Italia, mancare si vinuri bune… Un “triunghi amoros” la care visam cu totii in special in zilele insorite de vara cand suntem cu gandul la relaxare si vacanta. Daca esti o persoana gurmanda te invit la un tur al celor mai vizitate regiuni. Vei afla ce vinuri italiene merita degustate si cum sa le asociezi cu preparate culinare din bucataria italiana.
Ghid de asocieri culinare pentru gurmanzi
Periplul nostru gastronomic incepe in…
Abruzzo
Asezata pe coasta de Est a Adriaticii regiunea Abruzzo este recunoscuta in intreaga lume pentru vinurile sale rosii, in special cele din soiul Montepulciano. Aceste vinuri rosii fructate si foarte bine structurate se impaca excelent cu preparatele din carne rosie. Asadar sa vedem care este prima asociere culinara din seria de azi.
Arrosticini si Montepulciano
Recomandarea noastra culinara ar fi “Arrosticini“, un preparat traditional din Abruzzo pe baza de carne de miel. Sunt delicioase si daca te pricepi putin la gatit destul de usor de facut si acasa.
Continuam calatoria noastra ceva mai la Sud in…
Puglia (Apulia)
Puglia (sau Apulia) este o regiune ingusta ce se intinde dinspre peninsula Gargano, de-a lungul Peninsulei Salento. Puglia se remarca din punct de vedere viticol prin gama sa de vinuri rosii extrem de fructate si parfumate obtinute din soiuri de struguri negri precum Primitivo, Nero di Troia sau Negroamaro.
Sper ca aveti pofta de mancare deoarece urmatoarele recomandari culinare sunt senzationale.
Nero di Troia si Caracatita la Gratar
Daca optezi pentru o caracatita la gratar homemade, cel mai simplu ar fi sa o cumperi congelata deoarece va fi gata curatata.
Reteta in sine e chiar simpla. Inainte de a o pune pe gratar, vei taia caracatita in bucati, o vei fierbe cu foi de dafin, sare, piper si un pic de vin alb dupa care care o vei pune pe gratar cat aceasta sa prinda o culoare rumenie.
Aceasta delicatesa mediteraneana poate fi asociata excelent cu un vin rosu din soiul Nero di Troia.
Primitivo si Strozzapreti cu Rosii Coapte
Strozzapreti sunt un tip de paste traditionale facute in casa. Pentru o experienta italiana ca la carte le poti face si tu. Ai nevoie de apa, ou si faina. Cat despre sos, niste rosii proaspete, ulei de masline, usturoi si un cuptor care sa-si faca treaba.
Pregateste farfuriile si nu uita sticla (sau de ce nu sticlele) de vin rosu Primitivo!
Negroamaro si Orecchiette alle Cime di Rapa
Orecchiette con cime di rapa este o reteta traditionala din Puglia plina de istorie si savoare. Desi suna complicat, e chiar foarte simplu de facut!!! Pentru “Orecchiette” ai nevoie doar de apa si faina din grau dur (Durum/Semolina) sau le poti cumpara din comert. Fierbem pastele in apa in care am adaugat ½ lingurita de sare. Acestea se servesc cu broccoli sautee, cateva ansoa in saramura, putin ulei de masline si bineinteles totul va fi acompaniat de un vin rosu Negroamaro.
Din calcai mergem in varful peninsulei in…
Calabria
Visand la o mare azurie si peisaje paradisiace, deschidem ochii si suntem in Calabria. Nimic nu se compara cu un vin rosu Gaglioppo bogat in arome piperate, cedru si marochin acompaniate de arome fructat-vegetale.
Pregateste terasa, paharele si pofta de mancare deoarece am impresia ca aici vom sta un pic mai mult.
Gaglioppo si Paccheri ‘nduja e Burrata
Niste rosii manzano la conserva, nduja (salam picant tartinabil), burrata, busuioc proaspat, ulei de masline, sare, piper si paste paccheri iar reteta este gata cat ai clipi. Nu uita de sticla de vin.
Continuam vacanta in Italia cu regiunea…
Campania
Acum ca ne-am “bronzat” putin, vom urca pe coasta Tireniana spre Napoli. Aici ne vom delecta cu o sticla de vin alb Greco Bianco (di Tufo) alaturi de Pizza Margherita sau Impepata di cozze (supa de midii).
Greco di Tufo si Pizza Margherita
Daca iubesti pizza si doresti mai multe alternative, te invitam sa ne citesti si articolul “Asocieri culinare in stil italian: pizza si vin!“
Greco di Tufo si Impepata di Cozze
Reteta este chiar simpla. Vei avea nevoie de midii, usturoi, patrunjel, ulei de masline, sare si piper. Atentie atunci cand cureti scoicile. Se vor spala una cate una cu ajutorul unui burete de inox sub un jet de apa pentru a indeparta impuritatile.
Impepata di cozze se va servi alaturi de crutoane in ulei de masline, usturoi si nelipsitul vin alb Greco di Tufo.
Dupa un asa festin propun sa ne indreptam spre un altul in…
Emilia-Romagna
Considerata “granarul” Italiei regiunea Emilia-Romagna este renumita si pentru unele dintre cele mai bune vinuri din peninsula. Cu o gama variata de vinuri rosii si vinuri albe, Emilia – Romagna promite sa ne ofere o experienta gastronomica la superlativ:
Sangiovese si Lasagna Bolognese
Ce trebuie retinut este faptul ca in mod traditional italienii folosesc carne de vita in sosul ragu insa reteta s-a mai adaptat iar acum se accepta si amestecul vita-porc. Este recomandat ca sosul sa se prepare cu o zi in avans pentru a scurta timpul de gatire al lasagnei. Un alt aspect important de retinut e faptul ca foile de lasagna nu se fierb in prealabil.
Cat despre sosul bechamel facut in casa, vei avea nevoie de lapte, unt, faina sare, piper si optional mai poti adauga un pic de nucsoara. Nu uita sa amesteci ca nu cumva sa se arda sosul.
Intre timp pregateste sticla de vin rosu Sangiovese si paharele. Dar calatoria noastra epicuriana nu se opreste aici. Urmeaza…
Veneto
Daca iti place efervescenta si prospetimea unui prosecco sau poate gustul intens si catifelat al unui Amarone dela Valpolicella, Veneto este ideala pentru tine. Iar cum suntem in concediu, fie el doar gustativ, dieta nu exista in vocabular!
Pinot Grigio si Risotto al Nero di Seppia
Pentru ca preparatul sa fie cat mai fidel retetei venetiene, pentru risotto trebuie sa folosim supa de peste. Cat despre sos reteta suna cam asa: caleste o ceapa taiata marunt in ulei de masline. Adauga pe rand usturoiul maruntit, apoi sepia curatata bine si taiata fasii. Lasi un pic sa se rumeneasca dupa care adaugi 1 lingurita de cerneala de sepie diluata in apa calduta, 1 pahar de vin si un pic de piure de rosii. Sare si piper vei adauga dupa gust.
Iti mai ramane doar sa scoti sticla de vin alb de la rece si sa pregatesti festinul.
Amarone della Valpolicella si Bigoli con il Ragù di Anatra
La un vin rosu Amarone de la Valpolicella vom avea nevoie de o mancare ceva mai consistenta. Fiind un vin rosu corpolent, catifelat si de asemenea fructat si cu o aciditate vibranta acesta trebuie echilibrat.
Recomandarea noastra pentru tine este “Bigoli con il ragù di anatra” adica “Paste Bigoli cu sos de rata”. Pentru sos e necesar ca pieptul de rata sa fie tocat bine. Vei cali ceapa si usturoiul in ulei de masline, adaugi 1 tija de telina, un morcov taiat marunt, pieptul de rata tocat, 1 pahar de vin rosu (de preferat Amarone), un pic de scortisoara, 1 foaie de dafin si niste unt.
Daca nu gastesti paste bigoli in comert, le poti inlocui cu tagliatelle.
Acum pregateste farfuriile si paharele pentru Amarone!
Prosecco Extra Dry si Prosciutti Speziati
Ador dupa-amiezele de vara! Mai ales cand stiu ca ma asteapta un prosecco extra dry la rece alaturi de un platou de Prosciutti Speziati. Un pranz tipic italian la tine pe terasa.
Prosecco Brut si Stridii
Pentru o cina romantica in stil italian, sugestia noastra pentru tine ar fi stridii (numite si “alimentul iubirii”) alaturi de un prosecco brut. Sfatul nostru ar fi sa le cumperi proaspete, nu congelate. Cat mai proaspete posibil! Imbibate cu aroma apei sarate, stropite doar cu suc de lamaie si servite in gheata acestea sunt o delicatesa aparte si totodata se presupune ca ar fi si un afrodisiac. Si bineinteles se asociaza excelent cu Prosecco Brut de la Contarini.
De la acest carnaval de arome si texturi e timpul sa dam o fuga pana in capitala!
Roma (Lazio)
Nu degeaba se spune ca toate drumurile duc la Roma. Daca esti pasionat de cultura si de arhitectura, urmatoarea locatie iti va stimula gustul pentru tot ceea ce inseamna estetica, civilizatie si istorie.
Regiunea viticola Lazio se afla in centrul Italiei si adaposteste capitala antica Roma. Inainte de a savura un gelato in fata celebrei Fontana di Trevi, incearca urmatorul preparat culinar tipic italian alaturi de un vin rose.
Vin rose si Supplì al Telefono
Suppli al Telefono este un preparat traditional din Roma foarte delicios si usor de facut.
De fapt sunt niste mingiute de orez (de preferat risotto) umplute cu mozzarella di bufala si prajite in ulei. De ce “al Telefono”? Ei bine, atunci cand le desfaci, mozzarella se prelinge si se intinde ca niste fire de…telefon.
Acum ca am ajuns la jumatatea aventurii noastre printre vinuri si delicatese propun sa reflectam putin la cat de multe asocieri culinare avem de incercat in vacanta noastra urmatoare din Italia. Ok… am zabovit suficient. Sa continuam! Urmatoarea noastra destinatie este…
Liguria
Riviera Italiana. Cinque Terre. O sticla de Pecorino (vin nu branza). Ce lipseste din imaginea asta? Posibil ca o portie de Linguini al pesto genovese? Bun venit in Liguria! Aici soarele, marea si culorile vii ale oraselelor de pe malul marii te ademenesc ca un miraj. Dar sa revenim la asocierile noastre dintre vinuri si delicatese italienesti.
Linguini al Pesto Genovese si Pecorino
Ce poate fi mai proaspat si mai reconfortant decat gustul unei portii de paste facute in casa cu sos de pesto. Pentru sos vei avea nevoie de busuioc proaspat dat in blender alaturi de usturoi, muguri de pin si ulei de masline. Vei adauga sare si piper dupa gust, iar la final niste parmezan.
Bineinteles, nu uita de paharele pentru vin alb!
Mergem mai departe si ne continuam vacanta in Italia in…
Lombardia
Si uite asa am ajuns la Milano, capitala regiunii Lombardia. Una dintre cele mai bogate regiuni din peninsula si totodata una dintre cele mai renumite zone viticole. Pe langa vinuri linistite si spumante de calitate excelenta obtinute din soiuri precum Nebbiolo, Pinot Noir, Chardonnay, Muscat si Pinot Blanc, Lombardia are o surpriza pentru tine!
Daca esti fan sampanie, te vei indragosti de Franciacorta, o subregiune viticola asezata de-a lungul lacului Isseo. Aici se produc cele mai bune vinuri spumante din Italia – create dupa metoda traditionala (Champenoise). Sa vedem pe langa vinuri cu ce delicatese ne asteapta Lombardia.
Pinot Nero si Cotoletta alla Milanese
Cea mai populara reteta din zona Milano, Cotoletta alla Milanese dateaza inca din anul 1134 cand a fost gatita pentru prima data calugarilor din Sant’Ambrogio.
Foarte simplu de facut, vei avea nevoie de cotlet de vitel, oua, pesmet, unt pentru prajit si sare. Da, ai ghicit: se prepara precum un Wiener Schnitzel doar ca diferenta o face carnea. In cazul nostru cotletul provine din spate si nu din pulpa.
Un pic de lamaie langa, un pahar de Pinot Nero si cu gandul la Domul din Milano.
Blanc de Noir si Risotto alla Milanese
Daca tot pomeneam de un pranz in stil italian, cat de bine suna un pahar de Blanc de Noir Brut alaturi de o portie de risotto alla Milanese. Foarte cremos si usor de facut, acest tip de risotto are ca ingrediente de baza sofranul, untul si parmezanul.
In imediata vecinatate se afla regiunea…
Piemonte
Piemonte, sau “Burgundia” Italiei cum i se mai spune, este o regiune cunoscuta in toata lumea pentru cele mai reprezentative vinuri din Italia: Barolo si Barbaresco obtinute din soiul de strugure nobil, Nebbiolo. Asadar pregateste-te pentru o degustare de neuitat alaturi de preparate culinare alla Piemontese:
Nebbiolo si Fritto misto alla Piemontese
Pentru un vin rosu atat de deosebit avem o sugestie pe masura si 100% Italiana: Fritto misto alla piemontese.
Pentru ca vacanta in Italia sa fie cat mai autentica, recomandam reteta traditionala piemontesa. Pentru asta vei avea nevoie de ingrediente precum carne de vitel taiate bucati mici, carnaciori, chiftele + maruntaie de vitel ( momite, ficat taiat bucati mici, creier, etc) flori de zucchini, mere si pere feliate. Toate ingrediente vor fi date prin ou si pesmet si prajite in ulei de masline.
A se servi fierbinte si cu un pahar de vin rosu Nebbiolo langa.
Din Nord luam avionul, sau barca, si ne continuam vacanta in…
Sardinia
Daca iti petreci vacantele in Italia, trebuie macar o data in viata sa ajungi si in Sardinia, una din cele mai frumoase insule de pe planeta. Sardinia este celebra si pentru faptul ca aici locuiesc cei mai longevivi oameni. Frumoasa insula nu ezita sa ne uimeasca prin contrastele dintre natura salbatica si ruinele in forma de stupi care sugereaza o prezenta umana preantica numita civilizatia Nuragica pe aceste taramuri acum mii de ani.
Pe langa plaje, vai muntoase si istorie, Sardinia este de asemenea o regiune viticola prolifica in care predominant vom gasi soiul Connonau (sau Grenache).
Cannonau (sau Grenache) si Porcheddu
Desi suntem pe insula, una din cele mai populare retete culinare din Sardinia este friptura de purcelus de lapte. Este o reteta simpla dar complexa in care un purcelus de lapte este impanat in rozmarin, fenicul, salvie si usturoi.
Traditional vorbind, in Sardinia aceasta reteta se serveste la nunti sau alte evenimente importante din familie. Asa ca data viitoare cand iti inviti prietenii la gratar, surprinde-i cu o experienta culinara traditional italiana care de altfel se preteaza foarte bine unui vin rosu Connonau.
Ceva mai la Sud se afla cea mai mare insula din Mediterana…
Sicilia
Minunata insula Sicilia ne asteapta mereu cu frumoasele sale peisaje, istorie si arhitectura. O insula cu o clima minunata si o mare azurie care se confunda cu cerul.
Totodata Sicilia este cea mai sudica regiune viticola a Italiei. Aici vita de vie este cultivata chiar la poalele unui vulcan inca activ: Etna. Vinurile vor fi pline de proaspetime si mineralitate. Sa vedem ce asocieri culinare ne-a pregatit terroir-ul sicilian.
Carricante Spaghetti con Bottarga di Tonno
Spaghetti con bottarga di tonno sau Spaghetti cu fasii de ton uscat este o reteta traditionala siciliana delicioasa si foarte usor de facut.
In principiu vei cali usturoiul si ceapa in ulei de masline, vei adauga pe rand ardei rosu chilli, rosii cherry, 1 lingurita de baby capere bine clatite, fasiile de ton uscat si 2 fillets de ansoa. Daca nu ai la indemana ton uscat, poti folosi cu incredere si conserva de ton in ulei de masline si neaparat sa folosesti sare de mare.
Ca piesa de rezistenta deschide 1 sticla de vin Carricante.
Nerello Mascalese si Caponata
Un vin rosu intens cu note de violete, bergamota, hummus, piper alb si indicii minerale precum Nerello Mascalese se asociaza de minune cu urmatoare noastra sugestie: Caponata Siciliana. Preparatul necesita legume din abundenta (vinete, ardei, telina, ceapa, masline, capere, rosii din conserva) gatite in ulei de masline si asezonate cu sare si piper.
Nu puteam sa nu amintim si una dintre cele mai renumite destinatii de vacanta din Italia…
Toscana
Pe langa peisajul bucolic cu care Toscana ne farmeca de fiecare data, putem afirma ca este una din cele mai renumite regiuni viticole din lume. Aici ne vom rasfata cu vinuri precum Chianti, Montepulciano, Brunello di Montalcino si bineinteles celebrele Super Toscane. Iar cu asa vinuri si preparatele culinare vor fi pe masura:
Sangiovese Blend (Chianti) si Bistecca alla Fiorentina
Eleganta si structura catifelata al unui vin rosu Chianti se potriveste perfect cu Bistecca alla Fiorentina. Recomandare noastra ar fi ca pentru o experienta cu adevarat autentica steakul de vita sa fie gatit rare sau macar medium rare.
Pregateste vinul si porneste in calatoria senzoriala care te va teleporta sub soarele Toscanei.
Vermentino si Cacciucco
Daca totusi preferi fructele de mare si/sau preparatele din peste, urmatoarea Cacciucco e exact ceea ce cauti: o explozie de arome marine (somon, file de pastrav, creveti, calamari, baby caracatita, carne midii) gatite in ulei de masline alaturi de usturoi, salvie, peperoncino, un pahar de vin alb, 1 lingura de sos de rosii, un pic de apa, sare, piper iar la final patrunjel.
A se servi cu 1 bagheta de paine, 2-3 catei de usturoi, ulei de masline si o sticla de Vermentino. Ce poate fi mai italian de atat?
Inapoi in Nord se mai afla o regiune absolut incantatoare!
Trentino-Alto Adige
La granita cu Austria, acolo se afla Trentino-Alto Adige, iar aici vei degusta autenticitatea si traditiile locului prin intermediul colectiei de vinuri italiene obtinute din soiuri cu rezonanta austro-germanica (Müller-Thurgau, Sylvaner, Gewurtzraminer).
Iata doua propuneri culinare care iti vor face cunostinta cu autenticitatea si specificul a ceea ce inseamna Trentino- Alto Adige:
Aaaa si sa nu uiti sa pui sticlele de vin la rece.
Gewurztraminer si Strangolapreti (gnocchi cu spanac)
Daca optezi sa faci gnocchi acasa, vei avea nevoie de cartofi fierti intregi si curatati pe care ii vei framanta alaturi de ou, nucsoara si un praf de sare. Treptat vei incorpora faina pana vei obtine un aluat maleabil. Acest aluat va fi facut sul si taiat in bucati de aproximativ 1 cm.
Sosul se va prepara intr-o tigaie unde vei cali in ulei de masline niste usturoi si fulgi de ardei iute. Apoi pe rand vei adauga miez de nuca, frunze de spanac, sare si piper.
Acum e momentul sa scoti sticla de Gewurztraminer de la rece.
Pinot Nero si Carne Salada
Un Pinot Nero mereu va face echipa buna cu un muschi de vita asezonat cu sare grunjoasa, piper si un pic zahar pentru fragezime.
Daca ai auzit de porchetta trebuie sa stii ca aceasta delicatesa are un loc extrem de important in alimentatia italienilor din regiunea…
Umbria
Asezata in inima Italiei si inconjurata de Toscana, Marche si Lazio, Umbria este singura regiune viticola din Italia fara iesire la mare si fara granite internationale. O regiune pitoreasca formata din sate si orasele tipic italiene, in care frumusetea arhitecturala se imbina cu istoria si traditiile locului.
Pentru a intra in atmosfera acestei regiuni, recomadarea noastra ar fi:
Sangiovese si Porchetta
Porchetta este considerata una dintre cele mai bune fripturi de porc din Europa. Un preparat de nelipsit pe strazi, festivaluri sau picnicuri. Porchetta este de fapt o ruladă din pulpă de porc asezonata cu rozmarin, fenicul, frunze de salvie, busuioc, usturoi, piper proaspat si sare grunjoasa. Se va gati la foc mic adaugand treptat 1 sticla de vin alb sec pentru fragezime.
O sticla de vin rosu Sangiovese e exact ce se cere pentru a completa un preparat invaluit in condimente si mirodenii.
Nu stiu tu, dar mie mi s-a facut pofta de calatorii chiar daca momentan doar gustativ. Te invit si pe tine pe Rewine.ro sa iti alegi din gama noastra de vinuri de calitate impreuna cu una din retetele traditionale din Italia.