Rioja este probabil cea mai cunoscuta regiune vitivinicola din Spania cu istorie si traditie milenara in arta vinificarii. Dovada o fac amforele romane folosite in comertul cu vin ce dateaza inca din secolul 2 I.e.n. Cultivarea vitei de vie a facut parte din cultura zonei Rioja aproape neintrerupt din antichitate pana in prezent - mai putin in timpul ocupatiei maure - vinul produs aici fiind un pilon al economiei regionale.

Rioja este faimoasa in special pentru vinurile rosii maturate in baricuri din stejar. Adoptate de viticultorii spanioli datorita necesitatii de vinuri in stil bordelez la sfarsitul sec. XIX cand Franta a fost devastata de filoxera, azi Rioja are un regulament strict de utilizare al baricurilor conform unor criterii bine definite.

 

Cele trei subregiuni ce formeaza arealul vitivinicol Rioja sunt Rioja Alta (Vest). Rioja Alavesa (Nord) si Rioja Oriental (Est). Din punct de vedere al compozitiei solului Rioja Alta este formata din soluri argiloase cu elemente aluvionare si fieroase, ceea ce rezulta in vinuri mai elegante, cu o aciditate medie. Rioja Alavesa in schimb este formata aproape in totalitate din soluri calcaroase ceea ce denota ca vinurile vor avea o aciditate mai mare. Iar Rioja Oriental este un amalgam de soluri, dar aici avem un climat mai bland cu influente Mediteraneene, ceea ce se poate resimti in vinurile produse aici. Acestea sunt mai corpolente decat cele provenite din Rioja Alta si Alavesa.