino. Exceptie de la regula o fac Super Toscanele. Daca vrei sa stii mai multe despre aceste vinuri, te invit sa citesti “Vinuri din Toscana”.
Unde se produc cele mai bune vinuri
Surprinzator sau nu, soiul Sangiovese este foarte rar gasit in afara Italiei. Dintre tarile producatoare de vinuri Sangiovese am putea aminti Franta (Corsica), Argentina, SUA, Romania, Australia si Chile.
Ce gust are un vin bun Sangiovese?
Un vin rosu obtinut din Sangiovese este expresiv cu note fructate (cirese, prune rosii, capsuni, smochine) completate de note precum tomate, piele, frunze de tutun, fum, oregano, cimbru, petale de flori (in special trandafiri). Gustul va avea o textura delicata, aciditate peste medie si structura excelenta.
Potential de invechire: 4-7 ani sau 10-18 ani (Vinuri din Toscana)
Alte denumiri: Vino Nobile di Montepulciano, Prugnolo Gentile, Sangiovese Grosso, Brunello di Montalcino, Nielluccio, Rosso di Montepulciano, Morellino, Rosso di Montalcino, Montefalco Rosso, Chianti, Morellino di Scansano
Sanlorenzo – Brunello di Montalcino Bramante 2014
Un vin rosu italian expresiv cu note de cirese, zmeura, frunze de tutun uscat si tonuri lemnoase elegante. Gustul este echilibrat si dominat de arome de fructe de padure coapte si smochine.
MonteRosola – Mastio Sangiovese Blend 2018
Un vin rosu elegant si bogat in note de fructe supracoapte (cirese, capsuni) acompaniate de note vegetale si indicii de migdale.
Poggiotondo – Chianti Superiore D.O.C.G. 2018
Chianti Superiore este un vin rosu generos in note de fructe de padure rosii si negre acompaniate de tonuri pamantii subtile, gust echilibrat, savuros si complex cu arome de cirese coapte si condimente picante.
Poderi dal Nespoli – Fico Grande 2018
Un vin usor, foarte placut, de culoare rosu rubiniu deschis cu tente violacee. Are un complex aromatic dominat de note de fructe rosii ce se resimt si pe palatin. Este proaspat, fructat, cu o corpolenta medie.
Poderi dal Nespoli – Filarino Rose 2020
Filarino are o culoare luminoasa si intensa de rose-piersica. Este delicat si expresiv, dominat de note de trandafiri, rodie si portocale rosii. Gustul este foarte aromat si fructat, amintind de violete si cirese.
Poggiotondo – Toscana Rosato 2021
oscana Rosato este un vin rose intens si parfumat dominat de note fructate de fructe de padure rosii si negre completate de tonuri usor condimentate.
Colle Corviano – Sangiovese Terre di Chieti 2019
Sangiovese Terre di Chieti este un vin rosu complex cu note pregnante de fructe coapte. Gustul este vibrant si elegant cu arome specifice maturarii la baric.
Sangiovese: Asocieri culinare
Fiind un soi cameleonic, gama de vinuri rosii sau obtinute din Sangiovese sunt usor de asociat cu o diversitate de preparate culinare. Sugestia noastra ar fi preparatele pe baza de sos tomat , branzeturi maturate dure si preparate vegetariene pe baza de sos de rosii si mirodenii orientale.
Pentru mai multe idei, te invitam pe Rewine.ro sa descoperi intreaga oferta de vinuri Sangiovese din Italia!