Probabil deja ai aflat ca imediat dupa Franta si Italia, Spania este numarul 3 mondial in ce priveste productia de vinuri. Cu un palmares de aproximativ 77 soiuri de struguri indigeni, 69 de regiuni viticole si o biodiversitate naturala unica, nu e de mirare ca aici vom gasi vinuri cu arome inspirate din exotismul si autenticitatea locurilor.
Deoarece Spania este atat de diversa si diferita de la un punct la altul, cel mai usor mod de a intelege un vin spaniol este sa impartim tara astfel:

Vinuri din Rías Baixas, Ribeira Sacra si Txakolina
Struguri cheie: Albariño, Mencía, Godello
Vinuri din Rias Baixas si Ribeira Sacra
In nord-vestul Spaniei se afla regiunea Galicia iar aici Albariño, soi de strugure originar din Rías Baixas, predomina atat in preferintele localnicilor cat si din perspectiva volumului. Din Albariño se obtin vinuri albe proaspete, bogate in note de citrice, pere, caise si pepene galben. Al doilea cel mai important soi de strugure din Galicia este Mencia din care se obtin vinuri rosii elegante cu accente minerale si vegetale, urmate de indicii usor fructate. Soiul Mencia este cel mai des intalnit in productia de vinuri din Ribeira Sacra.
Vinuri din Txakolina

Mai departe, in nord, ajungem in Tara Bascilor, mai exact in regiunea viticola Txakolina. Regiunea este apreciata pentru productia de vinuri albe foarte seci, usor frizzante obtinute din soiul de strugure indigen Hondarrabi Zuri specific exclusiv Tarii Bascilor.
Asocieri culinare:
Fiind o zona cu regiuni viticole axate in principiu pe vinuri albe, spectrul culinar se va intinde de la carne alba la gratar si branzeturi maturate semidure la platouri de fructe de mare, peste si mezeluri fine.
Vinuri din Rioja
Struguri cheie: Tempranillo, Garnacha, Carignan, Verdejo, Viura
Rioja este cea mai cunoscuta regiune vitivinicola din Spania, vinul facand parte din cultura sa fara intrerupere inca din antichitate. Impartita in 3 subregiuni – Rioja Alta in vest, Rioja Alavesa in nord si Rioja Oriental in est – Rioja ne ofera o varietate de vinuri diversa.
Obtinute in mare parte din soiurile Tempranillo si Garnacha, carismaticele vinuri rosii din Rioja sunt bogate in arome de cirese, prune coapte, completate de nuante vegetale si arome specifice maturarii la baric (vanilie si piele tabacita). Vorbind de maturare, e important de stiut ca Rioja se numara printre putinele regiuni viticole europene care de cele mai multe ori opteaza si pentru baricuri americane (de aici aromele specifice de vanilie).
Pe langa vinuri rosii, in cantitati mai mici, Rioja ne suprinde cu cateva vinuri albe. Ele sunt cunoscute in Spania ca si vinuri Rioja Blanco, fiind obtinute din soiurile: Viura (Macabeo), Chardonnay, Garnacha Blanca, Tempranillo Blanco, Maturana Blanca, Verdejo si Sauvignon Blanc.
Asocieri culinare:
Un vin rosu din Rioja se asociaza perfect cu preparate din carne rosie la gratar, somon sau platou de mezeluri fine si branzeturi maturate.
Vinuri din Castilla y Leon
Struguri cheie: Tempranillo, Mencia, Garnacha
Castilla y Leon se afla in jumatatea nordica a Platoului Iberic. Specificul regiunii consta in productia de vinuri rosii, Vinos de la Tierra, obtinute in mare parte din soiul de strugure Tempranillo. Exceptie facand vinul Bierzo obtinut exclusiv din soiul de strugure Mencia. Subregiuni importante:
Vinuri din Ribera del Duero
Ribera del Duero este o subregiune vitivinicola importanta din Castilla y Leon. Aici se produc vinuri rosii spaniole de foarte buna calitate obtinute preponderent din Tempranillo. Gustul complex si mineral al vinului din Ribera del Duero se datoreaza solurilor formate din straturi de calcar, argile, marna si calcar.
Conform regulilor impuse de D.O., un vin rosu din Ribera del Duero (vinos tintos) trebuie sa contina un minim de 75% Tempranillo fiind completat cu Merlot, Cabernet Sauvignon sau Malbec. Soiurile de struguri Albillo sau Garnacha sunt permise in proportie de 5% cu specificatia ca soiul Garnacha este preponderent pentru vinuri rosé, iar Albillo este singurul soi de vin alb cultivat in Ribera del Duero.
Asocieri culinare:
Branzeturi maturate dure si semidure, legume caramelizate si preparate din carne rosie si de vanat pe gratar sau la cuptor.
Vinuri din Toro
Toro este o subregiune viticola din Castilla y Leon, in nord-vestul Spaniei. Obtinute cu precadere din soiul Tempranillo (Tinta de Toro), vinurile din Toro castiga spatiu pe piata globala a consumatorilor de vinuri spaniole mai ales de cand foarte multe crame spaniole celebre au decis sa investeasca aici (Bodega Numanthia (LVMH), Vega Sicilia Pintia, Bodegas Mauro (Eduardo Garcia) si Campo Elíseo).
Wine fact: Se spune ca vitele de vie care au trecut Atlanticul alaturi de Christopher Columbus cand a descoperit America, au fost din Toro.
De asemenea, Toro a fost una din regiunile viticole din Spania care a aprovizionat Franta cu vinuri spaniole in momentul in care aceasta a fost afectata de phylloxera, pe la inceputul sec XX.
Asocieri culinare:
Branzeturi maturate dure si semidure, legume caramelizate si preparate din carne rosie si de vanat pe gratar sau la cuptor.
Vinuri din Rueda
Tot in Castilla y Leon, Rueda s-a focusat pe productia de vinuri albe obtinute din soiul de strugure Verdejo. Am putea spune ca prospetimea acestor vinuri albe complementeaza perfect gama de vinuri rosii corpolente din vecinatate (Toro).
Asocieri culinare:
Aperitive, carne alba, peste, fructe de mare, risotto
Vinuri din Catalonia
Soiuri de struguri cheie: Carignan, Garnacha, Struguri Cava : Macabeu (aka Viura), Parellada si Xarello
Catalonia este o regiune vitivinicola cu un specific aparte. Diferite de celelalte vinuri spaniole, vinurile din Catalonia au o puternica influenta franceza. Motivul il regasim in istorie, Catalonia fiind ca o punte intre cele doua tari. Aici, dupa interzicerea folosirii termenului de sampanie in afara regiunii Champagne, a luat nastere celebra Cava, un vin spumant produs in oglinda sampaniei. Obtinuta prin Metoda Traditionala (una si aceeasi cu metoda Champenoise) din soiurile de struguri Macabeo, Parellada, Xarel-lo si Chardonnay, Cava este considerata sampania spaniolilor.
Pe langa vinuri spumante, Catalonia are si vinuri rosii foarte bune produse in DO Priorat. Un vin rosu Priorat atrage prin structura sa complexa si suculenta imbogatita cu arome minerale specifice locului.
Asocieri culinare:
Vinuri spumante Cava : la fel ca sampania, cava este o bautura excelent de asociat cu fructe de mare, peste oceanic, preparate din pui si vitel dar si branzeturi maturate moi si semi-dure.
Vin rosu din Priorat: intensitiatea si amplitudinea acestor vinuri rosii de calitate se preteaza perfect cu preparate din porc sau vita, steak de vita, piept de rata, vanat sau poate un platou de branzeturi maturate dure si mezeluri fine.
Vinuri din Murcia si Valencia
Soiuri de struguri cheie: Monastrell, Bobal, Cabernet Sauvignon
Vinuri din Jumilla
Subregiunea vitivinicola Jumilla din Murcia este recunoscuta pentru vinurile rosii obtinute in proportie de 80% din Monastrell. Restul de 20% este completat de soiurile Garnacha, Garnacha Tintorera si Cencibel, plus cateva nume internationale. Desi in cantitati mai mici, Jumilla ne suprinde cu vinuri albe aromate din Sauvignon Blanc, Macabeo, Airén, Pedro Ximénez, Malvasia sau Chardonnay.
Asocieri culinare:
Preparate din carne rosie, branzeturi maturate dure si semidure, legume caramelizate si mezeluri fine
Vinuri din Yecla

Yecla este cea mai mica si cea mai nordica regiune viticola din Murcia, o provincie din sud-estul Spaniei. Numita dupa orasul Yecla, regiunea si-a castigat statutul de DO (Denominacion de Origen) in 1975. Un vin rosu clasic din Yecla este extrem de fructat si este obtinut din soiul de strugure Monastrell.
Asocieri culinare:
Vinuri rosii: preparate din carne rosie, branzeturi maturate dure si semidure, legume caramelizate si mezeluri fine
Vinuri albe: fructe de mare, peste, orez si paste
Vinuri din Bullas

Bullas este o regiune viticola DO (Denominación de Origen) din Murcia, intre Jumilla si Puerta de Mazarron. La fel ca in cazul regiunii Yecla, si in Bullas, Monastrell domina productia de vinuri rosii. De regula, un vin rosu din Bullas este extrem de fructat.
Asocieri culinare:
Carne rosie la gratar, branzeturi maturate moi, risotto cu porcini si legume la gratar sau wok.
Vinuri din Utiel-Requena

Utiel-Requena este o regiune viticola asezata in vestul orasului Valencia. Spre deosebire de vinurile din Yecla si Bullas, gama de vinuri din Utiel-Requena este obtinuta in mare parte din soiul de strugure indigen Bobal asadar, regiunea se axeaza pe productia de vinuri rosii si vinuri rosé.
Asocieri culinare:
Branzeturi maturate dure si semidure, legume caramelizate si preparate din carne rosie si de vanat pe gratar sau la cuptor
Platoul Central: Vinuri din Madrid si Castilla la Mancha
Soiuri de struguri cheie: Tempranillo, Garnacha, Albillo, Petit Verdot
Vinuri din Castilla – La Mancha
Castilla-La Mancha este o regiune vitivinicola asezata la sud-est de Madrid. Obtinute din soiurile Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Garnacha, Alicante Bouschet, Monastrell, Syrah si Bobal, cele mai bune vinuri rosii din Castilla – La Mancha se vor remarca prin personalitate si eleganta.
Asocieri culinare:
Branzeturi maturate dure si semidure, legume caramelizate si preparate din carne rosie si de vanat pe gratar sau la cuptor
Vinuri din Madrid

Platoul Central sau Meseta Central cum i se mai spune, adaposteste capitala Spaniei, Madrid. Pe langa vinuri albe obtinute din soiul de strugure Airén, aici se mai produc si vinuri rosii obtinute din soiuri precum Garnacha si Petit Verdot. Datorita temperaturilor foarte ridicate, viile au fost plantate la altitudini ceva mai ridicate (aproximativ 762 m) pentru a mentine un anumit grad de racoare si a le feri de canicula.
Asocieri culinare:
Branzeturi maturate dure si semidure, legume caramelizate si preparate din carne rosie si de vanat pe gratar sau la cuptor
Vinuri din Andalucía
Struguri cheie: Palomino, Pedro Ximénez, Muscat de Alexandria
Vinuri fortifiate din Triunghiul Sherry
Mergem mai departe in sud, in Andalucia, cunoscuta in lumea vinurilor pentru Sherry. Acest vin fortificat obtinut din soiuri de struguri precum Palomino, Pedro Ximénez si Muscat de Alexandria este emblematic pentru regiune si unul dintre cele mai importante produse de export. Jerez de la Frontera, impreuna cu Puerto de Santa Maria si Sanlúcar de Barrameda formeaza triunghiul in care se produc cele mai bune vinuri sherry.
Asocieri culinare:
In functie de nivelul de zahar, un Vin Sherry de calitate se poate asocia atat cu sushi, fructe de mare, platou de branzeturi maturate moi cat si deserturi pe baza de ciocolata neagra
Vinuri din Sierras de Málaga

Sierras de Málaga este o regiune viticola DO/DOP din Andalucia. Am putea spune ca este cea mai noua apelatiune din tara, dobandind acest statut in 2001. Aici vom gasi vinuri seci lejere, nefortifiate ca raspuns la cererea pietei pentru vinuri spaniole tinere.
Asocieri culinare:
Branzeturi maturate dure si semidure, legume caramelizate si preparate din carne rosie sau alba pe gratar
Vinuri din Montilla-Moriles

Montilla-Moriles este cea mai nordica regiune viticola din Andalucia. Desi vinurile sherry variaza de la vin sec la vin dulce, nimic nu intrece ca nivel de zahar un vin dulce din Montilla-Moriles. Obtinut din soiul de strugure Pedro Ximénez, vinul se numeste PX si este indeajuns de dulce cat sa il folosesti peste desert in loc de sirop.
Asocieri culinare:
Deserturi din ciocolata, Tiramisu, Brownies
Insulele Canare
Soiuri de struguri cheie: Palomino, Listán Negro, Callet

Insulele Canare ne pun la dispozitie o gama larga de vinuri. De la vinuri rosii obtinute din soiul de strugure Listán Negro, la vinuri albe dulci obtinute din soiul Muscat. Specificitatea acestor vinuri din Insulele Canare consta in solurile vulcanice specifice insulelor.
Wine Fact: In Insulele Canare, mai precis in Tenerife, sunt cele mai mari altitudini din Europa unde vom gasi vite de vie cu varste de circa 300 ani.
Asocieri culinare:
Vinuri rosii: Branzeturi maturate dure si semidure, legume caramelizate si preparate din carne rosie si de vanat pe gratar sau la cuptor
Vinuri albe dulci: deserturi
Atunci cand cauti motive sa sarbatoresti, avem noi reteta in cativa pasi simpli: alege cateva sticle de vinuri din Spania pe Rewine.ro si suna-ti prietenii rapid! Pentru ca un vin bun se imparte cu cei dragi.