Vinuri din Côtes du Rhône

Regiunea vitivinicola Côtes du Rhône a fost inca din antichitate renumita pentru vinurile sale. Este cunoscut faptul ca grecii au adus vita de vie in sudul Frantei in secolul 4 I.Hr., insa cei care pus bazele viticulturii in Valea Ronului au fost romanii. Ei foloseau raurile pentru a transporta bunuri si pe cursul Ronului s-au gandit sa planteze vita de vie.

Regiunea Côtes du Rhône este formata din partea de Nord si cea de Sud, fiecare cu particularitatile ei:

- Partea de nord are are un climat continental cu veri toride si ierni geroase, cu precipitatii pe tot parcursul anului. Aici plantatiile sunt facute pe terase datorit pantelor abrupte ce necesita aceasta tehnica pentru a stopa erodarea si pentru a retine mai bine caldura soarelui. In acest areal cu o lungime de aproximativ 65 km s-a nascut soiul Syrah si unde se crede ca atinge nivelul optim de expresivitate, savoare si corpolenta. Dintre cele mai renumite podgorii din partea de nord amintim: Côte Rôtie, Cornas si Hermitage.

- Partea sudica cuprinde si cea mai mare suprafata a regiunii Côtes du Rhône reprezentand 95% din total. Aici pe cursul sudic al Ronului plantatiile se bucura de o clima mai blanda cu influente mediteraneene. Verile sunt lungi si calde iar iernile blanda, cu precipitatii mult mai rare decat in partea de nord. Desigur, in jumatatea sudica joaca un rol important in viata vitelor de vie si faimosul vant Mistral. Aici vom intalni alte soiuri de struguri comparativ cu partea nordica: Grenache, Mourvedre, Cinsault, Carignan, Marsanne, Roussanne, Clairette si Bourboulenc. Podgoriile cele mai importante ale partii sudice sunt: Gigondas, Lirac si bineinteles Châteauneuf-du-Pape.