Expresia terroirului intr-un vin rosu frantuzesc de la Chateau Grand Peyrou.
Saint-Emilion Grand Cru 2019 este un cupaj de culoare rubiniu inchis cu reflexii purpurii in margini. Este obtinut din 80% Merlot, 15% Cabernet Franc si 5% Cabernet Sauvignon, iar strugurii care stau la baza acestui vin rosu provin din vite de vie cu o medie de varsta de 40 ani.
Nasul este elegant, dominat de note de coacaze negre, prune coapte, anason si scortisoara, iar gustul este bine structurat si complex, cu un profil aromatic extrem de savuros. Postgustul este persistent si fructat.
Asocieri culinare: branzeturi maturate dure si semidure, preparate din carne de pui si rata, vitel la cuptor si legume caramelizate
Maturare: 20 de luni in butoaie de stejar 60% noi
Temperatura optima de servire: 18°C
Soiurile principale folosite in productia de vinuri rosii de Bordeaux sunt: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot. Lista de vinuri autentice din Franta continua cu un palmares de vinuri albe din Bordeaux obtinute din Semillon si Sauvignon Blanc. Revenind la vinul rosu, in Bordeaux avem doua stiluri influentate de pozitia geografica. Asadar avem vinuri de Bordeaux “Left Bank” in care predomina soiul Cabernet Sauvignon, respectiv “Right Bank” in care Merlot este soiul principal din cupaj.
Un vin de Bordeaux autentic poate fi clasificat in mai multe feluri. Unele dintre acestea ne ajuta sa identificam pe cei mai buni producatori regionali de vin. Crus Artisan sunt mici producatori artizani din Médoc, Crus Bourgeois sunt producatorii din Médoc care tin de calitatea si caracterul local al vinului, Crus Classés de Graves este o clasificare a producatorilor din Graves din anul 1953 (revizuita in 1959), Crus Classés de Saint-Émilion clasifica cei mai buni producatori din Saint-Émilion revizuita o data la 10 ani iar Crus Classés de 1855 este o clasificare a producatorilor din Medoc si Graves dar si a celebrelor vinuri dulci din Sauternes si Barsac din 1855.