Vin Alb - Orosz Gábor - Király 2016

Ungaria Tokaj, Ungaria
Hárslevelű
Pret
140,00 RON
Cantitate

Asocieri culinare
legume proaspete branza maturata peste fructe de mare

Fisa tehnica

An
2016
Tip
Sec
Culoare
Alb
Alcool
13%
Cantitate
Standard 0.75L
Mod vinificare
Monosepaj
Soiuri
Hárslevelű

Un vin superb din soiul Hárslevelű, foarte asemanator cu vinurile din Chablis. Are un nas expresiv de piersici, miere, flori de camp si mere gutui. Gust echilibrat cu o structura densa si textura catifelata in care se evidentiaza aromele din nas completate de arome de citrice, minerale si ierboase, iar postgustul se resimte prelung, revigorant cu indicii de migdale.

Maturare: in baricuri de 220 si 500 litri la a doua utilizare

Temperatura optima de degustare: 10-12 ° C.

Rated 3.90 on the scale 1 - 5 based on 1 customer reviews

Clientrul nu a scris detalii


OROSZ GÁBOR
Crama Orosz Gabor oficial s-a infiintat in 1994 in localitatea Mád din regiunea vitivinicola Tokaj. Dar in familia Gabor pasiunea pentru vin si viticultura a fost transmisa din generatie in generatie incepand cu 1937. Ungaria fiind la fel ca si Romania supusa colectivizarii fortate familia Orosz s-a pierdut dreptul de proprietar pana dupa caderea Cortinei de Fier. Insa a continuat sa lucreze vitele de vie din Nyúlászó in toata aceasta perioada si azi produce vinuri specifice arealului Tokaj atat vinificate in sec cat si dulci. "Alegerea solurilor deosebite reprezinta intotdeauna o provocare, dar mineralitatea transmisa vinului te rasplateste pe deplin. Producem exclusiv vinuri seci single vineyard, respectiv vinuri aszu si szamorodni dulci sau furmint din struguri recoltati tarziu, dar numai in anii buni." Orosz Gabor
mai mult...
Tokaj
Tokaj este cea mai renumita regiune vitivinicola de pe teritoriul Ungariei datorita nectarului creat sub forma unui vin de desert Tokaji. Regiunea se situeaza in nord-estul Ungariei la granita cu Slovacia. Centrele importante ale productiei de vinuri din Tokaj se afla in orasele Mad, Tacal si Tokaj. Soiurile de struguri din care se creaza renumitele vinuri de desert sunt: Furmint, Harslevelu si Sárga Muskotály (Muscat Blanc),in aceasta ordine de importanta.

Incepand cu sec 21, Tokaj a inceput sa se remarce si pentru vinuri seci. In general, aceste vinuri de calitate sunt etichetate cu numele soiului din care sunt create. Furmint este soiul care domina arealul Tokaj si este responsabil pentru crearea unora dintre cele mai complexe si mai longevive vinuri din lume.

mai mult...
Hárslevelű
Hárslevelű este un soi de strugure foarte aromat cunoscut in special pentru rolul sau important in productia de vinuri dulci din Tokaj, Ungaria alaturi de soiul Furmint. General vorbind, un vin dulce obtinut din Hárslevelű are o structura bogata cu arome de miere si indicii de fum. Pe langa vinuri dulci, acest soi poate sa produca vinuri seci, corpolente cu arome vegetale. Hárslevelű mai poate fi gasit in tari precum Germania, Slovacia si foarte rar in Africa de Sud.
mai mult...