Vin Dulce - Orosz Gábor - Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013

Ungaria Tokaj, Ungaria
Hárslevelű, Furmint
Pret
379,00 RON
Cantitate
Ultimele produse in stoc

Asocieri culinare
ciocolata/desert

Fisa tehnica

An
2013
Tip
Dulce
Culoare
Alb
Alcool
11%
Cantitate
500 ML
Mod vinificare
Cupaj
Soiuri
Hárslevelű, Furmint

Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2016 este un vin dulce de culoarea chihlimbarului. Nasul este dominat de note condimentate si fructate acompaniate de note expresive de miere si indicii usor minerale. Gustul este incantator de fructat, cu o textura catifelata si un final persistent.

Asocieri culinare: pate de foie gras cu trufe, branzeturi maturate

Maturare: 3,5 ani in baric

Temperatura optima de servire: 14-16 grade Celsius

Rated 4.60 on the scale 1 - 5 based on 1 customer reviews

Clientrul nu a scris detalii


OROSZ GÁBOR
Crama Orosz Gabor oficial s-a infiintat in 1994 in localitatea Mád din regiunea vitivinicola Tokaj. Dar in familia Gabor pasiunea pentru vin si viticultura a fost transmisa din generatie in generatie incepand cu 1937. Ungaria fiind la fel ca si Romania supusa colectivizarii fortate familia Orosz s-a pierdut dreptul de proprietar pana dupa caderea Cortinei de Fier. Insa a continuat sa lucreze vitele de vie din Nyúlászó in toata aceasta perioada si azi produce vinuri specifice arealului Tokaj atat vinificate in sec cat si dulci. "Alegerea solurilor deosebite reprezinta intotdeauna o provocare, dar mineralitatea transmisa vinului te rasplateste pe deplin. Producem exclusiv vinuri seci single vineyard, respectiv vinuri aszu si szamorodni dulci sau furmint din struguri recoltati tarziu, dar numai in anii buni." Orosz Gabor
mai mult...
Tokaj
Tokaj este cea mai renumita regiune vitivinicola de pe teritoriul Ungariei datorita nectarului creat sub forma unui vin de desert Tokaji. Regiunea se situeaza in nord-estul Ungariei la granita cu Slovacia. Centrele importante ale productiei de vinuri din Tokaj se afla in orasele Mad, Tacal si Tokaj. Soiurile de struguri din care se creaza renumitele vinuri de desert sunt: Furmint, Harslevelu si Sárga Muskotály (Muscat Blanc),in aceasta ordine de importanta.

Incepand cu sec 21, Tokaj a inceput sa se remarce si pentru vinuri seci. In general, aceste vinuri de calitate sunt etichetate cu numele soiului din care sunt create. Furmint este soiul care domina arealul Tokaj si este responsabil pentru crearea unora dintre cele mai complexe si mai longevive vinuri din lume.

mai mult...
Hárslevelű
Hárslevelű este un soi de strugure foarte aromat cunoscut in special pentru rolul sau important in productia de vinuri dulci din Tokaj, Ungaria alaturi de soiul Furmint. General vorbind, un vin dulce obtinut din Hárslevelű are o structura bogata cu arome de miere si indicii de fum. Pe langa vinuri dulci, acest soi poate sa produca vinuri seci, corpolente cu arome vegetale. Hárslevelű mai poate fi gasit in tari precum Germania, Slovacia si foarte rar in Africa de Sud.
mai mult...