Chardonnay este cel mai consumat vin alb din lume. Fiind un soi versatil si foarte adaptabil, Chardonnay este si unul dintre cele mai cultivate soiuri de struguri. Doar pronuntandu-i numele te face sa te simti ca un mic aristocrat, sa zicem Marchizul de Sade, iar daca si degusti un vin din soiul Chardonnay trebuie sa stii cateva detalii ce te vor ajuta sa-l apreciezi la adevarata sa valoare.
Asadar, Chardonnay!
Originile soiului de vinuri Chardonnay
Povestea Chardonnay-ului incepe in Burgundia unde si-a castigat popularitatea datorita elegantei si a complexitatii sale. Cu siguranta vecinii din regiunea Champagne au observat aceste calitati si s-au pus si ei pe treaba. Astazi Chardonnay fiind cel mai cultivat soi de strugure din ambele regiuni frantuzesti. Cel mai renumit Chardonnay din Burgundia este cel din arealul Chablis, iar in Champagne cred ati ghicit in ce se transforma strugurii din acest soi.
Ceva mai tarziu Chardonnay si-a croit calea spre California ajungand cel mai popular vin alb din SUA. Si nu s-a oprit aici, fiind dus de colonistii spanioli, englezi si francezi in zone indepartate ale globului ce aveau sa devina tari precum Chile, Argentina, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda.
Chardonnay baricat sau Chardonnay nebaricat?
Un aspect interesant este faptul ca soiul de vinuri albe Chardonnay se muleaza foarte bine pe caracteristicile terroir-ului in care este plantat. Astfel, desi din acelasi soi, un vin Chardonnay poate fi extrem de diferit de la o parcela la alta chiar si din aceeasi apelatiune. Dar ca si exemple usor observabile chiar si pentru un degustator incepator sugeram degustarea a doua vinuri Chardonnay. Unul dintr-o zona mai calduroasa cum este Napa Valley si unul din Burgundia. Cel din Napa va genera preponderent arome de fructe tropicale, pe cand al doilea Chardonnay ne va oferi arome de mere si citrice.
Pe langa caracteristicile terroir-ului,un alt factor care influenteaza caracteristicile unui vin Chardonnay este procesul de maturare in baricuri.
Un Chardonnay care trece printr-un proces de maturare in baricuri va dobandi o textura cremoasa, corpolenta ridicata si arome distincte de vanilie, unt, caramel si scortisoara.
Depinde de tine ce preferi: daca esti amator de vinuri albe proaspete si fructate sau esti adeptul vinurilor cu textura cremoasa usor condimentata.
Nu toata lumea prefera vinuri Chardonnay baricate
Un vin alb Chardonnay maturat la baric este mereu binevenit dar ca-n orice domeniu … tot ce e prea mult strica iar cramele din SUA au invatat asta pe propria piele.
In anii 1980 si 1990 producatorii de vinuri din California au raspuns la succesul vinurilor Chardonnay baricate prin productia in masa de vinuri albe baricate in exces. Acestea erau atat de concentrate incat au fost supranumite “bombe cu unt” reusind astfel sa diminueze popularitatea vinurilor Chardonnay pentru o perioada lunga de timp.
Din fericire moda “supra-baricarii” a trecut dar chiar si asa in SUA vom mai auzi expresia “ABC” (Anything but Chardonnay- orice in afara de Chardonnay).
Chardonnay: Asocieri Culinare
Fiind un vin versatil, Chardonnay se va asocia foarte usor cu o gama larga de preparate culinare.
Spre exemplu, un Chardonnay proaspat, fructat si crocant se va asocia perfect cu branza de capra, fructe de mare si peste. In schimb un Chardonnay de corpolenta medie spre ridicata se va intelege mai bine cu preparatele din carne de pui, peste spada si branzeturi maturate dure si semidure (gruyere, gouda s.a.) iar unele vor face fata cu succes preparatelor pe baza de sosuri sau chiar celor din carne rosie si de vanat.
Când vrei să iti suprinzi placut oaspetii, ofera-le o gustare cu specialitati din peste sau fructe de mare, însoțite de un pahar de vin alb Chardonnay. Oricare ar fi favoritul tău, alege ce ti se potriveste din selectia de vinuri Chardonnay de la Rewine!