Esti bautor de vin rosu si cauti ceva nou? Noi avem solutia! Incearca Tempranillo, strugurele numarul 1 in Spania. Tempranillo va ofera o experienta ce nu trebuie ratata: ca si vin tanar are accente de prospetime si fructate, dar in urma maturarii aromele capata note de tutun, piele si praf.
Despre strugure:
- Tempranillo este soiul de strugure dominant in Rioja.
- Numele “Tempranillo” provine din spaniolul ” temprano”, ce inseamna “prematur”, deoarece este recoltat mai devreme decat restul strugurilor din Spania.
- Frunzele de Tempranillo sunt printre singurele care capata culoare rosie toamna, ceea ce creeaza un peisaj uimitor al viiei.
- In urma unor mutatii s-a dezvolatat soiul Tempranillo Blanco, un frate al soiul Tempranillo. Spre deoasebire de strugurele rosu, Tempranillo Blanco are arome tropicale, proaspete.
Stiati ca…
- …Tempranillo este un soi foarte batran. Atestarile oficiale ale soiului Tempranillo exista doar din anul 1807, insa teoria generala asupra soiului spune ca Tempranillo a fost adus in Peninsula Iberica de catre fenicieni acum 3000 de ani.
- …Tempranillo este al treilea cel mai plantat soi de strugure din lume (conform revistei Forbes 2018) dupa Cabernet Sauvignon si Merlot, si este unul dintre cei noua struguri nobili,
- …Tempranillo este unul dintre cele mai folosite soiuri de strugure in cupaje pentru obtinerea vinului de Porto, din Portugalia. Iar in Portugalia, acesta se numeste Tinta Roriz.
Tempranillo este un soi complex, in care aromele dominante sunt cele de cirese, smochina uscata, cedru, tutun si marar. Maturarea are un impact puternic asupra aromelor din Tempranillo: acestea evolueaza in arome puternice de piele, fructe inchise la culoare si frunze uscate.
Din punct de vedere al asocierilor culinare, Tempranillo este faimos pentru asocierea cu carne rosie si sunca. Insa, strugurele este de fapt foarte versatil in ceea ce priveste asocierea cu mancarea, astfel Tempranillo se potriveste foarte bine
si cu legume coapte, caramelizate, paste fainoase si chiar mancare mexicana!