Toscana este o regiune vitivinicola din centrul Italiei faimoasa atat pentru peisajul sau bucolic cat si pentru celebrele vinuri Chianti, Montepulciano si Brunello di Montalcino. Seducatoare, complexe si foarte bogate, mult iubitele vinuri rosii din Toscana sunt obtinute cu precadere din soiul Sangiovese.
Sa iti placa un vin italian este absolut normal insa un vin din Toscana te va fermeca. Aici se produc vinuri complexe, fructate cu o aciditate usor ridicata, dar la locul ei in acest context, de care te vei indragosti cu siguranta. Dar te invit sa descoperi ce factori participa la succesul acestor vinuri italiene.
Geografia Arealului Viticol Toscana
Regiunea Toscana care adaposteste celebrele orase Florenta, Siena si Pisa, este asezata in centrul Italiei avand ca vecini regiunile Liguria si Emilia-Romagna in nord, Umbria si Lazio in sud si Marea Tireniana in vest. Clima este predominant continentala, cu ierni reci si veri secetoase, imblanzita de factori atenuanti ce vin dinspre Muntii Apenini. De fapt majoritatea podgoriilor sunt pozitionate la poalele Muntilor Apenini pe inaltimi intre 150 m si 600 m.
Principalele subregiuni viticole ale Toscanei sunt Chianti, Montalcino, Montepulciano si Toscana Costala.
Care este istoria celebrei Toscana?
Toscana, Leaganul Curentului Renascentist, isi poarta istoria din timpul Imperiului Etrusc ca mai tarziu sa fie preluata de catre Romani. Regiunea este profund marcata de traditia si cultura milenara a cresterii vitei de vie. O mare parte din celebrele vinuri din Toscana prezente si azi —Chianti, Brunello, Trebbiano, si Vernaccia—s-au facut remarcate inca din secolul 14, iar Chianti este cea mai veche apelatiune din intreaga regiune.
Specificul celebrelor vinuri din Toscana
Intai de toate trebuie spus ca soiul principal pe care il vom gasi in aproape toate aceste vinuri rosii din Toscana este Sangiovese (minim 70-80%) completat de soiurile Canaiolo Nero si Colorino iar mai nou de nume mai internationale cum ar fi Merlot sau Cabernet Sauvignon. Exceptia de la regula o fac Super-Toscanele, vinuri rosii italiene obtinute din soiurile specifice vinurilor din Bordeaux: Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah si Cabernet Franc.
In schimb daca ne raportam la vinuri albe, soiurile Vernaccia si Vermentino vor avea mai mult de oferit.
Asadar sa le luam pe rand:
Chianti – Mandria Toscanei
Chianti se intinde pe o suprafata de 160 km de la nord la sud. Desi este mai mare ca suprafata decat celebra regiune Bordeaux (Franta) nu putem sa nu remarcam similitudinile. Pe langa faptul ca vom intalni si soiuri din Bordeaux (Merlot si Cabernet Sauvignon)- un detaliu rar acceptat intr-un vin din Italia- vom observa si aici ca desi per ansamblu Chianti va transpune vinului anumite caracteristici general valabile, in mare parte acestea sunt diferite de la o parcela la alta. Acest fapt se datoreaza solului, temperaturii si altitudinii in care sunt plasate podgoriile. Asadar putem spune ca unicitatea acestor vinuri din Chianti consta tocmai in versatilitatea lor.
Un vin rosu italian din Chianti, o subregiune viticola din Toscana, va fi un vin cupajat de culoare rosu rubiniu cu reflexii purpurii in margini, obtinut din soiul Sangiovese (+70%) completat de Canaiolo, Colorino, Cabernet Sauvignon sau chiar Merlot. Va avea un nas elegant cu note de fructe rosii, cirese coapte si condimente completate de tonuri florale. Gustul va fi savuros cu taninuri carnoase.
Chianti ne dezvăluie olfactiv si gustativ farmecul Italiei si este pregatit de fiecare data sa cucereasca papilele gustative si sa potenteze preparatele culinare cu care este asociat.
Asocieri culinare:
Fiind un vin corpolent si taninos, se asociaza perfect cu preparate bogate in grasimi pe baza de sos de rosii, ulei de masline si carne rosie (pizza, paste, Bistecca Alla Fiorentina etc).
Monterosola
Monterosola este una din cele mai renumite podgorii ale regiunii Toscana. Savuroasele vinuri produse aici intruchipeaza perfect culoarea locala si traditiile ancestrale pastrate sub soarele Toscanei.
Asezata pe dealurile idilice de deasupra orasului medieval Volterra, podgoria Monterosola va produce vinuri de culoarea rubinului din soiuri autohtone precum Sangiovese dar si internationale (Cabernet Sauvigon, Syrah sau Merlot). Un vin rosu din Monterosola va avea un buchet elegant si bogat in note de fructe supracoapte acompaniate de note vegetale si indicii de baric.
Asocieri culinare:
Recomandarile noastre pentru aceste vinuri rosii corpolente si complexear fi: miel/vita la gratar, carne la cuptor, peste, branzeturi maturate dure si semidure.
Brunello di Montalcino
Brunello din Montalcino este unul din cele mai bune vinuri rosii din Italia obtinut 100% din soiul Brunello (o denumire regionala a soiului Sangiovese). Specificitatea acestui vin rosu tipic italian consta in culoarea sa densa, nas foarte expresiv si fructat (cirese si zmeura), tonuri lemnoase si gust dominat de arome de fructe de padure coapte. Pentru ca acest vin sa se reveleze in intregime, are nevoie de cel putin 10 ani sa evolueze in sticla. Dar va promitem ca merita asteptarea. Daca un Brunello di Montalcino in tinerete ne va deconspira arome fructate, vibrante, note de violete, lemn dulce si taninuri pregnante, odata cu trecerea timpului, vinul ne va incanta cu arome savuroase de caramel, cirese confiate, alune de padure si taninuri ciocolatii.
Asocieri culinare:
Daca esti iubitor convins de vinuri rosii italiene, Brunello din Montalcino nu trebuie sa lipseasca din lista ta. Iti recomandam sa il degusti alaturi de preparate culinare pe baza de carne rosie, mezeluri fine sau chiar deserturi pe baza de ciocolata neagra.
Super Toscanele
“Super Tuscan” este o expresie folosita pentru a descrie acele vinuri rosii din Toscana obtinute din soiuri internationale, nicidecum autohtone.(Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah sau Cabernet Franc)
In general, un vin “Super Toscan” va avea culoarea rosu rubiniu intens, nas de o complexitate aromatica incantatoare dominat de note de fructe negre de padure in completarea carora vor veni nuantele de mirodenii si tonuri balsamice, tanini densi, fermi si carnosi.
Asocieri culinare:
Descopera farmecul inegalabil al acestor vinuri rosii din Italia alaturi de preparate culinare pe baza de carne rosie sau alaturi de un platou de branzeturi dure si semidure.
Acestea fiind spuse, va invit sa le incercati pe toate si sa explorati lumea celebrelor vinuri din Toscana.
Alla prossima!