Chintesenta regiunii viticole Jumilla se oglindeste intr-un vin rosu complex si extrem de savuros obtinut din soiurile de struguri Monastrell si Syrah. Povestea acestui vin spaniol cu reflexii grena incepe inca de la primii pasi cand soiurile de struguri au fost lasate la fermentat separat si maturate timp de 12 luni in butoaie din stejar frantuzesc si american.
Buchetul din nas este complex cu note savuroase de cirese, coacaze negre si mirodenii dulci, iar gustul este echilibrat, fructat si proaspat cu taninuri carnoase. Postgustul este persistent, catifelat si dulceag.
Asocieri culinare: carne rosie la gratar, branzeturi maturate moi, risotto cu porcini si legume la gratar sau wok.
Maturare: 12 luni in baricuri din stejar frantuzesc si american
Temperatura optima de servire: 16°C - 18°C
Clientrul nu a scris detalii
In DO Jumilla se foloseste preponderent soiul Monastrell atat pentru vinuri Jumilla rosii cat si pentru vinuri rosé. Soiul Monastrell reprezinta 80% din productia de vinuri spaniole din Jumilla, iar restul de 20% este completat cu soiurile Garnacha, Garnacha Tintorera si Cencibel. Recent au fost permise si soiuri mai internationale precum Syrah, Merlot si Cabernet Sauvignon. In materie de vin alb in Jumilla se folosesc soiurile Macabeo, Airén, Pedro Ximénez, Malvasia si Chardonnay. Un vin rosu din Jumilla trebuie sa contina un minim de 80% Monastrell. Aceeasi regula se aplica si in cazul vinurilor rosé. Lista de vinuri din Jumilla este completat de Jumilla Dulce (i.e. vin dulce) care poate fi creat in toate cele trei culori: vin rosu, vin rosé sau vin alb.
Mai jos iti propunem o lista de vinuri spaniole din Jumilla pe care sa le incerci.