Vin Dulce - Orosz Gábor - Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005

Ungaria Tokaj, Ungaria
Furmint
Pret
399,00 RON
Cantitate

Asocieri culinare
branza maturata mezeluri fine ciocolata/desert

Fisa tehnica

An
2005
Tip
Dulce
Culoare
Alb
Alcool
8%
Cantitate
500 ML
Mod vinificare
Monosepaj
Soiuri
Furmint

Un vin luminos de culoarea chihlimbarului cu note condimentate si de fructe confiate acompaniate de indicii subtile de toast si ceai. Este echilibrat in gust si incantator de fructat, cu o textura catifelata si arome de fagure si de miere, flori de camp si nuante minerale provenite din solul bogat in roci vulcanice. Finalul este proaspat, savuros si persistent.

Asocieri culinare: pate de foie gras cu trufe, branzeturi maturate

Temperatura optima de servire: 14-16 grade Celsius

Rated 4.40 on the scale 1 - 5 based on 1 customer reviews

Clientrul nu a scris detalii


OROSZ GÁBOR
Crama Orosz Gabor oficial s-a infiintat in 1994 in localitatea Mád din regiunea vitivinicola Tokaj. Dar in familia Gabor pasiunea pentru vin si viticultura a fost transmisa din generatie in generatie incepand cu 1937. Ungaria fiind la fel ca si Romania supusa colectivizarii fortate familia Orosz s-a pierdut dreptul de proprietar pana dupa caderea Cortinei de Fier. Insa a continuat sa lucreze vitele de vie din Nyúlászó in toata aceasta perioada si azi produce vinuri specifice arealului Tokaj atat vinificate in sec cat si dulci. "Alegerea solurilor deosebite reprezinta intotdeauna o provocare, dar mineralitatea transmisa vinului te rasplateste pe deplin. Producem exclusiv vinuri seci single vineyard, respectiv vinuri aszu si szamorodni dulci sau furmint din struguri recoltati tarziu, dar numai in anii buni." Orosz Gabor
mai mult...
Tokaj
Tokaj este cea mai renumita regiune vitivinicola de pe teritoriul Ungariei datorita nectarului creat sub forma unui vin de desert Tokaji. Regiunea se situeaza in nord-estul Ungariei la granita cu Slovacia. Centrele importante ale productiei de vinuri din Tokaj se afla in orasele Mad, Tacal si Tokaj. Soiurile de struguri din care se creaza renumitele vinuri de desert sunt: Furmint, Harslevelu si Sárga Muskotály (Muscat Blanc),in aceasta ordine de importanta.

Incepand cu sec 21, Tokaj a inceput sa se remarce si pentru vinuri seci. In general, aceste vinuri de calitate sunt etichetate cu numele soiului din care sunt create. Furmint este soiul care domina arealul Tokaj si este responsabil pentru crearea unora dintre cele mai complexe si mai longevive vinuri din lume.

mai mult...
Furmint
Furmint este un soi de strugure din Tokaj, Ungaria din care se obtin cele mai bune vinuri dulci Tokaji. Un vin dulce Tokaji obtinut din soiul Furmint va fi un vin corpolent de culoarea chihlimbarului,cu un echilibru perfect intre aciditate, zahar si alcool. Gustul va fi dominat de arome de caise, mango si fructe exotice completate de o nuanta aparte rezultata din procesul de botritizare. Din Furmint se pot obtine si vinuri albe seci exceptionale.
mai mult...