7 Adevaruri despre vinul rosu: De ce e benefic sanatatii noastre?
1. Este mai bine sa bei vin rosu in doze mici, decat sa nu bei deloc
De ce? Dupa numeroase studii s-a dovedit ca antioxidantii din vinul rosu reduc numarul cazurilor de boli cardiovasculare, diabetul de tipul 2 si chiar mortalitatea. Bineinteles, in cantitati mari, aceste beneficii nu isi fac efectul. De aceea este indicat sa bem vin rosu cu masura.
2. Benficiile vinului rosu se datoreaza taninurilor
Aproape tot ce se gaseste in vinul rosu, cu exceptia alcoolului si a apei, se numesc polifenoli. Polifenolii sunt taninurile, pigmentatia, aromele vinului, rezveratrolul si cam inca 5000 de amestecuri de plante. Toate aceste amestecuri, dar mai cu seama taninurile ajuta la reducerea placilor de colesterol din vasele de sange, conferind logevitate si o sanatate mai buna a inimii.
3. Unele vinuri rosii sunt mai benefice decat altele
Nu toate vinurile rosii sunt facute la fel, de aceea exista diferite recomandari din punct de vedere al sanatatii, dupa care ne putem ghida cand alegem un vin rosu:
- Vinurile rosii seci sunt mai benefice decat cele dulci
- Vinurile rosii cu nivel de alcool redus (maximum 13%) sunt mai benefice decat cele nivel ridicat de alcool
- Vinurile rosii astringente (care au nivel ridicat de taninuri) sunt mai benefice decat cele cu nivel scazut de taninuri
4. Vinurile rosii tinere sunt mai indicate decat vinurile rosii mai vechi
Se spune ca vinurile rosii vechi sunt cele mai bune si asa si este din punct de vedere al gustului, insa in ceea ce priveste sanatatea este recomdat consumul de vinuri rosii tinere, deoarece acestea sunt bogate in taninuri.
5. Vinul rosu contine mai putini sulfiti decat vinul alb
Sulfitii sunt in numar mai scazut in vinul rosu, deoarece vinul rosu este mai stabil din punct de vedere chimic, fata de vinul alb, si au o rezitenta crescuta.
6. Strugurii pentru vin rosu pot fi transformati in vin alb
Acest fapt se datoreaza faptului ca pigmentatia vinului rosu este data de pielea strugurelui. Acest tip de vin este produs ca si un vin alb, ca de exemplu o sampanie Blanc de Noir este un vin spumant alb din struguri Pinot Noir si Pinot Meunier.
7. Sute de arome regasite in vinul rosu provin doar de la strugure
Toate aromele de cirese, fructe de padure, dulceata si ierburi ce le descoperim intr-un pahar de vin rosu deriva din fermentatia strugurelui si maturarea in baricuri.
Intra pe REWINE si vezi ce vin rosu ti se potriveste!