20 produse

Filtre active

Vinuri din Dobrogea

Regiunea (denumita si Dobruja) este o regiune de frontiera dintre Romania si Bulgaria (partea de sud). Este o regiune vitivinicola asezata intre Dunare si Marea Neagra. Clima de aici se caracterizeaza prin mult soare si ploi putine. Vom intalni vin rosu si vin alb create din soiuri autohtone cum ar fi: Feteasca Alba, Feteasca Neagra si Feteasca Regala dar si soiuri internationale: Chardonnay, Gewürztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling Italico si Tamaioasa (Muscat Blanc) pentru vinuri albe si Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir pentru vinuri rosii. Viile Dobrogei se imparte in urmatoarele podgorii: Murfatlar , intinsa pe traseul vaii Carasu si subdivizata in trei centre viticole: Murfatlar, Medgidia si Cernavoda. Urcand spre nord intalnim podgoria Istria – Babadag iar apoi Sarica-Niculitel, care-si aduna viile in trei subdiviziuni: Tulcea, Niculitel si Macin. In extremitatea sudvestica a regiunii se afla viile de la Ostrov, Oltina si Aliman urmate de viile de la Daieni si Harsova, Adamclisi, Baneasa, Mangalia si Chirnogeni.

Istoria acestori vinuri rosii si vinuri albe romanesti de la malul Marii Negre incepe odata cu coloniile grecesti. Dupa anexarea Dobrogei la Imperiul Otoman au fost introduse soiuri specific otomane: Afuz Ali, Razachie alba, Razachie rosie si Sultanica. Podgoria Murfatlar se inscrie, alaturi de Cotnari si Pietroasa, in grupa arealelor viticole romanesti in care se obtin vinuri dulci naturale din struguri culesi dupa stafidirea acestora.