Cu ce productii masive se poate lauda China la nivel global? La o prima privire am fi tentati sa spunem: ceai, forta de munca ieftina si Comunism. Ei bine, mai nou au devenit foarte buni si la vin. Cu un potential imens datorita conditiilor pedoclimatice pe care le are la dispozitie si a fortei de munca parca inepuizabila, chinezii au reusit in mai putin de 20 de ani sa ajunga o forta in lumea vinului ocupand in 2018 locul 8, in timp ce noi doar 12, in ce priveste productia de vin. Va invit sa aflam cum au reusit si ce vinuri am ales pentru voi din fascinanta si indepartata China.
Istoria vinului “chinezesc”
Pe teritoriul actual al Chinei se consuma alcool inca din Neolitic sub forma de bere, iar mai tarziu ultimul imparat al dinastiei Xia a sapat un lac pe care la umplut cu jiu (o bautura similara brandy-ului) doar ca sa-si impresioneze o concubina.
Insa abia in 1892 China isi arata cu adevarat interesul fata de vin si arta vinificarii cand, prin diplomatul Zhang Bishi, achizitioneaza peste jumatate de milion de vite de vie din SUA (diferite soiuri) si da startul primei crame din China. Ofera postul de enolog consulului austriac Freiherr von Babo despre care nu se stie daca avea cunostintele necesare pentru a duce la bun sfarsit acest proiect. Azi compania creata de Bishi are o valoare estimata la aproape $800M.
Pentru mai bine de un secol in China s-a produs vin insa de cele mai multe ori de o calitate precara, obisnuindu-se adaugarea de zahar pentru a remedia gustul si de multe ori amestecarea mustului de struguri cu musturi din alte fructe. Acest lucru avea sa se schimbe spre sfarsitul anilor ’90.
Copiind modelul francez si italian, adica ce au inteles ei in prima faza, si aici ma refer la constructia de chateauri replici la cele din tarile cu traditie milenara in vinificatie, au pus bazele industriei ce avea sa urmeze. S-au dat seama repede ca nu cladirile fac vinul ci expertii asa ca s-au trimis oameni la studii in tarile occidentale, iar din 2008 au inceput sa apara si rezultatele. Vinurile din China au surprins o lume intreaga cand intr-o competitie cu vinurile de Bordeaux vinurile chinezesti s-au surclasat “adversarele”.
Ningxia, un terroir de top
La fel ca si in Franta care are Bordeaux sau Burgundia ca si zone vitivinicole etalon sau Toscana in Italia sau Mendoza in Argentina si China avea nevoie de un areal care sa-i genereze vinuri de calitate pe banda rulanta. Intamplarea a facut ca in apropriere de granita cu Mongolia si la marginea estica a desertului Gobi sa se afle una dintre cele mai sarace regiuni, Ningxia.
Datorita climei si reliefului, zona fiind strabatuta de Raul Galben, s-au facut investitii masive in partea de nord a regiunii (zona muntilor Helan) unde in urma analizelor de sol plantarea de vite de vie avea toate conditiile necesare pentru a produce struguri si vinuri de calitate.
Au investit si in personal calificat, aducand din mai toate tarile cu traditie in viticultura specialisti. Cei mai multi dintre ei fiind australieni si francezi insa printre ei s-a strecurat si un austriac, Lenz Moser. Acesta a fost printre primii care a observat potentialul enorm al zonei Ningxia asemanandu-l din punct de vedere al terroirului cu Mendoza, Argentina.
Chateau Changyu Moser XV
Construit in stil bordelez si sub atenta conducere a lui Lenz Moser, enolog austriac a carui familie isi are inceputurile in arta vinificarii de prin secolul al XVII-lea, de unde si XV la finalul denumirii care denota ca el este a 15-a generatie, Changyu Moser a devenit o forta nu doar in China ci si la nivel mondial.
Datorita predilectiei spre culoarea rosu a consumatorilor chinezi domeniul cu cele 60 de hectare de plantatii produce vinuri din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot si Syrah. Totodata majoritatea vinurilor produse aici sunt consumate domestic, China fiind o tara cu un apetit in crestere pentru vinurile de calitate. Desigur au si vinuri albe din soiurile Chardonnay si Riesling de Rin.
Desi s-au dorit foarte mult sa se asemene cu stilul bordelez din toate punctele de vedere si mizand pe Cabernet Sauvignon ca si varf de lance sezonul de coacere este destul de scurt in Ningxia unde se afla Chateau Changyu Moser si astfel necesita o atentie sporita, momentul recoltei fiind extrem de importat. Rezultatul fiind vinuri foarte fructate, cu o aciditate ridicata si nivel crescut de fenoli.
Pentru Chateau Changyu Moser XV este doar inceputul drumului deoarece inca experimenteaza cu soiuri cum este Pinot Noir dar pana cand vor reusi sa ne surprinda cu vinuri din acest soi delicat si pretentios va invit sa degustati din cele trei vinuri premiate din China pe care le avem in portofoliul Rewine.