Vinul rose este vinul roz, de o culoare placuta ochiului, ce ne face sa ne gandim la vara. Vinul rose se afla intre vinul rosu si vinul alb, fiind mai mult o stare de spirit.
Vinul rose se produce in momentul in care vinul intra in contact foarte putin timp cu pielita strugurilor rosii. Spre deosebire de vinurile rosii pentru care pielita strugurilor fermenteaza saptamani intregi, vinul rose este doar patat cu pielita strugurilor rosii timp de cateva ore. Vinificatorul are control total asupra culorii vinului rose, inlaturand sursa de pigmentarea (pielita strugurilor rosii) in momentul in care vinul ajunge la nuanta de roz dorita. Bineinteles, aproape orice soi de strugure rosu poate fi utilizat pentru obtinerea de vin rose (de la Cabernet Sauvignon la Pinot Noir), dar cu toate acestea, de-alungul timpului enologii au stabilit o serie de combinatii ideale pentru un rose bun.
Aromele unui Rose
Aromele primare intalnite intr-un vin rose sunt fructele rosii, flori, citrice si pepene galben, cu note crocante de telina si rhubarba. Bineinteles, aromele sunt date si in functie de soiul de strugure aflat la baza rose-ului. De exemplu, un vin rose Italian de culoare intensa din Aglianico, demunit “rosato”, ofera arome de cirese si coaja de portocala, in timp ce un rose Frantuzesc de culoare pala din Grenache, din celebra regiune Provence va avea arome de miere, lamaie si telina.
Cum se produce un vin rose?
Exista 3 metode principale pentru producerea unui vin rose.
1. Metoda Macerarii
Metoda macerarii este acea metoda in care pielita strugurelului rosu se infuzeaza in sucul strugurilor pentru o anumita perioada de timp, iar apoi intrega compozitie este transformata in vin rose. Metoda macerarii este probabil cea mai utilizata in Franta, in regiunile Provence si Languedoc-Roussillon, unde vinul rose este la fel de important ca si vinul alb sau vinul rosu.
2. Metoda Saignée sau “Bled”
Metoda Saignée este metoda prin care in primele ore de fabricare de vin rosu, o parte din suc este “sangerat”(“bled” in limba engleza; varsat) intr-o cuva separata pentru a face vin rose. Aceasta metoda este des utilizata in Napa sau Sonoma Valley, regiuni care produc vinuri rosii de inalta calitate. Scopul acestei metode este de a oferi viitorului vin rose din intensitatea vinului rosu si de a creea un rose delicios. Vinurile rose realizate prin metoda Saignée sunt destul de rare si cuprind doar 10% din productia de vin a unei crame intregi.
3. Metoda Cupajului
Metoda cupajului se refera la metoda prin care o cantitate desul de mica de vin rosu se adauga unei cuve de vin alb, pentru producerea de rose. Nu este nevoie de foarte mult vin rosu pentru a pata vinul alb, din acest motiv metoda utilizeaza pana la aproximativ 5% vin rosu. Aceasta metoda a cupajului este neobisnuita pentru producerea de vin rose plat, insa este destul de des intalnita in producerea de vin spumant, cum ar fi in celebra regiune Champagne, Franta.
Incearca si tu vinurile rose de la ReWine, pentru a simti diferentele oferite de terroir, de tara si de continent!
Descopera lumea rose-uilor prin selectia deosebita ReWine!