Privindu-l în pahar descoperim că Barbaresco 2011 are culoarea roșu grena închis. Nasul promite din start o experiență olfactivă deosebită prin notele opulente și intense de cireșe, căpșuni, lemn dulce și flori. Gustativ se resimte catifelat și echilibrat fiind susținut de o surprinzătoare prospețime, iar postgustul este prelung cu arome de mirodenii dulci și tabac.
In partea de nord-vest a regiunii Piemont vom gasi renumitele vinuri rosii Barbaresco obtinute exclusiv din soiul Nebbiolo. Asemeni unui vin Barolo, specificul acestor vinuri Barbaresco consta in taninuri ferme, aciditate ridicata si necesitatea unei perioade de maturare mai indelungate.
Desi Barolo si Barbaresco au multe puncte in comun, buchetul de vinuri italiene Barbaresco au o expresivitate mai feminina, mai blanda spre deosebire de buchetul de vinuri Barolo care emana o alura mai masculina si mai ferma.
Cele mai cunoscute vinuri din Piemonte sunt: Barolo, Barbaresco si Barbera d'Asti. Terroir-ul se situeaza la poalele Alpilor de Vest care incercuiesc regiunea in nord si in vest creand astfel granita naturala cu Provence, Franta. Piemont este adesea descris ca “Burgundia” Italiei.