Desi daca la o prima privire este asociata cu apfelstrudel (strudel cu mere) si dirndl, connaisseurii stiu ca Austria este foarte buna si la vin. Cu un potential promitator datorita conditiilor climatice foarte similare celebrelor regiuni viticole din Franta (Alsacia si Burgundia), austriecii au reusit sa reinvie productia de vinuri bune cu un complex aromatic savuros.
Asadar, daca esti francofil in preferinte de vinuri, un vin austriac te va surprinde mai mult decat placut. Te invit sa exploram impreuna cele mai importante regiuni viticole austriece si sa descoperim o parte din cele mai bune vinuri din Austria.
Clasificare Vinuri din Austria

Inainte de a porni la drum in descoperirea celor mai bune vinuri din Austria si cele mai reprezentative regiuni viticole, e important sa lamurim cateva aspecte. In Austria exista trei criterii foarte importante prin care putem identifica nivelul de calitate al unui vin autohton.
Prädikatswein respectiv Qualitätswein
Desemneaza treptele de calitate in functie de doua criterii importante: nivelul de coacere/ calitatea strugurilor si tipicitatea regiunii sau mai specific, a podgoriei din care face parte
Mai departe Prädikatswein se imparte in urmatoarele subcategorii:
Spätlese: inseamna ‘late harvest’.
Auslese: inseamna ‘selected harvest’. Selectia de vinuri Auslese sunt produse din struguri copti, afectati cel putin partial de botrytis (mucegai nobil).
Beerenauslese (BA): inseamna ‘selectie bob cu bob’. Strugurii foarte copti sunt culesi bob cu bob doar dupa ce au fost afectati in totalitate de botrytis.
Ausbruch: desemneaza doar acele vinuri dulci produse exclusiv din struguri afectati de botrytis.
Trockenbeerenauslese (TBA): inseamna ‘selectie struguri stafiditi’ si desemneaza selectia de vinuri dulci obtinute exclusiv din struguri stafiditi.
Eiswein: inseamna ‘ice wine’ si indica acele vinuri dulci pentru care strugurii presati au fost lasati sa inghete.
Strohwein/ Schilfwein: ad literam tradus ca “vinuri pe paie” reprezinta categoria de vinuri austriece obtinute prin stafidirea strugurilor pe pat de paie cu scopul de a le concentra aromele si zaharul din fruct.
Landwein: Vinuri de masa sau vinuri IGP (indicatie geografica protejata).
DAC: Districtus Austriae Controllatus
Clasificarea DAC (“Districtus Austriae Controllatus”) exista din 1999 si inglobeaza acele vinuri austriece care certifica atat specificitatea regiunii viticole cat si a soiurilor particulare regiunii respective. Un vin austriac DAC “Reserve” reprezinta apogeul calitatii vinurilor din Austria. Ca regula de baza, un vin DAC “Reserve” va avea un nivel de alcool de cel putin 13%.
Sistemul DAC nu inlocuieste sitemul Prädikatswein ci dimpotriva, il completeaza.
Steinfeder, Federspiel & Smaragd
Cunoscuta regiune viticola Wachau a decis sa nu tina cont de sistemul DAC. Ca alternativa, Alianta Producatorilor Vinea Wachau si-a creat propriul sistem de apreciere a calitatii vinului:
a. Steinfeder (specie de iarba din Wachau care se gaseste prin vita de vie) – vinuri proaspete si fructate, cu nivel de alcool de maxim 11.5%
b. Federspiel (vanatoare cu soimi) – vinuri elegante, de corpolenta medie si nivel de alcool de 11.5-12.5%
c. Smaragd (soparla verde smarald foarte raspandita in Wachau) – vinuri corpolente cu un nivel de alcool de minim 12%
Cele mai cunoscute regiuni viticole din Austria
Cele mai reprezentative regiuni viticole din Austria sunt concentrate in partea de est a tarii unde clima racoroasa preponderent continentala ajuta la productia de vinuri albe elegante si vinuri rosii fructate.
Vinuri din Niederösterreich

Asezata in partea de nord est, la granita cu Slovacia si Cehia, Niederösterreich este cea mai mare regiune viticola din Austria. Niederösterreich cuprinde 16 subregiuni viticole oficiale printre care le mentionam pe cele mai importante: Carnuntum, Kamptal, Kremstal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Thermenregion si Wachau. Cele mai reprezentative vinuri austriece produse in Niederösterreich sunt obtinute din soiurile Grüner Veltliner si Riesling urmate ca importanta de Pinot Noir, Zierfandler si Sankt-Laurent.
Subregiuni viticole din Niederösterreich:
Vinuri austriece din Carnuntum
Soiuri de struguri: Grüner Veltliner, Riesling
Asezata de-a lungul raului Kamp, Kamptal este o subregiune viticola ce se intinde pe 3582 hectare axata pe productia de vinuri albe DAC obtinute din soiurile de struguri Grüner Veltliner si Riesling. In linii mari, un vin alb austriac din regiunea Kamptal este elegant si bine structurat iar o parte din ele si-au castigat statutul de DAC Reserve.
Asocieri culinare: branzeturi maturate moi, preparate asiatice, pui cu sos de lamaie, schnitzel de vitel si legume la gratar
Vinuri austriece din Kremstal DAC
Soiuri de struguri: Grüner Veltliner, Riesling
Subregiunea Kremstal este adesea caracterizata prin soluri pietroase si clima racoroasa propice productiei de vinuri albe elegante, usor minerale. Incepand cu 2007, selectia de vinuri austriece din Kremstal obtinute din soiurile de struguri Grüner Veltliner si Riesling au primit statutul de DAC si DAC Reserve.
Asocieri culinare: branzeturi maturate moi, preparate asiatice, pui cu sos de lamaie, schnitzel de vitel si legume la gratar
Vinuri austriece din Thermenregion
Soiuri de struguri: Zierfandler, Rotgipfler, St. Laurent, Pinot Noir
Thermenregion este o subregiune viticola din Niederösterreich formata din 1901 hectare de vita de vie ce se intind dinspre padurile Vienei inspre sudul orasului Baden. Desi regiunea se focuseaza mai mult pe productia de vinuri albe obtinute din soiurile de struguri autohtone (Zierfandler sau Spätrot cum i se mai spune si Rotgipfler), in partea de sud Thermenregion ne ofera o selectie de vinuri rosii fructate obtinute din soiuri precum Sankt Laurent si Pinot Noir.
Asocieri culinare:preparate din carne rosie, vanat, legume caramelizate si branzeturi maturate dure sau semidure
Vinuri austriece din Traisental DAC
Soiuri de struguri: Grüner Veltliner, Riesling
Traisental este una din cele mai tinere și mai mici subregiuni viticole din Austria. Pe cele 851 ha ale sale, Traisental se axeaza pe productia de vinuri albe fructate, usor piperate obtinute din soiul Grüner Veltliner si vinuri albe minerale din soiul Riesling. Incepand cu anul 2006 regiunea Traisental a castigat si ea statutul de DAC.
Asocieri culinare: branzeturi maturate moi, preparate asiatice, pui cu sos de lamaie, schnitzel de vitel si legume la gratar
Vinuri austriece din Wachau
Soiuri de struguri: Grüner Veltliner, Riesling
Asezata intre orasele Melk si Krems, pe valea Dunarii, Wachau este un Patrimoniu Mondial prin prisma peisajului bucolic cu care ne incanta de fiecare data. Pe cele 1291 ha de vita de vie, Wachau se specializeaza pe productia de vinuri albe proaspete obtinute din soiurile de struguri Grüner Veltliner si Riesling. Incepand cu anul 2020, regiunea se bucura de un nou upgrade devenind Wachau DAC.
Asocieri culinare: branzeturi maturate moi, preparate asiatice, pui cu sos de lamaie, schnitzel de vitel si legume la gratar
Vinuri austriece din Wagram
Soiuri de struguri: Grüner Veltliner, Riesling, Roter Veltliner
Wagram (Donauland) este o regiune viticola asezata pe malurile Dunarii in nord-estul Austriei. Regiunea produce vinuri albe cu statut de quality wine DAC obtinute exclusiv din soiurile de struguri Grüner Veltliner, Riesling si Roter Veltliner. Ca regula de baza, un vin alb Wagram DAC nu are voie sa aiba arome dominante specifice de baric. Palmaresul de vinuri din Wagram este completat cu succes de vinuri rosii obtinute din soiurile Zweigelt si Pinot Noir si vinuri de desert “ice wine”.
Asocieri culinare: branzeturi maturate moi, preparate asiatice, pui cu sos de lamaie, schnitzel de vitel si legume la gratar
Vinuri austriece din Weinviertel DAC
Soiuri de struguri: Grüner Veltliner
Weinviertel este cea mai mare subregiune viticola din Niederösterreich, asezata intre Dunare in partea de sud si Cehia in nord. Regiunea ofera o selectie importanta de vinuri albe DAC, DAC Reserve (Große Reserve) obtinute din soiul de strugure Grüner Veltliner. Ca regula definitorie, din punct de aromatic, producatorii de vinuri din Wenviertel trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:
a. Weinviertel DAC va fi un vin alb fructat, cu tonuri picante, usor piperate, FARA urme de botrytis si tonuri lemnoase
b. Weinviertel DAC Reserve & Große Reserve vor fi vinuri seci, complexe cu arome piperate si tonuri delicate de botrytis acompaniate de indicii lemnoase.
Asocieri culinare: branzeturi maturate moi, preparate din carne de pui, vitel si porc, legume soté si peste
Vinuri din Burgenland

Situata in partea de est a Austriei, Burgenland este o regiune viticola ce se bucura din plin de verile calde specifice campiei Panonice. Regiunea este renumita atat pentru productia de vinuri albe complexe si dulci cat si pentru productia de vinuri rosii corpolente, probabil cele mai complexe vinuri rosii din Austria.
Vinuri austriece din Eisenberg DAC
Soiuri de struguri: Blaufränkisch
Asezata in sudul regiunii Burgenland, Eisenberg este o subregiune viticola celebra pentru productia de vinuri rosii austriece DAC obtinute din soiul de strugure Blaufränkisch. Aceste vinuri autentice cu caracter mineral si fructat merg bine cu branzeturi maturate semidure, preparate din carne de pui, porc, vitel, paste si risotto.
Vinuri austriece din Leithaberg DAC
Soiuri de struguri: Pinot Blanc, Chardonnay, Blaufränkisch
Leithaberg este situata la vest de lacul Neusiedl si este una din cele mai vechi regiuni viticole din lume. Spre deosebire de alte regiuni producatoare de vinuri austriece DAC, Leithaberg se mandreste cu un palmares generos de vinuri rosii si vinuri albe DAC obtinute din soiurile Blaufränkisch, respectiv Pinot Blanc si Chardonnay.
Asocieri culinare vin rosu: branzeturi maturate semidure, preparate din carne de pui, porc, vitel, paste si risotto
Asocieri culinare vin alb: peste, carne alba, fructe de mare (homar, languste, creveti), branzeturi si foie gras
Vinuri austriece din Mittelburgenland DAC
Soiuri de struguri: Blaufränkisch
Daca traversezi Sieggraben, in sudul lacului Neusiedl spre granita cu Ungaria, ajungi in centrul cultural de vinuri rosii austriece. Mittelburgenland DAC sau “Blaufränkischland” cum i se mai spune, este o subregiune viticola din Burgenland dominata de productia de vinuri rosii DAC obtinute din soiul Blaufränkisch.
Asocieri culinare: branzeturi maturate semidure, preparate din carne de pui, porc, vitel, paste si risotto
Vinuri austriece din Rosalia DAC
Vinuri DAC: Zweigelt, Vinuri rosé
Soiuri de struguri: Blaufränkisch, Zweigelt
Asezata de-a lungul granitei dintre Niederösterreich si Burgenland, Rosalia DAC a fost “promovata” ca regiune viticola abia in 2018. Rosalia DAC se face remarcata indeosebi pentru productia de vinuri rosii fructate cu textura catifelata si vinuri rosé proaspete si aromate, usor picante obtinute din soiurile Blaufränkisch si Zweigelt.
Asocieri culinare vinuri rosé: fructe de mare, peste, preparate din carne de pui, branzeturi maturate moi si semidure
Asocieri culinare vinuri rosii: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne de pui, carne de miel si preparate din bucataria mediteraneana
Vinuri austriece din Neusiedlersee DAC
Soiuri de struguri: Zweigelt, Welschriesling (pentru vin dulce)
Neusiedlersee este o regiune viticola asezata in partea de est a lacului Neusiedl, celebra pentru productia de vinuri rosii DAC si DAC Reserve obtinute din soiul Zweigelt, respectiv vinuri dulci obtinute din soiul de strugure nobil Welschriesling.
Wine fact: din 2011 regiunea a primit statutul de DAC pentru vinuri seci, iar pentru productia de vinuri dulci abia in anul 2020.
Asocieri culinare: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne rosie, deserturi pe baza de ciocolata
Vinuri din Styria DAC/ Steiermark DAC

Steiermark sau Styria este cea mai sudica regiune producatoare de vinuri din Austria. Asezata intre orasul Graz si granita cu Slovenia, Styria produce vinuri DAC obtinute din soiurile Sauvignon Blanc si familia de soiuri Traminer. Portofoliul de vinuri al regiunii este completat de vinuri rosé cu caracter rustic obtinute din soiul Blauer Wildbacher si vinuri albe obtinute din Chardonnay (Morillon), Weissburgunder (Pinot Blanc) si Welschriesling (Riesling Italic).
Subregiuni viticole:
Vinuri austriece din Vulkanland Styria DAC
Soiuri de struguri: Welschriesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Traminer
Asezata pe pante abrupte si soluri vulcanice, subregiunea viticola Vulkanland Steiermark a devenit celebra la nivel mondial pentru productia de vinuri albe austriece DAC obtinute din soiul de strugure Sauvignon Blanc. Totodata aici se produc vinuri proaspete cu o mineralitate specifica solurilor vulcanice obtinute din soiurile Welschriesling, Traminer si Pinot Blanc.
Asocieri culinare: preparate culinare din carne alba, peste proaspat, platouri din fructe de mare si salate
Vinuri austrice din Südsteiermark DAC
Soiuri de struguri: Sauvignon Blanc, Muskateller, Pinot Blanc, Morillon, Sausa (Riesling)
Südsteiermark DAC se face remarcata indeosebi pentru productia de vinuri albe Sauvignon Blanc DAC pline de prospetime si parfum. Solul preponderent pietros impreuna cu clima calda in stil mediteranean creaza conditii optime in obtinerea celor mai expresive si bune vinuri albe din Austria. Pe langa Sauvignon Blanc, cele mai reprezentative soiuri de struguri din Südsteiermark sunt Muskateller, Pinot Blanc, Morillon si Sausa (Riesling).
Asocieri culinare: branzeturi maturate moi, preparate din carne de pui, vitel si porc, legume soté si peste
Weststeiermark
Soiuri de struguri: Blauer Wildbacher, Sauvignon Blanc, Weißburgunder
Weststeiermark sau Schilcherland cum i se mai spune, este o subregiune cu statut de DAC specializata pe productia de vinuri rosé Schilcher, obtinute exclusiv din soiul Blauer Wildbacher. De asemenea, reglementarile DAC permit regiunii sa produca vinuri albe obtinute din Sauvignon Blanc, Welschriesling si Pinot Blanc.
Asocieri culinare: branzeturi maturate moi, preparate din carne de pui, vitel si porc, legume soté si peste
Vinuri din Viena, DAC
Soiuri de struguri: Gemischter Satz – mix de struguri – specialitatea vieneza ce include soiurile Grüner Veltliner, Riesling, Weißburgunder, Chardonnay

Viticultura in capitala Austriei. Desi multi cred ca e vorba doar de o atractie turistica, podgoriile asezate in jurul Vienei au un triplu rol: sunt un factor economic important, ajuta la conservarea centurii verzi din jurul capitalei si produc vinuri de calitate cu statut de DAC.
Cele mai reprezentative vinuri din Viena sunt obtinute din Gemischter Satz, un mix de soiuri de struguri care conform regulamentului DAC trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- – cel putin trei soiuri de struguri trebuie sa fie albe
- – cantitatea per soi de strugure alb nu are voie sa depaseasca 50% din compozitie, si sa nu scada sub 10%
Asadar, pana data viitoare cand vizitezi Viena, nu te sfii sa comanzi un vin austriac perfect pentru zilele de primavara ce se apropie cu pasi siguri.
*sursa foto: www.austrianwine.com