Celebrele vinuri din Italia au cucerit publicul consumator prin autenticitate, complexitate si diversitate. Pornind din nord spre sud, peninsula italica ne invita sa-i descoperim bogata cultura enologica formata timp de milenii. In selectia noastra se regasesc vinuri italiene din cele mai importante regiuni viticole pe care dorim sa ti le prezentam in randurile de mai jos.
Asa cum mentionam in articolul “Vinuri din Italia de calitate”, daca-ti impui sa degusti vinuri italiene din toate regiunile, ti-ar lua cam 20 ani. De ce spun asta? Lasand la o parte sistemul complex de etichetare al sticlelor (fiecare cu caracteristicile specifice tipului de vinificatie, al regiunii de provenienta, producator, apelatiune, vintage s.a.m.d.) vinul italian este obtinut din circa 350 soiuri de struguri indigeni Italiei. In concluzie avem mult de degustat dar de unde sa incepem?
Vinuri din Italia – Regiuni Viticole

Inainte de a explora alaturi de noi harta Italiei cu cele 20 regiuni viticole si principalele soiuri de struguri specifice fiecarei zone e important sa stii ca:
D.O.C. = D.O.P. (denumire de origine controlata) – este un certificat de autenticitate si asigurare a calitatii atat pentru branzeturi cat si pentru vinuri italiene. D.O.C.G. in schimb, indica cel mai inalt nivel de calitate.
IGT = mot a mot s-ar traduce “Indicatie Geografica Specifica” si confirma calitatea acelor vinuri italiene in care s-au folosit soiuri de struguri internationali (Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay etc.) si nu exclusiv de-ai locului.
Vinuri din Veneto
Principalele soiuri de struguri: Corvina, Rondinella, Corvinone, Molinara si Glera
Veneto este o regiune vitivinicola importanta din nordul Italiei. Aici se produc in cantitati foarte mari vinuri spumante dar si linistite. Cele mai bune vinuri din Veneto (si printre cele mai bune vinuri italiene) sunt: Amarone si Prosecco.
In nord-vestul regiunii Veneto se afla arealul viticol Valpolicella care din punct de vedere al calitatii se situeaza printre primele locuri in productia de vinuri rosii din Italia. Amarone, vedeta locului, este un vin rosu corpolent usor piperat, cu note pregnante dar seducatoare de cirese. Amarone poate fi clasificat in patru categorii conform calitatii sale: Normale, Riserva sau Recioto, acesta din urma fiind dulce.
Pe langa Amarone, in Valpolicella se mai produc inca trei stiluri de vin rosu: Recioto (dulce), Ripasso (cunoscut ca si “Baby Amarone”) si Valpolicella standard (vin de consum).
Asa cum am amintit mai sus in Veneto se produc si vinuri spumante. Prosecco, celebru in intreaga lume, este un vin spumant obtinut prin metoda charmat. Pentru o mai buna idee despre ce inseamna Prosecco, iti recomand sa recitesti articolul “Cum alegem cel mai bun Prosecco”.
Asocieri culinare:
Prosecco: preparate din carne alba, fructe de mare sau aperitive
Amarone: carne rosie la gratar, vanat, platou de branzeturi
Vin rosu: preparate din carne rosie, branzeturi maturate, legume caramelizate sau mezeluri fine
Vinuri din Toscana
Principalele soiuri de struguri: Sangiovese, Canaiolo, Vernaccia, Malvasia Nera, Colorino, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah si Cabernet Franc
Toscana este probabil cea mai cunoscuta regiune vitivinicola din Italia. Pornind de la renumitele vinuri din Chianti, Montepulciano si Brunello di Montalcino, pana la “Super Toscane”, regiunea ne provoaca imaginatia si ne rasfata simturile cu ajutorul vinurilor sale pline de eleganta. In special vinurile rosii generoase in note fructate, arome balsamice si taninuri carnoase.
Wine fact:
Desi ca regula de baza, un vin rosu din Toscana trebuie sa fie obtinut din soiul de strugure Sangiovese in proportie de minim 70-80%, completat de soiurile Canaiolo Nero si Colorino (iar mai nou de soiuri internationale precum Merlot sau Cabernet Sauvignon), exista o exceptie. Super-Toscanele sunt vinuri rosii italiene obtinute din soiurile specifice vinurilor din Bordeaux: Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah si Cabernet Franc.
Totodata, daca esti iubitor de vinuri albe, e bine sa stii ca aici vei gasi vinuri italiene foarte bune obtinute din soiurile Trebbiano, Malvasia, Vermentino si Vernaccia. Ar mai fi multe de povestit despre tot ceea ce inseamna vinuri italiene din Toscana dar pentru a aprofunda acest subiect te invit sa arunci o privire peste articolul “Vinuri din Toscana”.
Asocieri culinare:
Preparate din carne rosie, carne de vanat, branzeturi maturate, legume caramelizate sau mezeluri fine
Vinuri din Piemonte
Principalele soiuri de struguri: Nebbiolo, Barbera, Moscato, Cortese si Arneis
Revenind in nord, ajungem in Piemonte sau “Burgundia” Italiei unde gasim cea mai prestigioasa expresie a soiului de strugure nobil Nebbiolo prin vinurile Barolo. Cunoscut in intreaga lume ca “vinul regilor”, notele si aromele distincte ale acestor vinuri rosii din Piemonte sunt expresia pura a terroirului si a soiului Nebbiolo.
Pe langa Barolo, Nebbiolo este soiul de strugure principal pentru alte 3 vinuri rosii DOCG, printre care si Barbaresco, un vin expresiv si matasos, cu taninuri ce necesită timp pentru a se integra.
Specificitatea acestor vinuri din Piemonte consta in aroma de “gudron si trandafiri”, culoarea intens rubinie si nivelul ridicat de alcool. Daca te simti atras de vinuri rosii corpolente, descopera secretele vinurilor din Piemonte in articolul “Totul despre Barolo”. In materie de vinuri albe si vinuri spumante, Piemonte ne propune atat vinuri albe de calitate superioara obtinute din soiurile Arneis si Cortese cat si vinuri spumante obtinute din soiurile de struguri Barbera, Dolcetto, Brachetto, Nebbiolo si Chardonnay.
Asocieri culinare:
Preparate din carne rosie, carne de vanat, branzeturi maturate, legume caramelizate sau mezeluri fine
Vinuri din Emilia-Romagna
Principalele soiuri de struguri: Malvasia, Lambrusco, Trebbiano, Barbera, Bonarda, Famoso, Albana, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Bianco

Tot in nord, Emilia-Romagna este una din cele mai prolifice regiuni viticole din Italia unde se produc atat vinuri rosii cat si vinuri albe (frizzante si linistite). Traditia vitivinicola de aici dateaza din sec. 7 (A.D) fiind una din cele mai vechi regiuni vitivinicole ale Italiei. Vita de vie specifica zonei, Vitis labrusca sta la baza celebrului vin Lambrusco.
General vorbind, un vin din Emilia-Romagna are un nas expresiv si un gust fructat, usor piperat si este obtinut din soiuri indigene precum Malvasia, Lambrusco, Trebbiano, Barbera, Bonarda, Famoso, Albana si Sangiovese.
Asocieri culinare:
Vin alb: preparate pe baza de peste, fructe de mare sau legume proaspete
Vin rosu: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne de pui, carne rosie sau mezeluri fine
Vinuri din Lombardia
Principalele soiuri de struguri: Croatina, Barbera, Pinot Nero, Pinot Grigio, Riesling
Urmatoarea oprire, Lombardia. Peisaje alpine “presarate” cu lacuri glaciare precum Como, Iseo, Maggiore si Garda, Lombardia este una din cele mai prolifice si bogate regiuni viticole din Italia.
Regiunea se remarca in mod special prin productia de vinuri spumante, iar noi vom deschide lista cu Franciacorta DOCG, o subregiune viticola asezata de-a lungul lacului Isseo celebra pentru productia de vinuri spumante create in oglinda sampaniei.
De ce in oglinda sampaniei? Ei bine, Franciacorta foloseste soiurile Chardonnay si Pinot Noir plus cantitati mici de Pinot Blanc. Cat despre proces in sine, din nou, la fel ca in cazul unei sampanii, Franciacorta foloseste metoda Traditionala (Champenoise).
O alta subregiune cu vinuri din Lombardia ce merita atentia ta este Oltrepò Pavese. Situata in sud-estul Lombardiei, regiunea este foarte apreciata pentru vinuri spumante si, la fel ca in Burgundia din Franta, principalul soi de strugure este Pinot Noir (Pinot Nero).
Asocieri culinare:
Vin spumant: preparate pe baza de peste, fructe de mare sau legume proaspete
Vin rosu: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne rosie, carne de vanat sau mezeluri fine
Vinuri din Umbria
Principalele soiuri de struguri: Trebbiano, Grechetto, Sagrantino, Sangiovese

In inima Italiei, intre Toscana, Marche si Lazio se afla regiunea viticola Umbria, singura din Italia fara iesire la mare. Asemenea regiunilor Marche si Lazio, Umbria este cunoscuta mai degraba pentru productia de vinuri albe. De exemplu, in Orvieto DOC ne intalnim cu o varietate de vinuri albe seci (Secco), demidulci (Amabile) si dulci obtinute in mare parte din soiul de strugure Trebbiano. Grechetto este al doilea cel mai important soi de strugure si joaca un rol important in productia de vinuri albe din Umbria.
In materie de vinuri rosii, Umbria se lauda cu doua apelatiuni DOCG: Montefalco di Sagrantino DOCG, unde avem vinuri rosii obtinute din soiul de strugure Sagrantino, si Torgiano Rosso Riserva DOCG unde vinurile rosii sunt dominate de soiul de strugure Sangiovese.
Asocieri culinare:
Vin alb: preparate pe baza de peste, fructe de mare sau legume proaspete
Vin rosu: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne rosie, carne de vanat sau mezeluri fine
Vinuri din Abruzzo
Principalele soiuri de struguri: Montepulciano, Pecorino, Pinot Grigio, Chardonnay
Mai departe, Abruzzo este o regiune viticola din Italia asezata pe coasta estica a marii Adriatice. Regiunea a devenit celebra pentru palmaresul de vinuri rosii Italiene obtinute din soiul de strugure Montepulciano. Apelatiunea Montepulciano d’Abruzzo DOC a fost recunoscuta ca atare in 1968 si acapareaza o mare parte din estul regiunii.
Un vin rosu din Abruzzo este bine conturat, cu arome fructate si taninuri rotunde. De asemenea, vinul trebuie sa stea minim 3 ani la maturat, dintre care 6 luni in baricuri de stejar. Daca iti surade ideea, te invit sa descoperi tot ce trebuie sa stii despre acest vin din Abruzzo in articolul “Ce este Montepulciano d’Abruzzo?”. Pe langa vinuri rosii, in Abruzzo se produc vinuri albe obtinute din soiurile de struguri Pecorino, Pinot Grigio sau Chardonnay.
Asocieri culinare:
Vin alb: preparate pe baza de peste, fructe de mare sau legume proaspete
Vin rosu: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne rosie, carne de vanat sau mezeluri fine
Vinuri din Trentino Alto-Adige
Principalele soiuri de struguri: Pinot Noir, Schiava, Lagrein, Müller-Thurgau, Sylvaner, Gewurtzraminer, Pinot Grigio, Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc
Situata la granita cu Austria, Trentino-Alto Adige este o regiune viticola din Italia renumita pentru productia de vinuri italiene obtinute din soiuri cu rezonanta austro-germanica: Müller-Thurgau, Sylvaner, Gewurtzraminer si soiuri autohtone (Schiava). De asemenea, aici vei gasi printre cele mai bune vinuri Pinot Grigio din Italia. Un vin din Alto Adige obtinut din soiul Pinot Grigio este proaspat si pafumat, presarat cu note citrice si fructate, extrem de savuroase. Cam tot ce ti-ai putea dori de la un vin alb italian.
Fun facts:
- Aruncand un ochi asupra istoriei geopolitice a regiunii, Trentino-Alto Adige este compusa din doua provincii autonome: Trentino care e aproape in totalitate vorbitoare de limba italiana si Alto Adige unde se vorbeste predominant limba germana (pana in 1919, Alto Adige a apartinut Imperiului Austro-Ungar).
- In ciuda peisajului alpin, conditiile climatice ale regiunii Trentino-Alto Adige se aseamana cu ce vom gasi in centrul Burgundiei, Franta, ambele situandu-se pe paralela 46 latituidine nordica.
Asocieri culinare:
Vin alb: preparate pe baza de peste, fructe de mare sau legume proaspete
Vin rosu: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne rosie, carne de vanat sau mezeluri fine
Vinuri din Friuli-Venezia Giulia
Principalele soiuri de struguri: Glera, Friulano, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Pinot Bianco

Friuli-Venezia Giulia este o regiune viticola din Italia, aflata la granita cu Austria, Slovenia, Marea Adriatica si Veneto (Venetia). Desi este o regiune viticola mica, in comparatie cu alte regiuni producatoare de vinuri din Italia, aceasta se lauda cu vinuri albe de calitate inalta. De asemenea o parte din productia de prosecco DOC este repartizata in regiunile Friuli Venezia Giulia (Gorizia, Pordenone, Trieste si Udine).
De asemnea, cand vine vorba de vinuri din Friuli-Venezia Giulia, cautati vinuri albe obtinute din Pinot Grigio si/sau Sauvignon Blanc. Notele florale invaluite in indicii de mar copt si gustul savuros, merita toata atentia.
Asocieri culinare:
Prosecco: preparate din carne alba, fructe de mare sau aperitive
Vin alb: paste, carne alba, fructe de mare, peste
Vin rosu: preparate din carne rosie, branzeturi maturate, legume caramelizate sau mezeluri fine
Vinuri din Marche
Principalele soiuri de struguri: Verdicchio, Trebbiano, Bianchello, Pecorino Montepulciano, Sangiovese, Lacrima

Considerata una din destinatiile turistice preferate din estul Italiei, Marche este o regiune dantelata de marea Adriatica, dealuri si culmi muntoase care adaposteste multe orase vechi incarcate in istorie si cultura.
Ca regiune viticola, Marche are norocul de a fi inconjurata de adevarate bijuterii viticole (Toscana, Emilia Romagna, Umbria si Abruzzo) si desi se axeaza in mod special pe productia de vinuri albe, aici se produc si vinuri rosii de calitate superioara obtinute din soiuri autohtone (Montepulciano, Sangiovese si Lacrima).
Cele mai bune vinuri albe din Marche sunt produse din soiurile indigene Trebbiano si Verdicchio (prezent in aceasta regiune de mai bine de 600 ani).
Asocieri culinare:
Paste, carne alba, fructe de mare, peste si mezeluri fine
Vinuri din Puglia
Principalele soiuri de struguri: Negroamaro, Bambino Nero, Primitivo
Puglia este o regiune vitivinicola din sudul Italiei, o fasie ingusta ce se intinde dinspre peninsula Gargano, de-a lungul Peninsulei Salento. In mare parte savuroasele vinuri din Puglia sunt obtinute din soiuri indigene zonei: Negroamaro, Bambino Nero si Primitivo. Cel mai cunoscut dintre acestea este Primitivo din el obtinandu-se vinuri rosii corpolente, foarte fructate cu o intensitate aromatica ademenitoare. Verdeca este singurul soi de vin alb prezent in aceasta regiune dominata de vinuri rosii.
Asocieri culinare:
Preparate din carne rosie, vanat salbatic, branzeturi maturate, legume caramelizate sau mezeluri fine
Vinuri din Lazio (Roma)
Principalele soiuri de struguri: Malvasia, Trebbiano, Cesanese, Merlot

Centru al imperiului Roman, nu e deloc o surpriza faptul ca productia de vinuri era in plina crestere. Pana la urma “Toate drumurile duc la Roma” chiar si cand vine vorba de vinuri italiene. General vorbind, productia de vinuri din Lazio (Roma) consta in mare parte din vinuri albe obtinute din soiurile de struguri Malvasia si Trebbiano.
Cel mai iubit vin rosu din Roma este produs din soiul antic Cesanese. Se spune ca soiul ar fi existat inca din timpurile Imperiului roman. Intense, extrem de fructate si cu note minerale specifice solurilor vulcanice, aceste vinuri rosii au un accent rustic bogat in istorie si cultura. Merita incercat!
Asocieri culinare:
Vin alb: Paste, carne alba, fructe de mare, peste si mezeluri fine
Vin rosu: carne rosie, branzeturi maturate, legume caramelizate sau mezeluri fine
Vinuri din Sicilia
Principalele soiuri de struguri: Nero d’Avola, Catarratto, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Carricante
Sicilia este cea mai sudica regiune viticola din Italia si cea mai mare insula din Marea Mediterana, iar de mai bine de 2500 ani aceasta reprezinta un centru viniviticol mediteranean extrem de important. Clima mediteraneana specifica insulei, cu mult soare si ploi moderate, ajuta la productia de vinuri siciliene de calitate pe care le vom gasi sub apelatiunile Terre Siciliane IGT, Etna DOC sau Sicilia DOC.
Fun Fact: De cele mai multe ori DOC si IGT nu desemneaza neaparat calitatea vinului ci mai degraba tine de soiurile de struguri folositi in productia de vinuri italiene si siciliene in cazul nostru. Statutul de DOC i se acorda acelui vin italian obtinut exclusiv din struguri indigeni. Multi producatori prefera de multe ori statutul de IGT tocmai pentru a avea maximum de flexibilitate in productia vinului. Totusi in 2017 au aparut noi reglementari conform carora toate vinurile obtinute din soiurile de struguri Grillo sau Nero d’Avola vor avea statutul de Sicilia DOC si nu Terre Siciliane IGT.
Asocieri culinare:
Vin alb: preparate pe baza de peste, fructe de mare sau legume proaspete
Vin rosu: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne de pui, carne rosie sau mezeluri fine
Vinuri din Sardinia
Principalele soiuri de struguri: Malvasia, Vermentino, Grenache (numit local Cannonau) si Carignan

Situata la 240 km de coasta de vest a Italiei, Sardinia este a doua cea mai mare insula din Mediterana. De asemenea, din punct de vedere istoric, Sardinia este o insula ce de-a lungul secolelor a apartinut mai multor Imperii si culturi, fapt ce a avut un puternic impact asupra limbii si dialectului vorbit, asupra frumusetilor culturale, arhitecturale dar si asupra productiei de vinuri.
Desi aproape de celebrele regiuni Toscana si Lazio, productia de vinuri din Sardinia nu pare sa implice prea mult soiuri de struguri precum Sangiovese, Montepulciano, Barbera sau Trebbiano. In schimb, esunt foarte intalniti soiuri de struguri originari din Franta sau Spania: Cannonau (Grenache), si Cabernet Sauvignon.
Asocieri culinare:
Vin alb: preparate pe baza de peste, fructe de mare sau legume proaspete
Vin rosu: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne de pui, carne rosie sau mezeluri fine
Vinuri din Campania
Principalele soiuri de struguri: Aglianico, Falanghina, Fiano si Greco
Avand capitala in celebrul oras Napoli, Campania este o regiune viticola din sudul-estul Italiei unde Aglianico este de departe cel mai important soi de strugure. Aglianico este responsabil pentru productia de vinuri rosii Taurasi si Aglianico del Taburno. In ce priveste oferta de vinuri albe, Campania are si aici un as in maneca: Greco di Tufo.
Fun Fact: Desi cu un nume ca Greco e inevitabil ca lumea sa nu te asocieze cu Grecia, aparent nu exista niciun fel de legatura genetica dintre acest soi de strugure cu vreun soi de strugure grecesc.
Un vin alb Greco (di Tufo) este plin de prospetime cu note florale si fructate continuate de tonuri minerale. Gustul este evigorant, cu arome intense de piersici, caise, flori de campie si pere.
Asocieri culinare:
Paste, preparate pe baza de peste, fructe de mare, platouri cu branzeturi proaspete sau legume proaspete
Vinuri din Liguria
Principalele soiuri de struguri: Vermentino, Grenache si Rossese

Asezata in nord-vestul Italiei, chiar pe frumoasa riviera italiana, Liguria este o regiune viticola cunoscuta pentru productia de vinuri albe lejere obtinute din soiuri precum Bosco, Albarola si Vermentino (numit local “Pigato” datorita petelor pigmentate ce apar la maturitate). Selectia de vinuri albe din Liguria se asociaza perfect cu fructele de mare si cu peisajele care-ti incanta ochiul de pe riviera italiana. In materie de vinuri rosii, in Liguria avem doua soiuri de struguri de vin rosu: Rossesse and Ormeasco (asemanator cu Dolcetto din Piemonte).
Fun fact: Stiai ca in Liguria unii producatori isi tin vinurile (in special cele albe si vinurile spumante) in mare?
Ei bine, nu doar in Italia aceasta practica de maturare a vinului sub apa a devenit cat se poate de reala. Ci si in tari precum Franta si Spania. Iata de ce:
-Temperatura medie de pe fundul oceanului in aceste regiuni se mentine la 11-13° C
-E un mediu intunecat, ideal pentru vinuri
-Oxidarea vinului nu mai intra in discutie
-Spatiul de depozitare al vinului este gratuit.
-Presiunea ridicata este ideala pentru pastrarea optima a unui vin spumant
Bineinteles pe langa beneficii exista si parti mai putin bune. Cine ar fi crezut ca molustelor le place sa consume vin….
Asocieri culinare:
Paste, preparate pe baza de peste, fructe de mare, platouri cu branzeturi proaspete sau legume proaspete
Vinuri din Calabria
Principalele soiuri de struguri: Gaglioppo, Greco Bianco, Greco Nero, Chardonnay si Trebbiano Toscano

Calabria este o regiune viticola asezata in sudul Italiei, o peninsula aflata intre marea Ionica si Marea Tireniana, separata de Sicilia prin stramtoarea Messina.
Desi regiunea favorizeaza in mare parte productia de vinuri rosii obtinute din soiurile de struguri Gaglioppo si Greco Nero, in Calabria vom gasi vinuri albe proaspete obtinute din soiuri indigene precum Greco Bianco, Trebbiano Toscano si Malvasia Bianca. Totodata inspirati fiind de vinurile siciliene, producatorii de vinuri din Calabria vor folosi soiuri precum Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio si Ansonica.
Asocieri culinare:
Vin alb: preparate pe baza de peste, fructe de mare sau legume proaspete
Vin rosu: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne de pui, carne rosie sau mezeluri fine
Vinuri din Molise
Principalele soiuri de struguri: Montepulciano, Trebbiano si Cabernet Sauvignon

A doua cea mai mica regiune viticola din Italia ( dupa Valle d’Aosta), Molise se afla pe coasta Adriaticii, intre Abruzzo si Puglia. Desi o regiune mai discreta, totusi suntem in Italia, asadar vom gasi 4 apelatiuni DOC si 2 IGP. Productia de vinuri din Molise este in mare parte obtinuta din soiuri indigene precum Montepulciano, Aglianico, Sangiovese si Trebbiano.
Asocieri culinare:
Vin alb: paste, carne alba, fructe de mare, peste
Vin rosu: preparate din carne rosie, branzeturi maturate, legume caramelizate sau mezeluri fine
Vinuri din Basilicata
Principalele soiuri de struguri: Aglianico, Malvasia Nera si Cabernet Sauvignon

Mergem din nou mai spre sud si ajungem in regiunea viticola Basilicata cunoscuta pentru productia de vinuri rosii obtinute din soiul de strugure Aglianico, sub apelatiunea Aglianico del Vulture DOC. Aceste vinuri din Basilicata sunt corpolente, cu o textura catifelata, taninuri bine integrate si cu un potential de invechire considerabil.
Desi una din cele mai mici regiuni din Italia, Basilicata este o adevarata comoara ascunsa. Sa nu uitam ca aici este casa frumosului oras din piatra, Matera, patrimoniu mondial UNESCO.
Asocieri culinare:
Preparate din carne rosie, vanat salbatic, branzeturi maturate, legume caramelizate sau mezeluri fine
Vinuri din Valle d’Aosta
Principalele soiuri de struguri: Petit Rouge, Nebbiolo, Prié Blanc, Fumin si Pinot Nero

In nord-vestul tarii la poalele Alpilor, chiar la granita cu Elvetia si Franta, se afla Valle d’Aosta, cea mai mica regiune viticola din Italia. Cele mai bune vinuri din Valle d’Aosta sunt produse din soiul de strugure indigen, Picotendro, o versiune locala a celebrului Nebbiolo.
Asocieri culinare:
Preparate din carne rosie, branzeturi maturate, legume caramelizate sau mezeluri fine
Patrunsi fiind de farmecul Italiei, nu exista indoiala ca fiecare coltisor al aceste tari este bogat in cultura, mancare buna si vinuri pe gustul fiecaruia.
In alta oridine de idei, avem o propunere pentru tine: intra pe Rewine.ro si alege una sau mai multe sticle de vin italian. Profita de voucherul cadou ITALIA10 aplicabil exclusiv produselor fara alte discounturi.
Voucherul este valabil in perioada 13.01.2022 – 20.01.2022
Alla prossima!