Legenda spune ca daca am degusta cate un vin frantuzesc in fiecare seara, ne-ar lua cam 8 ani sa strabatem gustativ toate regiunile viticole din Franta. Asadar, ca sa reducem din timp ne-am gandit ca ar fi o idee excelenta sa degustam vinuri frantuzesti si in timpul zilei, nu doar seara. Te invit sa exploram impreuna celebrele regiuni viticole din hexagon in randurile de mai jos si sa descoperim cateva din cele mai bune vinuri din Franta.
Regiuni viticole din Franta
Avand in spate o traditie milenara in cultivarea vitei de vie, Franta ramane unul dintre cei mai importanti producatori de vinuri din lume. Incepand cu celebra sampanie si mult apreciatul vin rosu din Bordeaux, Franta ne propune o varietate larga de vinuri pentru orice ocazie si pentru orice buzunar. Acestea fiind spuse sa incepem calatoria in lumea vinurilor din Franta:
Vinuri din Alsacia
Cu capitala regionala in Strasbourg, Alsacia este o regiune viticola din estul Frantei. Pozitionata de-a lungul Rinului, fluviu care desparte Franta si Germania, Alsacia se bucura, spre deosebire de restul tarii, de puternice influente germanice. Acest lucru este foarte prezent si in viticultura zonei deoarece aici gasim vinuri albe seci, demiseci si/sau dulci, foarte aromate si cu o structura bogata. Cele mai intalnite soiuri din care se obtin vinuri in Alsacia sunt: Riesling, Pinot Gris, Muscat si Gewurztraminer.
Pentru a intelege mai bine Alsacia, trebuie sa cunoastem cele mai importante 3 AOC-uri din regiune:
- Alsace AOC – unde gama de vinuri albe linistite reprezinta 92% din productie
- Crémant d’Alsace AOC – unde se produc vinuri spumante albe si rosé
- Alsace Grand Cru AOC – vinuri de calitate superioara
Asocieri culinare:
Vinurile din Alsacia sunt foarte usor de adaptat iar spectrul culinar se va intinde de la carne rosie la gratar, carne alba si branzeturi maturate la platouri de fructe de mare, peste si paste.
Vinuri din Beaujolais
Beaujolais (pronuntie fonetica: \boʒ ɔlε\) este o regiune viticola la sud de Burgundia unde se produc cu precadere vinuri rosii din soiul Gamay (pronuntie fonetica: \ɡa.mɛ\).
Desi majoritatea vinurilor Beajolais sunt vinuri ceva mai rustice, exista 10 Crus (podgorii) care creaza vinuri rosii de calitate. Aceste vinuri Beaujolais pot fi descrise olfactiv ca fiind generoase in arome florale (trandafiri, lacramioare, violete) si de fructe ( cirese, piersici, zmeura sau chiar coacaze). Cele 10 Crus sunt:
- Saint-Amour
- Juliénas
- Chénas
- Moulin-à-Vent
- Fleurie
- Chiroubles
- Morgon
- Régnié
- Côte de Brouilly
- Brouilly
Fiecare dintre aceste Beaujolais Crus au propria personalitate datorata climei, solurilor si altitudinii. Aceste vinuri rosii complexe pot avea un potential de invechire bun, lasandu-se influentate pe alocuri de celebrele vinuri rosii de Burgundia din vecinatate.
Asocieri culinare:
Fiind un vin cu aciditate relativ ridicata si taninuri moi, Beaujolais se asociaza perfect cu reparate din carne rosie la gratar, somon sau platou de mezeluri fine si branzeturi maturate.
Vinuri din Bordeaux
Cand vine vorba de vinuri de calitate, Bordeaux se afla pe primele pozitii din clasament. Situata in sud-vestul Frantei, regiunea Bordeaux este una din cele mai importante si prestigioase zone viticole din lume, remarcandu-se prin gama de vinuri rosii cupajate dominate de soiurile de struguri nobili Cabernet Sauvignon (pe Malul Stang) si Merlot (pe Malul Drept).
Wine fact:
Un vin de Bordeaux autentic poate fi clasificat in mai multe feluri:
- Crus Artisan sunt mici producatori artizani din Médoc,
- Crus Bourgeois sunt producatorii din Médoc care tin de calitatea si caracterul local al vinului,
- Crus Classés de Graves este o clasificare a producatorilor din Graves din anul 1953 (revizuita in 1959),
- Crus Classés de Saint-Émilion clasifica cei mai buni producatori din Saint-Émilion revizuita o data la 10 ani
- Crus Classés de 1855 este o clasificare a producatorilor din Medoc si Graves dar si a celebrelor vinuri dulci din Sauternes si Barsac.
Cele mai bune vinuri din Bordeaux, dar si cele mai scumpe, sunt cele din subregiunile Haut-Medoc, Saint-Emilion, Pomerol, Margaux, Sauternais, Entre-Deux-Mers.
Asocieri culinare:
Intensitatea, eleganta si amplitudinea unui vin rosu de Bordeaux va merge bine cu preparate din porc sau vita, steak de vita, piept de rata, vanat sau poate un platou de branzeturi maturate dure si mezeluri fine.
Producatori de Vinuri din Bordeaux cu traditie
Vin rosu Petrus
Petrus este una din cele mai celebre crame din lume. Pozitionata in regiunea viticola Pomerol din Bordeaux, crama se focuseaza pe vinuri rosii Merlot si produce printre cele mai scumpe vinuri din lume. Sunt vinuri complexe cu note pregnante de fructe supracoapte (cirese negre, dude) completate de tonuri de trufe si ciocolata. Gustul se remarca prin arome generoase de tutun, fructe de padure si cedru iar finalul este savuros si prelung.
Vin rosu Château Lafite Rothschild
Château Lafite Rothschild este una din cele mai prestigioase crame din lume. Localizata in subregiunea viticola Pauillac din Bordeaux, aceasta se numara printre cramele Premier Grand Cru Classé alaturi de Château Haut-Brion, Mouton Rothschild, Latour si Château Margaux. Château Lafite Rothschild grand vins sunt produse din soiurile de struguri nobili Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc si Petit Verdot iar vitele de vie au o medie de varsta de 45 ani.
Vin rosu Château Margaux – Grand Vin Margaux
Château Margaux este o crama prestigioasa cu statut Premier Grand Cru Classé (alaturi de Château Haut-Brion, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild si Château Latour) din regiunea viticola Margaux, Bordeaux. De regula, un vin rosu Château Margaux este obtinut din Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot si Cabernet Franc iar cele mai bune exemplare de vinuri rosii sunt dominate in proportie de 85% de soiul de strugure Cabernet Sauvignon.
Vin rosu Château Kirwan – Margaux Grand Cru Classé
Chateau Kirwan se bucura de unele dintre cele mai bune parcele din zona viticola Margaux (Bordeaux). Martor al Epocii de Aur, Chateau Kirwan poarta greutatea numelui unei linii mari de descendenti Irlandezi, negustori de vin. Mark Kirwan a mostenit proprietatea in 1760 cand s-a casatorit cu una din fiicele lui Sir John Collingwood, un negustor englez de vinuri din Bordeaux. Insusi Thomas Jefferson, pe atunci ambasadorul Statelor Unite in Franta, renumit degustator de vinuri fine, se regasea printre clientii chateaului dandu-i o denumire si o ortografie personalizata “Quirouen ”.
Vinuri din Burgundia
Pentru majoritatea pasionatilor de vinuri de calitate, celebrele vinuri din Burgundia reprezinta expresia perfectiunii, fiind totodata un ambasador global al celor mai bune si mai scumpe vinuri din lume. Din Chablis pana in Macon, arealul situat in estul Frantei, este extrem de divers si complex, fragmentat de relief si clima si ne propune o gama generoasa de vinuri albe si vinuri rosii frantuzesti de calitate superioara obtinute din soiurile Pinot Noir, respectiv Chardonnay.
Cele 84 Apelatiuni de Origine Controlata (AOC) ce intregesc regiunea vitivinicola Burgundia sunt impartite in patru categorii: Appellations Regionales, Appellations Villages, Appellations Premieres Crus si Appellations Grands Crus.
Asocieri culinare:
Daca facem referire la Pinot Noir, acesta se pliaza foarte bine cu preparate pe baza de sosuri: rata picanta si ragù confit, risotto cu ciuperci, pui gatit in sos de vin rosu (Pinot Noir de preferat), pizza quattro formaggi. In schimb, un Chardonnay se va asocia perfect cu branza de capra, fructe de mare si peste sau preparate din carne de pui, peste spada si branzeturi maturate dure si semidure (gruyere, gouda s.a.) daca acesta a fost maturat.
Producatori de Vinuri din Burgundia
Madame Veuve Point
Totul a inceput in 1903 cand Jeane Marie Point a devenit vaduva – de aici denumirea Madame Veuve Point – . Nascuta intr-o familie de viticultori din Vergisson, Jean Marie Point a dus mai departe legamantul familiei sale respectand in acelasi timp traditiile noului ei loc: Burgundia. In prezent, crama “Madame Veuve Point” continua sa produca vinuri clasice de Burgundia obtinute din soiurile Pinot Noir si Chardonnay.
Vinuri din Champagne
Champagne este o regiune viniviticola care si-a castigat notorietatea datorita productiei de vinuri spumante pe care le cunoastem cu totii: sampania. Foarte important de retinut este faptul ca ca vin spumant se produce in intreaga lume, dar sampanie doar in regiunea Champagne. De ce? Ei bine pentru ca o casa de sampanie sa se incadreze sub auspiciile “Appéllation d’Origine Controllée” (AOC), mai nou AOP (Appelation d’Origine Protegée), trebuie sa respecte cu strictete reguli impuse de CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne).
In Champagne “Cru” este o clasificare care stabileste calitatea terroir-ului, strugurilor si a intreg procesului de vinificatie in intregime. Pornind de la aceasta idee, in Champagne exista 324 villages (sate in care se produc sampanie) autorizate sa produca sampanie:
- Grand Cru: (cea mai inalta calitate) : 17
- Premier Cru: 43
- Autre Cru villages: 264
Daca doresti sa aprofundezi mai mult principiile productiei de sampanie, iti recomand doua articole: Tipuri de Sampanie si Alternative la casele de sampanie Moët & Chandon si Dom Pérignon.
Asocieri culinare:
Sampania este o bautura excelent de asociat cu fructe de mare, peste oceanic, preparate din pui si vitel dar si branzeturi maturate moi si semi-dure.
Case de Sampanie de elita
Palmer & Co
Povestea cramei Palmer & Co. a inceput in 1947 datorita pasiunii pentru sampanie a 7 familii de viticultori. Impartasind aceeasi viziune pentru cum ar trebui sa fie o sampanie eleganta ultra-premium, si-au concentrat eforturile spre a atinge acest ideal.
In prezent Palmer & Co detine 415 ha de vite de vie in arealurile viticole Montage de Reims, Côte de Sézanne, Côte des Bar si Marne Valley din faimoasa regiunea Champagne. O mare parte dintre acestea fiind podgorii Grand Cru si Premier Cru.
Francois Secondé
Francois Secondé este o crama localizata in Sillery, recunoscuta pentru titlul unic acordat sampaniei sale: Sillery. Crama detine 5 hectare pe care se cultiva strugurii speciali pentru a realiza delicioasa sampanie Grand Cru Sillery.
Vinuri din Corsica
In Corsica, viticultura si arta vinului dainuie de 2500 ani, cand Fenicienii au plantat prima vita de vie aici. Pozitionata la 90 km la vest de Italia, 170 km in sud-estul Frantei si 11 km la nord de Sardinia, putem confirma ca desi administrativ, Corsica apartine de Franta, din punct de vedere al productiei de vinuri, aceasta are puternice influente din partea Italiei.
Foarte interesant la aceste vinuri corsicane e faptul ca aproximativ 50% din productia totala sunt vinuri rosé obtinute din soiuri de strugure precum Nielluccio si Sciacarello cupajate cu Vermentino (atat alb cat si rosu) si alte soiuri de strugure originare din Italia.
Asocieri culinare:
Un vin rosé din Corsica face echipa buna cu produsele de charcuterie, branzeturi maturate si bineinteles preparate din fructe de mare sau peste.
Vinuri din Jura & Savoie
Jura & Savoie sunt doua regiuni viticole mici din Franta care se remarca prin productia de vinuri albe si rosii traditional frantuzesti obtinute din soiurile de struguri Poulsard, Trousseau si Savagnin. In timp ce Jura se afla intre Burgundia si Elvetia, pe masivul muntos al carui nume il poarta; pitoreasca regiune Savoie se extinde intre Lacul Geneva, respectiv Lacul Annecy si culmile glaciale din Mont Blanc.
Ce trebuie sa stii despre regiunile viticole Jura & Savoie?
- “Vin Jaune” ( Vin Galben), este un vin traditional specific regiunii Jura care se remarca prin aromele sale unice de nuca, fructe confiate si mirodenii.
- Pe langa vinuri de calitate, cele doua regiuni te vor cuceri prin peisajele alpine presarate cu lacuri de poveste, cascade si relief carstic.
- Bineinteles, sa nu uitam de fromage! Branzeturile specifice regiunii completeaza perfect orice aperitiv care implica un vin bun.
Asocieri culinare:
Nu putem sa mentionam de vinurile Jura & Savoie fara sa pomenim de selectia de branzeturi produse chiar in aceste doua regiuni. Asadar, ca asocieri culinare vom opta pentru Platou de branzeturi, produse de charcuterie si preparate din carne alba.
Vinuri din Languedoc-Roussillon
Languedoc-Roussillon este cea mai mare zona vitivinicola din lume. Regiunea se afla in sudul Frantei, la est de Nîmes si Montpellier, de-a lungul Mediteranei pana la granita cu Spania.
In mare parte, gama de vinuri din Languedoc-Roussillon este dominata de vinuri rosii obtinute din Cabernet Sauvignon, Merlot, Mourvedre, Grenache, si Syrah si de vinuri albe obtinute din Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Bourboulenc, Chenin Blanc, Grenache Blanc, Piquepoul, Marsanne si Roussanne.
Asocieri culinare:
Sugestia noastra ar fi: mezeluri fine, paste si lasagna, carne de pasare si branzeturi moi.
Producatori de Vinuri din Languedoc-Roussillon
Le Bottle
Crama Le Bottle este rodul colaborarii dintre o mana de pasionati de vinuri din regiunea viticola Pays d’Oc. Vinurile produse aici au un profil specific terroirului fiind adesea descrise ca vinuri la preturi accesibile, echilibrate si foarte savuroase. Noi am selectat din gama lor de vinuri Chardonnay, Viogner si Merlot.
Vinuri din Provence
Provence este o regiune viticola asezata de-a lungul rivierei franceze. Desi regiunea este de cele mai multe ori asociata cu yahturi si petreceri cu sange albastru si celebritati, Provence este de asemenea cea mai veche regiune vitivinicola din lume. Asezata intre raul Rhone la vest si granita cu Italia la est, primele mentiuni cu privire la productia de vin provençal dateaza de circa 2600 ani.
Relieful divers si clima mediteraneana creeaza conditii excelente pentru producerea de vin rosé produs in mare parte din soiurile de struguri Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Counoise, Tannat, Cabernet Sauvignon. Iar daca preferi vinuri albe, Provence te intampina cu o colectie de vinuri obtinute din soiurile Rolle (aka Vermentino), Ugni Blanc (aka Trebbiano), Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Roussanne si Grenache Blanc.
Asocieri culinare:
Preparate vegetariene, salate, tartine, carne alba la gratar, peste si crustacee, sushi si bucatarie asiatica
Producatori de vinuri din Provence
Mirabeau
Povestea cramei Mirabeau este defapt povestea lui Stephen Cronk si a familiei sale care in 2009 si-au facut bagajele si paraseau Londra pentru a se stabili in Provence cu gandul de a produce unele dintre cele mai bune vinuri rosé din regiune. Manati de un vis vechi de 15 ani, au reusit sa creeze vinuri elegante, racoritoare si placute, aromele dominante fiind cele de fructe rosii si citrice. Printre soiurile folosite in obtinerea vinurilor rosé se regasesc Syrah, Grenache, Cinsault, Caladoc, Collombard.
Vinuri din Sud-Ouest (Cahors)
Desi prea putin sub lumina reflectoarelor, Sud-ouest este o regiune viticola din Franta foarte apreciata de adevaratii connaisseuri ai vinului frantuzesc. Am putea spune ca daca iubesti vinurile din Bordeaux, dar pretul este un pic cam mare, Sud Ouest este alternativa ideala. Mai mult, pe langa selectia de vinuri rosii create in oglinda regiunii Bordeaux, regiunea este presarata cu adevarate comori vitivinicole printre care cea mai importanta fiind Cahors, la 160 km est de Bordeaux.
Palmaresul de vinuri din Cahors are o indelungata istorie strans legata de soiul Malbec. Desi in cantitati mai mici, portofoliul de vinuri rosii frantuzesti din Cahors este continuata de soiurile reprezantative regiunii: Tannat si Merlot.
Asocieri culinare:
Textura savuroasa cu arome fructate ale acestor vinuri rosii se preteaza la preparate din carne rosie, vanat salbatic sau poate un platou de branzeturi maturate dure si semidure acompaniate de mezeluri fine.
Producatori de vinuri din Sud-Ouest (Cahors)
Georges Vigouroux
Domeniul Vigouroux, fondat in 1887, se afla in sud-vestul Frantei avand o suprafata de 150 ha si este compus din 4 crame: Château de Haute- Serre, Château de Mercuès, Château Pech de Jammes si Château Tournelle. “Vinul negru” curge prin venele familiei Vigouroux de 4 generatii fiind considerati cei mai mari specialisti de vinuri malbec din Franta.
Vinuri din Valea Loarei (Pouilly-Fumé, Sancerre)
Valea Loarei este o regiune viticola din Franta, celebra atat pentru peisajele idilice de-a lungul raului Loara, presarate cu Chateaux-uri, cat si pentru unele dintre cele mai emblematice vinuri albe frantuzesti. Cele mai sonore subregiuni viticole din Valea Loarei sunt Sancerre si Pouilly-Fumé.
Sancerre este o subregiune celebra pentru productia de vinuri albe obtinute din soiul Sauvignon Blanc. De fapt regiunea Sancerre se afla mai aproape de regiunile viticole din Burgundia iar influentele sunt evidente. Totodata in partea mai apropiata de Valea Loarei, vom resimti gustul de cremene specific in mod special regiunii de vinuri Pouilly-Fumé cu care se invecineaza.
Pouilly Fumé este o regiune vitivinicola de pe Valea Loarei unde vom gasi exclusiv vinuri albe cu AOC Pouilly-sur-Loire, Chasselas. Portofoliul de vinuri din Pouilly Fumé este monopolizat de celebrul vin alb frantuzesc obtinut din soiul Blanc Fumé- pseudonim al soiului Sauvignon Blanc.
Asocieri culinare:
Preparate din carne de pui, fructe de mare, peste, branzeturi moi si salate
Producatori de vinuri din Valea Loarei
Pierre Marchand et Fils
Traditia in viticultura se mosteneste in familia Marchand din 1650. Pe cele 17 hectare detinute de crama, sunt cultivati struguri din soiul Sauvignon Blanc care dau unul dintre cele mai bune vinuri Pouilly Fumé.
Un Pouilly Fumé autentic este echilibrat si concentrat dar totodata crocant, cu arome de fructe de padure si coacaze negre suprapus cu gustul subtil de citrice si minerale. In toata autenticitatea sa, terroir-ul este cel care reda adevarata savoare Pouilly-Fumé.
Jean Colin
Legendele spun ca vita de vie era prezenta in Sancerre inca din timpuri stravechi. Jean Collin produce un vin de Sancerre clasic si elegant ce aduce mult a modernism si prospetime. Putem conclude ca este un vin de care te poti bucura oricand.
Gitton Pere & Fils
Gitton Pere & Fils este o crama de familie din Valea Loarei. Cea mai mare parte a podgoriilor Gitton Pere & Fils sunt concentrate in jurul localitatii Sancerre. Desi Gitton Pere & Fils produce preponderent vinuri Sauvignon Blanc cu AOC Sancerre – vinuri crocante cu arome intense de citrice, fructe exotice si note minerale – crama are podgorii si in Pouilly-Fumé.
Vinuri din Valea Ronului
Valea Ronului este o regiune vitivinicola asezata pe cele doua maluri ale raului Ron, intre Vienne si Avignon, la sud de Lyon. Daca pe malul nordic al Ronului vom intalni vinuri rosii seci dominate soiul de strugure Syrah si vinuri albe obtinute din soiurile Viognier, Marsanne si Roussanne, malul sudic va fi dominat de celebrele vinuri rosii cupajate GSM obtinute din soiurile Grenache, Syrah si Mourvedre. Aici in sud vom intalni una din cele mai reprezentative subregiuni viticole din lume: Châteauneuf-du-Pape.
Asocieri culinare:
Intensitatea si amplitudinea acestor vinuri rosii le recomanda ca bun partener pentru costite de porc sau vita, steak de vita, vanat, miel sau poate un platou de branzeturi maturate.
Producatori de vinuri din Valea Ronului
Domaine de la Côte de l’Ange
Istoria arealului vitivinicol Chateauneuf-du-Pape dateaza din sec. 14 cand Papa Clement al V-lea a ales Chateauneuf ca noua resedinta de vara. Urmatorii 7 pontifi au continuat sa incurajeze si sa investeasca in producția de vin din aceasta regiune.
Acesta a fost un motiv suficient de solid pentru familia Mestre, una dintre cele mai vechi din Chateauneuf-du-Pape, sa se dedice vitei de vie si vinului timp de secole pastrand traditia din generatie in generatie creand astfel printre cele mai bune vinuri rosii din Chateauneuf-du-Pap.
Domaine du Galet des Papes
Domaine du Galet des Papes este o crama de familie din celebra subregiune viticola Châteauneuf-du-Pape de pe Valea Ronului. De 6 generatii, inca din perioada lui Napoléon al III- lea, crama apartine familiei Mayard. Din cele 24 parcele distincte ale cramei iau nastere celebrele vinuri rosii GSM, specifice regiunii Chateauneuf-du-Pape.
Atunci cand cauti motive sa zambesti, avem noi reteta în cativa pasi simpli: deschide o sticla de vin frantuzesc, pregateste platoul de branzeturi si suna cativa prieteni buni. Restul pasilor vor precede de la sine.