Un vin cu un profil senzorial intens, de culoare galben pal cu reflexii verzui obtinut 100% din Famoso. Notele florale din nas ce amintesc de portocal si iasomie impreuna cu notele de fructe tropicale si poame se regasesc si pe palatin. Prospetimea si aciditatea echilibrata asigura un final revigorant si de durata.
Asocieri culinare: peste, fructe de mare, risotto cu ierburi aromate, carne alba, branzeturi proaspete
Temperatura optima de servire: 12-14 grade Celsius
O stea reapărută
Dacă anii '20 vor veni cu ceva clar în lumea vitivinicolă, ei-bine eu cred că vor veni cu bătutul din ce în ce mai tare accent pe soiuri vechi, dar totuși noi. Să mă explic, vinificatorii se vor bate-n piept tot mai des cu soiuri mai puțin cunoscute, iar cei ce vor reuși se vor afișa bine pe harta SEO-ului mondial.<br /> <br /> Strugurele de azi, Famoso di Cesena, sinonim cu Rambela, vine din provincia Emiglia Romagna. S-a considerat pierdut, evident pe motive filoxerice, dar prin anii 2000 s-au descoperit întâmplător 2 rânduri aproape de Cesena. Deși greu de probat, studiile ampelografice au confirmat soiul, iar astăzi sunt mai puțin de 10 producători care vinifică acest soi. 2 IGT-uri, Emiglia și Rubicone. <br /> <br /> Deși soiul te-ar putea duce ușurel spre un Moscato Bianco, are notele puțin mai lejere. Personal am găsit agrișe, piersici verzi, note florale și talc. Aciditatea se joacă în pahar, astringența moleculelor de hidrogen făcând acest vin potrivit unor dimineți de weekend, pofte de pizza, paste sau.. ouă umplute. <br /> <br /> Că tot vine Paștele.