Sushi este printre cele mai diverse si interesante delicatese culinare. Desi a luat nastere in Japonia, astazi exista nenumarate variante de a prepara sushi, multe inspirate din America de Nord, care ofera atat de multe arome incat n-are cum sa nu fie ceva pe gustul fiecaruia dintre noi.
Acestea fiind spuse, te invit sa descoperim impreuna care sunt cele mai bune vinuri pentru Sushi.
Folosind o gama larga de arome si ingrediente, sushi poate satisface gusturile a multor persoane cu preferinte culinare diferite. Tocmai aceasta diversitate face asocierea vinului cu sushi o provocare.
Si cum ne este deja cunoscut faptul ca vinul se asociaza cu preparate culinare pentru a-i pune in evidenta particularitatile dar si pentru experienta in sine, te invit sa descoperi care dintre vinurile noastre alese se potrivesc de minune langa un platou de sushi!
Iti dau un indiciu: nu e totul alb sau rosu. Deoarece sushi trece prin procedee diverse de preparare, chiar si cele mai mici tehnici culinare permite mai multor tipuri de vin sa se potriveasca langa sushi-ul rezultat!
Vin Rosu si Sushi
In asociere cu sushi vinul rosu s-ar putea sa vina ca un element surpriza. Insa nu te pacali! Daca ai avut impresia ca sushi se potriveste langa un vin mai usor cum e cel alb sa stii ca ai dreptate. Insa exista ca in toate aspectele vietii o exceptie de la regula iar in cazul de fata exceptia se numeste Pinot Noir din Burgundia. Pinot Noir din Burgundia poate rezista la aromele indraznete si combinatiile interesante de ingrediente gasite in sushi. Aciditatea tipica si mineralitatea inzestrata cu calcar se va potrivi de minune cu un peste gras cum e sushi-ul facut cu ton sau cu somon. Stilul sau aparte de vinificare va scoate la suprafata pe palatin aromele complesitoare de peste alb.
Recomandare: Vin Rosu – Madame Veuve Point – Bourgogne Pinot Noir 2017
Bourgogne Pinot Noir 2017 este un vin rosu expresiv si generos in note de fructe rosii si negre (capsuni, cirese, coacaze si afine) alaturi de note specifice maturarii la baric (mirodenii si piele tabacita).
Vin Rosé si Sushi
Spumant sau linistit si de preferabil sec, rosé poate fi un compliment adus pentru sushi. Un vin luminos, usor acidulat cu buchet aromatic dar rezervat de fructe rosii care asigura un final persistent va fi un avantaj in asocierile sale cu nigiri sau alte adaptari de a prepara sushi cu fructe de mare.
Recomandare: Vin Rosé – Mirabeau – Pure Rose 2020
Pure Rose 2020 are un aspect limpede si o culoare roz pal cu reflexii argintii in margini. Obtinut din 70% Grenache, 20% Syrah si 10% Cinsault vinul ne ofera un nas floral generos continuat de note delicate de citrice in special de grapefuit. Acest vin robust, echilibrat cu textura minerala ofera pe palatin arome revigorante de capsuni si citrice asigurand totodata un postgust elegant, fin si de durata.
Vin Alb si Sushi
Cand vine vorba de imperecherea unui vin alb cu sushi orienteaza-te dupa vinuri tinere. Imbutelierea acestor vinuri intr-un stadiu incipient este ceea ce transforma vinul in complimentul dorit pentru sushi deoarece datorita fermentarii naturale aceste vinuri trec o singura data prin imbuteliere. Astfel rezulta o usoara carbonare si o efervescenta revigoranta care se completeaza cu raw sushi, sushi cu fructe de mare sau cu sushi vegan/vegetarian.
Recomandare: Vin Alb – Casa de Vilacetinho – Vinho Verde 2020
Vilacetinho Vinho Verde este un vin alb elegant cu reflexii auriu deschis in margini, nas cu-n parfum delicat de fructe albe si fructe tropicale acompaniate de note minerale. Are un gust complex cu aciditate savuroasa si arome de ananas, curmale, citrice si caise. Postgustul este proaspat si persistent.
Vin Spumant si Sushi
Cel mai probabil ne gandim la acelasi lucru: Prosecco. Acest vin nord-italian este concentrat in fructe cu arome usor dulcege fiind astfel o completare absolut remarcabila la sushi preparat din fructe de mare (scoici, creveti). Uneori chiar si acel sushi picant, cremos, te va tenta sa servesti un vin spumant dulceag si acidulat pentru experienta culinara pe care ti-o doresti.
Recomandare: Prosecco Rose – Contarini – D.O.C. Millesimato Extra Dry 2020
Prosecco de culoare roz pal cu un perlaj fin si persistent, nas fin in care notele florale si fructate se remarca inca de la turnarea in pahar. Gustul este proaspat si delicat iar postgustul este prelung si savuros.
Ceea ce uneste atat de bine vinul cu sushi este tocmai versatilitatea de care ambele dau dovada. Sunt mult mai multe asocieri culinare intre vinuri atent alese si preparatele delicioase de sushi. Spune-ne care este combinatia ta ideala!