Martelo Reserva 2014 produs de crama Torre de Oña din Rioja Alavesa obtinut din Tempranillo in proportie de 95%, restul de 5% fiind compus din Manzuelo, Garnacha si Viura din vite de vie de peste 60 de ani.
Se face usor remarcat datorita culorii sale rosu-rubiniu intens cu reflexii purpurii in margini pentru ca apoi sa-si faca simtita calitatea prin notele de zmeura, cirese si merisoare acompaniate de note obtinute din procesul de maturare la baric (vanilie, lemn dulce, cuisoare si ciocolata neagra). Are un gust echilibrat si catifelat cu taninuri carnoase si aciditate savuroasa, iar postgustul se resimte prelung, fructat si promite sa ofere o experienta si mai complexa pe cum vinul va evolua in sticla.
Asocieri culinare: ideal cu o gama variata de preparate din carne rosie si vanat dar si cu branzeturi maturate dure si semidure
Maturare: 24 de luni in 80% baricuri americane si 20% baricuri frantuzesti
Rioja este formata la randul ei din trei subregiuni: Rioja Alta in vest, Rioja Alavesa in nord si Rioja Oriental in est. Rioja Alta asa cum ne sugereaza si numele este asezata la o altitudine mai mare fata de celelalte doua. Solurile sunt argiloase, iar vinurile de Rioja rezultate sunt mai elegante. Rioja Alvesa vine in continuarea regiunii Rioja Alta. Este formata aproape in totalitate din soluri calcaroase motiv pentru care vom avea vinuri de Rioja seci cu o prospetime pregnanta. Rioja Oriental este o subregiune cu influente mediteraneene, climat bland si soluri diversificate. Conditiile sunt prielnice mai ales pentru soiul Garnacha. Asadar vom avea vinuri Rioja rosii mai corpolente decat in celelalte doua subregiuni.
In Rioja exista in trecut o preferinta pentru baricurile din stejar american dar in prezent o mare parte din crame folosesc un amestec din stejar american si stejar frantuzesc. Un vin Rioja este clasificat in functie de perioada petrecuta in butoaie. Astfel vom avea urmatoarele categorii: Joven, Crianza, Reserva si Gran Reserva, pe care le puteti incerca din selectia de mai jos.