16 produse

Filtre active

Rioja Denominación de Origen Calificada (DOCa) este cea mai cunoscuta regiune vitivinicola din Spania. Vinul face parte din cultura regiunii aproape neintrerupt inca din antichitate. Regiunea ne ofera vinuri rosii de calitate in mare parte din soiurile Tempranillo si Garnacha. Desi aici gasim si vinuri albe Rioja Blanco acestea se produc in cantitati mai mici ele fiind produse din soiurile: Viura (Macabeo), Chardonnay, Garnacha Blanca, Tempranillo Blanco, Maturana Blanca, Verdejo si Sauvignon Blanc.

Rioja este formata la randul ei din trei subregiuni: Rioja Alta in vest, Rioja Alavesa in nord si Rioja Oriental in est. Rioja Alta asa cum ne sugereaza si numele este asezata la o altitudine mai mare fata de celelalte doua. Solurile sunt argiloase, iar vinurile rezultate sunt mai elegante. Rioja Alvesa vine in continuarea regiunii Rioja Alta. Este formata aproape in totalitate din soluri calcaroase motiv pentru care vom avea vinuri seci cu o prospetime pregnanta. Rioja Oriental este o subregiune cu influente mediteraneene, climat bland si soluri diversificate. Conditiile sunt prielnice mai ales pentru soiul Garnacha. Asadar vom avea vinuri rosii mai corpolente decat in celelalte doua subregiuni.

In Rioja exista in trecut o preferinta pentru baricurile din stejar american dar in prezent o mare parte din crame folosesc un amestec din stejar american si stejar frantuzesc. Vinul Rioja este clasificat in functie de perioada petrecuta in butoaie. Astfel vom avea urmatoarele categorii de calitate: Joven, Crianza, Reserva si Gran Reserva, pe care le puteti incerca din selectia de mai jos.