Feteasca Alba

Feteasca Alba este un soi foarte bine dezvoltat in Europa de Est, in special in Romania, Moldova, Ucraina, Bulgaria si Ungaria. Acest soi are doi "frati": Feteasca Neagra si Feteasca Regala. Feteasca Alba este considerata a fi soiul primordial de Feteasca, din care au derivat si celelalte doua. Cu toate acestea, cea mai plantata este Feteasca Regala, datorita complexitatii acesteia, insa si Feteasca Alba ajuta la producerea de vinuri seci, aromatice, cu note de fructe tropicale. Este folosita si in producerea de vinuri dulci si spumante, de multe ori fiind amestecata cu Grasa de Cotnari.

Feteasca Alba este un soi cu un nivel de zahar foarte ridicat, ceea ce il face potrivit pentru vinurile dulci, iar in viile din zone mai calde, aceasta nu isi mentine nivelul ideal de aciditate. Din acest motiv, in Romania, Feteasca Alba s-a adaptat cel mai bine in Transilvania, intr-un climat mai racoros.

... Citeste mai mult!