Din categoria “Oare ce desert sa aleg?”, ne-am gandit ca de data aceasta un vin dulce sau vin de desert cum i se mai spune, ar fi exact schimbarea de care ai nevoie.
Vinurile de desert includ o gama larga de vinuri dulci (vin fortifiat, vin rosu dulce, vin alb dulce si vin spumant dulce) care in general sunt servite asa cum sugereaza si numele drept desert.
Pentru a ne face incalzirea va propun sa descoperim impreuna un top al celor mai bune vinuri dulci la Rewine, dupa care vom savura subiectul mai in detaliu.
Cele mai bune vinuri dulci la Rewine

1. Vin fortifiat Quinta do Vallado – Porto Tawny 30 Anos
Savureaza un vin Porto, un vin fortifiat, maturat 30 ani in baricuri, care capteaza si respecta frumusetea locului de origine.
Porto Tawny 30 Anos este intens, dominat de note de fructe confiate si miere. Gustul are o structura ampla si savuroasa in care regasim indicii de gem de portocale. Recomandarea noastra este sa il degusti alaturi de branzeturi maturate dure si semidure sau un desert pe baza de ciocolata neagra. Delicios!
2. Vin Dulce Orosz Gábor – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1998
Continuam cu un vin dulce din Tokaj, cea mai cunoscuta si respectata regiune viticola din Ungaria. Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1998 este vin de culoarea chihlimbarului cu note condimentate si de fructe confiate acompaniate de indicii subtile de ananas. Gustul este incantator de fructat, cu o textura catifelata si un final persistent.
Asocieri culinare: pate de foie gras cu trufe sau branzeturi maturate
3. Vin dulce Mad Wine Late Harvest Gold
Tot din regiunea Tokaj, Mad Wine Gold 2017 este un vin dulce obtinut din Furmint (50%), Sárgamuskotály (30%) si Hárslevelű (20%). Este un vin elegant dominat de note fructate completate de note florale. Gustul prezinta note specifice procesului de botritizare, iar postgustul este placut, armonios si revigorant.
Asocieri culinare: fructe confiate, branzeturi maturate si gemuri
Tipuri de vinuri dulci

Vin Rosu Dulce
Pentru majoritatea dintre noi cand ne imaginam un vin dulce gandul ne duce la vinuri albe dulci sau vinuri fortifiate. Dar exista si vinuri rosii dulci, in special cele de provenienta italiana. Majoritatea acestor vinuri rosii dulci italiene sunt obtinute din soiuri de struguri cu nivel crescut glicerol, (de aici dulceata din vin).
Wine fact: Glicerolul este un compus chimic natural cu formula moleculara C3H8O3 prezent in strugurii copti. Desi incolor, datorita compozitiei sale vascoase glicerolul are un rol important in texturarea vinului asigurandu-i o corpolenta mai densa, mai catifelata si arome usor dulci (un atuu extrem de important in vinuri precum Amarone, Lambrusco sau Costiolo.)
Lambrusco este printre cele mai cunoscute vinuri rosii dulci din Italia. Usor frizzante, acest vin din regiunea Emilia Romagna atrage atentia prin aromele sale proaspete si fructate. Tot in Italia, in regiunea viticola Lombardia, vom gasi un vin dulce rosu obtinut din soiul Barbera.
Vin dulce Conte Vistarino – Costiolo Dolce 2019
Un vin frizzante dulce de culoare rosu rubiniu intens. Are un nas elegant focusat pe note fructate si florale, gust echilibrat si catifelat cu o aciditate savuroasa si o dulceata captivanta ce persista pentru mult timp.
Asocieri culinare: aperitive si panettone
Vin Alb Dulce
Vinurile albe dulci sunt printre cele mai cunoscute si iubite vinuri de desert. Acestea la randul lor se pot imparti in vinuri dulci usoare si proaspete sau vinuri dulci concentrate.
Din categoria vinuri dulci lejere face parte si Riesling, un vin proaspat din Germania care se recomanda in asociere cu preparate picante, mai ales din bucataria asiatica.
Pe de alta parte, categoria de vinuri albe dulci mai concentrate necesita atentie si meticulozitate din partea vinificatorilor acestia adoptand metode de vitivinificare precum:
- Botrytis Cinerea (Mucegai nobil)
Procesul de botritizare este acela prin care strugurii sunt afectati intentionat de Botrytis cinerea fungus, un mucegai nobil care accelereaza stafidirea strugurelui concentrand astfel nivel de zahar din fruct. Cele mai bune exemple de vinuri dulci botritizate le gasim in Tokaj, (Ungaria), Sauternes (Bordeaux, Franta) sau Alsace (Franta).
Aceste vinuri de desert se pot savura impreuna cu branzeturi maturate moi (in special blue cheese), foie gras sau mancaruri asiatice.
Vin dulce Bodvin – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017
Un vin dulce de culoarea chihlimbarului dominat de note condimentate si fructate acompaniate de note expresive de miere si indicii usor minerale.
Asocieri culinare: pate de foie gras cu trufe, branzeturi maturate
- Late-harvest (recolta tarzie)
Prin aceasta procedura, strugurii sunt culesi cat mai tarziu posibil astfel incat acestia sa concentreze cat mai mult zahar in fruct. Pentru aceasta categoria cele mai reprezentative vinuri dulci le vom gasi tot in Tokaj.
Vin dulce Mad Wine – Late Harvest 2017
Mád 2017 este un vin dulce expresiv dominat de note fructate completate de indicii minerale. Gustul este complex si bogat in note specifice procesului de botritizare.
Asocieri culinare: foie gras,blue cheese, deserturi
- Eiswein (Ice wine)
Asa cum sugereaza si numele, in cazul de fata strugurii sunt lasati sa inghete inainte de a fi culesi astfel incat toate aromele si in special zaharul din fruct sa se intensifice. Rezultatul: un nectar dulce si extrem de aromat.
Vin spumant dulce
Raspandite mai ales in Italia, vinurile spumante dulci sunt in general obtinute prin metoda Martinotti, metoda italiana (sau Charmat). Un vin spumant dulce sau Dolce cum il numesc italienii, se remarca prin prospetimea si aromele sale fructate specifice soiurilor de struguri dulci (Barbera, Dolcetto, Moscato Bianco si Brachetto).
Un foarte bun exemplu pentru aceasta categorie este spumantul Asti DOCG produs in regiunea viticola Piemonte.
Spumant dulce Acquesi – Asti DOCG Doux
Asti DOCG Doux produs de crama Acquesi este un vin spumant delicat dominat de note de miere, piersica si tonuri citrice.
Asocieri culinare: preparate picante din bucataria asiatica, deserturi.
Alte tipuri de vinuri dulci bune
Cand vorbim de vinuri dulci e necesar sa povestim si despre celebrele vinuri fortifiate din Portugalia. Regiunea Porto din Portugalia este un etalon al celor mai bune vinuri fortifiate din lume. Aceasta face parte din arealul Douro si este lider mondial in materie de vinuri dulci.
Totul a inceput in 1678 odata cu productia de vinuri fortifiate. De ce? Ei bine, vinificatorii si-au dat seama ca adaugand alcool distilat (de regula brandy) in timpul procesului de vinificare, vinul se pastreaza intact in drumul sau spre Anglia.
Vin fortifiat Quinta do Vallado – Porto Tawny 10 Anos
Un vin fortifiat bogat si complex, cu note de fructe confiate, pralinate completate de portocale confiate si indicii de tutun uscat. Gustul are o structura foarte proaspata si texturata.
Asocieri culinare: branzeturi maturate dure si semidure, deserturi.
Tot in Portugalia, de data aceasta in regiunea Setubal, avem Moscat de Setúbal, un vin fortifiat de culoarea chihlimbarului, bogat in arome de coaja de portocala, ceai verde, alune si unt. Daca un vin fortifiat din Porto este produs din soiurile Tourigas, Castelaos si Tintas, specificul acestor vinuri de Setubal consta in strugurii Moscatel (i.e. Muscat de Alexandria). Mai mult, pentru a intensifica aromele din vin, vinificatorii din Setubal adauga cojile puternic parfumate ale strugurilor Moscatel in timpul procesului de fermentare iar apoi lasa continutul la macerat timp de 6 luni.
Cel mai vechi vin dulce de la Rewine
Quinta do Vallado – ABF 1888
Vallado ABF este un vin de colectie foarte rar care isi spune povestea de mai bine de-un secol. A fost imbuteliat in 2016, cu ocazia aniversarii a 300 ani de existenta a cramei Quinta do Vallado. Denumirea “ABF” este un omagiu adus stramosului lor – António Bernardo Ferreira I, care a achizitionat Quinta do Vallado in 1818 si care a transmis mai departe arta vinului urmasilor sai ce conduc in prezent cu mandrie crama.
Vallado ABF 1888 a fost lansat intr-o editie limitata, pe piata existand sub 900 de sticle de acest fel a cate 750 ml. Fiecare sticla in parte a fost atent asezata intr-o cutie din lemn masiv de castan alaturi de un decantor de cristal special confectionat de Atlantis- Portugalia. ABF 1888 a prins viata in regiunea viticola Baixa Corgo – Douro, in vecinatatea cramei Quinta do Vallado. Vinul a fost pastrat in baricuri de 650 L din 1888. De-a lungul anilor, o parte din el s-a evaporat ramanand doar 700 L pe care inca il putem gasi in butoaiele originale.
E foarte important de mentionat faptul ca Vallado ABF 1888 a fost creat din vite de vie ce predateaza phylloxera, prin metode traditionale ale locului.
ABF 1888 este un vin fortifiat de culoarea mahonului. Buchetul din nas este foarte complex si seducator, abundent in note de fructe confiate (smochine si prune), completate de note balsamice si mirodenii. Gustul are o structura foarte generoasa, densa si onctuoasa iar postgustul este extrem de persistent, complex si echilibrat.
Asocieri culinare: branzeturi maturate dure si semidure, deserturi.
Indiferent ce tip de vinuri preferi, un lucru e sigur: un vin dulce servit la momentul potrivit are un farmec aparte. Tot ce trebuie sa faci este sa iei o pauza de la graba cotidiana, sa-ti inviti prietenii la cina iar noi iti aducem desertul.