Toamna cea boema se completeaza perfect cu un vin rosu corpolent usor piperat care sa ne incalzeasca simturile. Daca esti un adevarat pasionat de vinuri din Italia, ai ajuns exact unde trebuie deoarece avem exact ceea ce cautai. In nordul Italiei, mai exact in nord-vestul regiunii Veneto se afla arealul viticol Valpolicella. Desi renumita pentru celebrele vinuri Amarone, regiunea Valpolicella are in palmares patru stiluri de vin: Amarone, Recioto, Ripasso si Valpolicella standard (vin de consum).
Va invit sa descoperim impreuna aceste vinuri italiene din Valpolicella.
Despre Valpolicella
Din punct de vedere al calitatii, Valpolicella se situeaza printre primele locuri in productia de vinuri rosii din Italia, imediat dupa Chianti si Montepulciano d’Abruzzo. Conform studiilor facute de “Oxford Companion to Wine”, termenul “Valpolicella” provine dintr-un amestec dintre limba greaca si limba latina care s-ar traduce: “valea cu multe crame”.
Producatorii de vinuri din Valpolicella folosesc pentru a obtine vin rosu 4 soiuri de struguri autohtoni: Corvina, Corvinone, Rondinella si Molinara dintre care Corvina este cel mai apreciat si mai raspandit. Adanc marcate de traditia si cultura milenara a cresterii vitei de vie, aceste vinuri rosii italiene devin tot mai bune pe masura trecerii timpului fiind pastrate in butoaie mari de Slavonia.
Cele 4 stiluri de vinuri rosii din Valpolicella
Incepem cu Amarone della Valpolicella, un vin rosu ce ne seduce prin gustul sau amplu si generos. Ii urmeaza Valpolicella Ripasso – sau baby Amarone – care de obicei il resimtim piperat cu note pregnante dar seducatoare de cirese. Pe locul al 3-lea Avem Valpolicella Sandard care este mai mult considerat un vin de masa, iar la desert Recioto della Valpolicella (vin rosu dulce).
Geografia Arealului Viticol Valpolicella
Valpolicella are o suprafata de 240 km patrati si este asezata in nord-vestul regiunii Veneto, la poalele muntilor Dolomiti. Podgoriile din arealul Valpolicella sunt asezate pe coline aflate la aproximativ 400 m inaltime bucurandu-se de solurile argiloase si calcaroase rezultate in urma topirii ghetarilor alpini si a aluviunilor.
Care este secretul celebrelor vinuri italiene din Valpolicella?
Cele patru stiluri de vinuri din Valpolicella au la baza aceleasi soiuri de struguri: Corvina, Rondinella, Corvinone si Molinara. Conform legii, un vin din Valpolicella trebuie sa aiba in continut 45-95% soiul Corvina. Soiul Corvinone, responsabil pentru aromele ample de cirese, poate substitui soiul Corvina in proportie de pana la 50%, iar soiul Rondinella trebuie sa completeze 5%-30% din cupaj. Soiul Molinara in schimb este folosit foarte rar in ultimii ani si este responsabil pentru aciditatea subtila din cupaj.
Pana aici nimic iesit din comun insa procesul abia acum incepe:
Pentru a obtine un vin de desert Recioto, viticultorii culeg strugurii copti si ii lasa la stafidit pe toata perioada lunii Ianuarie cu scopul de a concentra cat mai multa dulceata in fruct. In timpul procesului de vinificare viticultorii vor sista procesul de fermentare inainte ca toate zaharurile din fruct sa se transforme in alcool. Aceste vinuri de desert prezinta o aciditate echilibrata, sunt foarte gustoase si dulci. Cand iti doresti ceva mai mult de la un desert, avem noi solutia pentru tine:
Corte Lenguin – Recioto della Valpolicella Classico 2015
Pe de alta parte, infamosul vin Amarone ( marele amarui), este obtinut prin fermentarea totala a strugurilor stafiditi. Prin definitie aceste vinuri rosii Amarone sunt ample, gemoase/dulcegi si suave cu un complex aromatic incantator in care fructele negre coapte si notele de cocoa si fructe negre in nas se exprima intens.
Un moment alaturi de gustoasele vinuri italiene Amarone, poate sa transforme o zi banala intr-o “giorno di festa”!
Corte Lenguin – Amarone della Valpolicella La Coeta 2018
Corte Lenguin – Amarone della Valpolicella Classico 2017
Obtinut prin procesul de vinificare standard al unui vin Valpolicella si prin adaugarea cojilor de struguri ramasi in urma productiei de vinuri Recioto si Amarone, Ripasso este un vin parfumat si fructat, o combinatie intre Amarone, Recioto si un Valpolicella standard. Gustul in general este amplu, catifelat, echilibrat si concentrat in arome de fructe negre supracoapte.La final de zi, alege sa-ti rasfeti simturile cu un vin din Italia plin de carisma:
Corte Lenguin – Valpolicella Ripasso Classico Superiore
Cand putem degusta aceste vinuri din Valpolicella?
Daca Amarone si Recioto fac parte din categoria de vinuri italiene cu potential de invechire de pana la 10 ani intrucat aromele se vor desconspira odata cu trecerea timpului, Recioto este un vin italian ce poate fi baut in primii 5 ani .
Recomandari culinare
Valpolicella este un vin italian taninos cu arome piperate si ample ceea ce il face ideal pentru preparate din carne rosie, ciuperci sau branzeturi maturate dure si semidure.
Iata cateva idei care sa va inspire:
Corte Lenguin – Valpolicella Ripasso Classico Superiore: carne rosie prajita sau la gratar, branzeturi dure cu continut mediu de grasimi
Corte Lenguin – Amarone della Valpolicella Classico 2017: carne rosie la gratar, vanat, branzeturi
Corte Lenguin – Amarone della Valpolicella La Coeta 2016: mancaruri pe baza de carne rosie si branzeturi maturate
Corte Lenguin – Recioto della Valpolicella Classico 2015: branzeturi foarte maturate, deserturi, clatite cu ciocolata, ciocolata amara, biscuiti shortbread.
Te invitam sa te bucuri de deliciul gastronomic al preparatelor tale preferate asociat acestor vinuri rosii italiene gustoase pline de savoare!