Daca aveai impresia ca in Ungaria se produc doar vinuri de Tokaj, s-ar putea sa ai o surpriza. In prezent Ungaria are 22 de regiuni viticole oficiale, iar dintre acestea cele mai importante, pe langa celebra Tokaj, sunt Eger, Sopron, Szekszárd si Villány. Totusi, ar fi pacat sa nu descoperim si restul regiunilor si vinurile produse de fiecare in parte.
Top 5 cele mai bune vinuri unguresti de la Rewine
Inainte sa intram in subiect va propun sa facem cunostinta cu cateva din cele mai bune vinuri unguresti din portofoliul nostru:
Vin dulce Mad Wine – Late Harvest Gold 2017
Mad Wine Gold 2017 este un vin dulce elegant dominat note fructate completate de note florale. Gustul prezinta note specifice procesului de botritizare.
Vin dulce Orosz Gábor – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005
Un vin luminos de culoarea chihlimbarului cu note condimentate si de fructe confiate acompaniate de indicii subtile de toast si ceai. Este echilibrat in gust si incantator de fructat, cu o textura catifelata si arome de fagure si de miere, flori de camp si nuante minerale.
Vin alb Orosz Gábor – Király 2012
Un vin superb din soiul Hárslevelű, foarte asemanator cu vinurile din Chablis. Are un nas expresiv de piersici, miere, flori de camp si mere gutui. Gust echilibrat cu o structura densa si textura catifelata in care se evidentiaza aromele din nas completate de arome de citrice, minerale si ierboase.
Vin alb Orosz Gábor – Nyulászó 2015
Un vin alb floral si fructat in care predomina notele de piersici supracoapte si limeta. Gustul are cu un caracter mineral, echilibrat si savuros cu arome de piersici, mere gutui si ghimbir, iar postgustul se resimte proaspat, persistent si cu o nuanta subtila de lemn.
Vin dulce Bodvin – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017
Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017 este un vin dulce dominat de note condimentate si fructate acompaniate de note expresive de miere si indicii usor minerale. Gustul este incantator de fructat, cu o textura catifelata si un final persistent.
Regiuni viticole din Ungaria
Transdanubia de Nord cu subregiunile Etyek- Budai, Neszmély si Sopron

Transdanubia de Nord este o regiune viticola din Ungaria axata foarte mult pe productia de vinuri albe. Soluri vulcanice si soare din abundenta pare a fi reteta perfecta in crearea unora dintre cele mai bune vinuri albe unguresti obtinute in mare parte din soiurile indigene Juhfark, Furmint si Harslevelu.
Vinuri din Etyek-Budai
“Sol calcaros + clima racoroasa = vinuri spumante foarte bune”
Situata in proximitatea Budapestei, Etyek-Budai este o subregiune viticola din Transdanubia de Nord specializata pe productia de vinuri spumante.
Povestea acestor vinuri spumante a inceput prin 1882 cand producatorul de vinuri Törley a preluat initiativa de a profita de solurile calcaroase si clima propice si sa cultive soiuri de struguri specifici sampaniei (Pinot Noir, Chardonnay) si Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc este in mare parte folosit pentru a crea vinuri spumante in oglinda spumantelor Asti.
Asocieri culinare: fructe de mare, peste, branzeturi maturate moi si semidure sau preparate din pui
Vinuri din Neszmély
Mergem mai departe in subregiunea viticola Ászár-Neszmély, asezata in partea de nord a regiunii Transdanubia, mai exact la granita cu muntii Vértes si Gerecse. Aici vom intalni vinuri albe seci, elegante, cu aciditate savuroasa si arome revigorante, ideale pentru zilele calduroase de vara.
Asocieri culinare: salate, fructe de mare, peste, branzeturi maturate moi si semidure, mezeluri fine sau preparate din pui
Vinuri din Sopron
In extremitatea nord-vestica a Ungariei se afla Sopron, o subregiune viticola axata in principal pe productia de vinuri rosii. Ca regula de baza, un vin din Sopron este produs din soiul autohton Kékfrankos (Blaufränkisch) completat de soiurile specifice regiunii Bordeaux ( Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot), respectiv Burgundia ( Pinot Noir).
Asocieri culinare: preparate din carne rosie , mezeluri fine, branzeturi maturate dure si semidure sau legume caramelizate
Vinuri din Eger si Mátra

Mai in nord, cam la 140 km de Budapesta ajungem in Eger, o regiune viticola celebra pentru doua vinuri specific unguresti: Bikaver (vin rosu cupajat, ad-literam tradus “sange de taur”) si Egri Csillag (vin alb cupajat, ad-literam tradus “Steaua din Eger”). Ca regula de baza, un vin cupajat din Eger trebuie sa contina minim trei soiuri de struguri, iar 50% din compozitie trebuie sa consiste din soiuri de struguri rosii autohtoni (de obicei Kékfrankos sau Kadarka). Rezultatul este un vin rosu unguresc cu un caracter rustic, corpolent, bogat in arome gemoase de fructe negre de padure si o aciditate placuta.
Asocieri culinare: ideal cu o varietate larga de preparate din carne rosie de la aperitive pana la cele mai complexe, branzeturi maturate dure si legume caramelizate
Wine Fact: In Eger cercetatorii au identificat un strugure fosilizat, vechi de 30 milioane de ani, ceea ce spune multe despre cultura si traditiile enologice ale acestei regiuni.
“Eger and its surrounding villages have been inhabited from the 10th Century, but from the point of view of the history of the wine region it is also important to know that a 30 million year old grape leave fossil “Vitis Hungarica” was found in the slope of Small–Eged Mountain.” (hungarianwinesociety.co.uk)
Vinuri din Mátra
Mátra este o subregiune viticola din Eger asezata la poalele muntilor cu acelasi nume (Mátra). Aici vom avea ocazia sa degustam vinuri albe unguresti foarte aromatice obtinute din soiurile de struguri Rizlingzilváni, Chasselas, Muscat Ottonel, Olaszriesling (Welschriesling), Chardonnay, Irsay Oliver si Tramini (Traminer).
Asocieri culinare: ideal cu branzeturi moi, peste la gratar, fructe de mare sau preparate din bucataria asiatica
Vinuri din Tokaj

Tokaj (in trecut Tokaj-Hegyalja) este cea mai cunoscuta si respectata regiune viticola din Ungaria datorita nectarului creat sub forma unui vin de desert Tokaji.
Fun fact: Ca semn de recunostinta si respect fata de regiune, Imnul Ungariei aduce omagiu si multumiri lui Dumnezeu pentru “nectarul dulce varsat asupra viilor din Tokaj” ( Tokaj szolovesszein nektárt csepegtettél)
Din punct de vedere geografic, regiunea este asezata in nord-estul Ungariei, la granita cu Slovacia iar centrele importante ale productiei de vinuri din Tokaj se afla in orasele Mad, Tacal si Tokaj. Ca dimensiune am putea spune ca este aproximativ egala cu regiunea Burgundia, Franta. Soiurile de struguri din care se creaza renumitele vinuri de desert sunt: Furmint, Harslevelu si Sárga Muskotály (Muscat Blanc),in aceasta ordine de importanta.
Tipuri de vinuri in Tokaj
Palmaresul de vinuri botritizate (aszú) datorita carora regiunea Tokaj se bucura de faima sunt produse din struguri afectati benevolent de Botrytis cinerea fungus, un mucegai nobil care accelereaza stafidirea strugului concentrand astfel nivel de zahar din fruct – de aici aroma specifica de caprifoi.
Nivelul de zahar dintr-un vin Tokaji aszu este indicat de “puttonyos”. Puttonyo este un cos mare folosit la culesul strugurilor. Traditional vorbind, reteta ne spune ca nivelul de zahar se calcula prin cate “puttonyos” (cosuri) cu struguri botritizati ( aszú) incapeau in baricurile de 136 litri.
Wine fact: Desi usor de confundat, e important sa facem diferenta dintre Tokaj si Tokaji. Tokaj este numele regiunii pe cand termenul “Tokaji” indica stilul de vin.
Datorita cererii tot mai ridicate, incepand cu sec 21, Tokaj a inceput sa produca vinuri seci. In general un vin unguresc sec este etichetat cu numele soiului din care este obtinut. Furmint este soiul de strugure dominant responsabil pentru productia de vinuri albe complexe cu un potential de invechire foarte bun.
Asocieri culinare:
Vin de desert: foie gras,blue cheese, deserturi
Vin sec: branzeturi moi, peste la gratar, fructe de mare sau preparate din bucataria asiatica
Balaton cu subregiunile Balatonfüred si Balatonboglár

Regiunea viticola Balaton se bucura de conditii extrem de favorabile cresterii vitei de vie tocmai datorita lacului al carui nume il poarta.
Lacul Balaton, de altfel cel mai mare din Europa Centrala, asigura un mezoclimat mai aparte cu multa lumina solara, o umiditate adecvata si veri mai racoroase decat in restul regiunilor din Ungaria. De asemenea solurile compuse din bazalturi vulcanice si argile (loess) intregesc retata de vinuri unguresti din Balaton.
Vinuri din Balatonfüred si Balatonboglár
Balatonfüred-Csopak este o subregiune viticola din Balaton recunoscuta in special pentru productia de vinuri traditionale Olaszrizling (Welschriesling). De asemenea, desi in cantitati mai reduse, Balatonfüred ne ofera un portofoliu de vinuri rosii si albe obtinute din soiuri de struguri nobili din Bordeaux (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Sémillon), plus alte soiuri precum Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris sau Muscat Blanc. Pe de alta parte, subregiunea Balatonboglár se remarca prin productia de vinuri spumante folosind retetarul regiunii Champagne: Pinot Noir si Chardonnay.
Asocieri culinare: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne de pui, carne de miel si preparate din bucataria mediteraneana
Pannon cu subregiunile Villány si Szekszárd

Asezata aproape in intregime pe coline, regiunea viticola Pannon se afla de-a lungul muntilor Mecsek si Villany. Spre deosebire de restul regiunilor viticole din Ungaria, aceasta se recomanda prin mezoclimatul sau mediteranean caracterizat prin veri calde si uscate si ierni blande si umede..
Vinuri din Villány
Villány este un areal viticol scaldat in soare, din regiunea Pannon, chiar la granita cu Croatia. Asa cum regiunea Tokaj este celebra pentru gama de vinuri albe dulci, asa si Villany se remarca prin productia de vinuri rosii complexe obtinute din soiuri de struguri specifice vinurilor de Bordeaux (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon si Merlot) plus alte soiuri locale (Portugieser and Kékfrankos). Climatul submediteranean si solurile vulcanice specifice regiunii permit vinificatorilor locali sa creeze vinuri rosii unguresti cu o structura eleganta, taninuri rotunde si un gust fructat cu tente minerale.
Asocieri culinare: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne de pui, mezeluri fine, carne rosie si legume caramelizate.
Vinuri din Szekszárd
Din Villány trecem in Szekszard, celalalt areal viticol din Pannon, unde se produc vinuri rosii bine structurate obtinute din soiurile de struguri Kekfrankos, Kadarka si soiurile clasice din Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot). Desi originar din regiunea Eger, si aici vom gasi traditionalul vin rosu cupajat Bikaver (Sange de Taur).
Asocieri culinare: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne de pui, mezeluri fine, carne rosie si legume caramelizate.
Vinuri Danubiene din subregiunile Kunság si Hájos- Baja

Soluri nisipoase de cuart si clima continentala cu veri calde si ierni foarte reci creaza conditiile optime pentru vinurile danubiene pe care le vom gasi in regiunile dintre fluviile Dunare si Tisza.
Vinuri din Kunság si Hájos- Baja
Din punct de vedere geografic, Kunság este cea mare regiune viticola din Ungaria. Acaparand o mare parte din Alföld ( Marea Campie Maghiara), aceasta se intinde de la granita cu Serbia pana foarte apropape de Budapesta. Un vin unguresc specific din Kunság este proaspat si extrem de lejer, iar mai nou vinificatorii au inceput sa produca si vinuri spumante.
Mai departe, in Hajos-Baja vom gasi aceeasi varietate de vinuri insa cu focus mai mare pe cantitate. Vinurile din aceasta zona avand o calitate medie sunt consumate preponderent local.
Asocieri culinare: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne de pui, mezeluri fine, carne rosie si legume caramelizate.
Wine facts:
- – Acum mai bine de 100 ani Ungaria era printre cei mai importanti producatori de vinuri din Europa. Pe atunci, Curtile Regale de pe intregul continent degustau vinuri Tokaji de culoarea chihlimbarului, bogate in arome savuroase de fructe, scortisoara, nucsoara si/sau propolis.
- – Imediat dupa baricurile frantuzesti si americane, baricurile din stejar unguresc sunt foarte des intalnite in productia de vinuri. Stejarul unguresc folosit in confetionarea butoaielor provine din padurea Zemplen, la nord de regiunea Tokaj, la granita cu Slovacia.
- – Un vin rosu baricat in butoaie din stejar unguresc va capata arome specifice de caramel, vanilie, cuisoare, scortisoara si praline.
Ia o pauza de la agitatia cotidiana, vino pe Rewine.ro si descopera gama noastra de vinuri din Ungaria.